Teď v lednu mi chodí denně mnoho zpráv o tom, že sice cvičíte naší výzvu, snažíte se dodržovat dietu, ale máte pořád chuť na sladké. A i když se opravdu snažíte, stejně se nakonec neudržíte a nakonec uděláte nálet na ledničku.
Ptáte se, jak se zbavit této závisloti na cukru.
Nijak.

Na tom zlém cukru nemůžeme být závislí jako například na drogách. Ano, glukóza je pro naše tělo nezbytná, takže ze své podstaty na ni jsme závislí. Stejně jako třeba na kyslíku nebo vodě.
Je dobré konzumaci přidaného cukru omezovat, ale je zbytečné se vyhýbat cukru v ovoci nebo komplexním sacharidům v přílohách.
A především si uvědomte, že nejde o konzumaci čistého cukru (sacharózy). Asi nikdo nepřijde domu a nezačne do sebe házet jednu kostku cukru za druhou. Přidaný cukr konzumuje většinou v sušenkách, dortech, sladkém pečivu, zmrzlinách a jiných laskominách. V kterých je navíc velké množství tuku, především nasyceného. Navíc tyto potraviny jsou vysoce průmyslově zpracované, obsahují látky, které v jídelníčku rozhodně nepotřebujete. Nejde o cukr samotný! Nedémonizujme ho. :)

Přílohy samozřejmě můžete zvolit vhodnější - celozrnné těstoviny, bulgur, brambory, batáty, pohanku, kamut, jasmínovou rýži, celozrnné a žitné pečivo.
Tyto potraviny jsou pro nás bohatým zdrojem vlákniny, energie, sacharidů i bílkovin.
Ale když si k snídani dáte obyčejný bílý rohlík se sýrem, šunkou a zeleninou, tak vám to opravdu neublíží.

Vždy jde totiž o celkový kontext jídelníčku (ne jednoho jídla, ani jednoho dne), pohybu a také psychické pohody.

Jak chutě na sladké nejčastěji vznikají?
  • Vynechávání příloh.
  • Vynechávání jídel v průběhu dne.
  • Nejedení dostatečně velkých porcí.
  • Nepravidelnost v jídle.
  • Málo bílkovin.
  • Nedostatek spánku.
Co s tím?

1. Nevynechávejte jídla, připravujte si krabičky
Pokud celý den téměř nejíte a váš organisus je vyhladovělý, dá vám to odpoledne nebo večer najevo. Klasika, přijdete domu z práce úplně hotoví a než si připravíte večeři, hodíte do sebe balík sušenek. Glukóza je pro tělo pohotovostní zdroj energie, takže je jasné, že když ji za celý den moc nezískal, velmi chytře si vybere takové potraviny, z kterých ji získá nejrychleji - sladké.
Zkuste si do práve připravit zdravé krabičky - najdete tu tipy na snídaně, svačiny, obědy i večeře. :)

2. Nevynechávejte přílohy
S tím souvisí i vynechávání příloh. V poslední době jsou velmi oblíbené low-carb diety, ale už v minulosti ženy přišly na to, že když nebudou jíst tolik pečiva rychle zhubnou. Píšu rychle, protože rozhodně ne účinně a trvale!
Když omezíte přílohy, tak omezíte příjem energie - dostanete se do kalorického deficitu, budete tedy hubnout. Jenže pro dlouhodobě udržitelnou redukci hmotnosti a hlavně pro dlouhodobě (=celoživotně) udržitelný jídelníček, byste měli energetický příjem redukovat vyváženě - tedy celkově. Neomezovat pouze jednu složku. 
Už v úvodu článku jsem psala příklady vhodnějších variant sacharidových potravin. Nechte se inspirovat. :) 
Díky vláknině a bílkovinám, které jsou v celozrnných obilovinách, vám nevzroste hladina krevního cukru, tak rychle. Z potravy se bude glukóza uvolňovat postupně a vy díky tomu budete mít vyrovnaný krevní cukr = nebudete mít chuť na sladké. 

3. Sledujte správnou skladbu svých jídel
Každé hlavní jídlo by mělo být složeno ze sacharidů, z bílkovin i tuků. Velmi zjednodušená pomůcka pro vás může být tato malůvka.

Talíř si pomyslně rozdělte na třetiny
V jedné třetině by měla být zelenina nebo ovoce. Ovoce by však mělo být v jídelníčku zastoupeno v menší míře než zelenina. Střídejte i způsob přípravy, není důvod se "omezovat" pouze na syrovou.
V druhé třetině sacharidy a v té třetí bílkoviny
Volný tuk přidáváme jen po trošce. Třeba při smažení masa použijte jen 1-2 lžíci řepkového oleje na jednu porci, do studené kuchyně zkuste použít extrapanenský olivový olej, ale sáhnout můžete i třeba po dýňovém, vlašském nebo lněném. Fantazii se meze nekladou. Doporučila bych vám však se vyhnout oleji kokosovému - přečtete si více zde.

Kde najdu bílkoviny?
  • mléko a mléčné výrobky
  • maso, drůběž, ryby
  • vejce
  • výrobky z luštěnin (tofu, tempeh, sójov náhrady mléčných výrobků...)
  • rostlinné výrobky jako je seitan a robi maso
Kde najdu sacharidy?
  • obiloviny a výrobky z nich (bulgur, kamut, rýže, celozrnné těstoviny, celozrnné a žitné pečivo, ovesné vločky...)
  • pseudoobiloviny (pohanka, quinoa...)
  • brambory, batáty
  • luštěniny
A jak vidíte i ve výživovém talíři se najde prostor na "malou sladkou". Takže jestli si chcete ke kávě odpoledne dát kus sušenky, vůbec to nevadí. :) Záleží na množství a celkovém kontetxu jídelníčku a pohybu.
Ale samozřejmě jsou i zdravější varianty sušenek nebo zákusků. Já sice moc ráda peču "zdravější" verze moučníků (celozrnná mouka, vhodnější typ tuku, méně cukru), ale občas si ráda dopřeju croissant, javorový pletenec, kousek čokolády nebo třeba tvarohový koláč s ovocem a drobenkou. Pokud je jinak váš jídelníček pestrý, myslíte na pohyb a dostatek odpočinku, tak určitě není důvod k tomu si tyto věci odpírat. Naopak zde není prostor pro výčitky, protože duševní pohoda je totiž základ zdravého jídelníčku a životního stylu. 

Myslete na tohle:


4. Jezte pravidelně
Není nutné jíst 5x denně. Někomu vyhovuje jíst 3x denně, někomu 4x, někomu 6x. Nejlepší je si to vyzkoušet sám na sobě. Mám/nemám hlad, mám/nemám prostor se najíst.
Ale jezte pravidelně. Naše tělo má pravidelnost rádo a když bude vědět, že pravidelně dostane najíst - kvalitní palivo - udělá mu to dobře a nebude se stresovat hladem. Uvidíte, že vám to pomůže na neřízené chutě vyzrát a pokud hubnete, tak i s tím. :)

5. Nekompenzujte jídlo hladověním nebo nadměrným cvičením
Přejedli jste se? Dali jste si po obědě více buchty, než jste chtěli?
Možná jste měli dokonce záchvat přejídání.
Co rozhodně nedělat je kompenzovat to následně hladovkou nebo jezením pouze salátů a polévek nebo extrémně cvičit.
Je potřeba vystoupit z tohoto koloběhu. Přejídání často vzniká, protože tělu nedáváte dostatek toho, co potřebuje, takže když se budete snažit přejedení vykompenzovat hladovkou nebo nadměrným cvičením, dopadne to stejně. Proto se snažte po takové epizodě či jídle najet zptáky do kolejí, kdy budete jíst dostatek a vyváženě.
A když se to stane opět, zase se snažte vrátit do kolejí vyvážené a dostatečné stravy. Nehladovte! 

6. Zkuste zdravější varianty sladkého
Malý tip, pokud byste chtěli zkusit i trochu nutričně hodnotnější varianty sladkého. 
Chuť na sladké může vznikat i kvůli psychice. I v případě, že máte svůj jídelníček perfektně zmáknutý. Sladké jíte často jen tak z nudy nebo jako rychlé řešení stresu. Což bohužel nepomáhá a naopak stres často ještě zhoršuje, protože máte pocit, že to nesmíte
Co s tím? Zkuste třeba tyhle zdravější varianty sladkých jídel. Jen pamatujte, že zdravější neznamená nízkoenergetičtější. ;)
Jak se vám článek líbil, pomohl vám? Dejte mi vědět do komentářů nebo ho sdílejte někomu, komu by mohl pomoci. :)
Máte nápad na další témata článků? Budu ráda, když mi dáte vědět do komentářů.
Díky za přečtení!
A. ❤️

9 komentářů

  1. Andy, miluju tvé články a díky tobě vím, že když si dám občas nějaký dortík ke kávě nebo čokoládu nemusím si to vyčítat! Prostě jedu dál, dodržuju jídelníček. Jsi skvělá!

    OdpovědětVymazat
  2. Začnu pozitivně ta úvodní fotka se ti povedla ;) Cukr je tichý zabiják, a drogou se označuje vše na čem jsme závislí. Drogy se pak dělí na lehké až těžké, záleží jak moc tím ubližuješ svému zdraví. Ty máš třeba závislost na kávě, a nesnaž si kávu obhajovat svými pozitivními účinky, má bohužel i negativa. Již dva roky kafe nepiji, byl jsem na něm také závislý... Nedal jsem bez něj snídani... Káva už mi nechybí, a bezproblému dokážu bez něj fungovat naopak se mi zlepšilo vstávání a prospělo to organismu, a to vstávám občas do práce ve 4 ráno... Doporučuji ti to samé, schválně zkus ho vysadit na 1 měsíc, jestli to dokážeš, a pak nám tady o tom udělej článek, jak to bylo obtížné a jaké pozitivní účinky ti to dalo... Já ti chci jen pomoc s tvojí závislostí ;) Vrátím se k cukru, jak ho můžeš házet do jednoho pytle s ostatními sacharidy... Glukózu si tělo dokáže vyrobit i z ostatních sacharidů, takže cukr k životu nepotřebujeme, problém je v tom, že ho zbytečně konzumujeme moc, s prominutím ho výrobci se*ou všude, a proč? protože je levný a díky tomu to chutná lépe, a lidi si kupují to co jim chutná... Pak máme obézní děti a populaci... Já sám jsem byl v dětství obézní... A kdo za to mohl? Cukr. Teď jsem za 3 roky zhubl 54kg. Škoda, že jsem se to dozvěděl tak pozdě, kdyby mi to někdo řekl dřív.... Navíc cukr třeba způsobuje akné a jiné kožní problémy, on dokonce podporuje rozvoj rakoviny do větších rozměrů... Díky bohu existují sladidla, díky kterým si můžeme osladit život bez výčitků, třeba taková sukralóza je bezpečná a chuťově podobná cukr, takže když mám chuť na sladké vezmu šáhnu třeba po lískooříškověm krému s příchutí čokolády se sukralózou, a kam se hrabe taková nutela, která má nízký obsah ořechů, samý levný palmový olej a hromada cukru...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu fotky. :)
      K té kávě. Věř mi, že na kávě nejsem závislá. Nemám problém s tím vydržet ji týden nepít a během té doby nemám problémy s tím vstát či být během dne produktivní. :) Mám kávu prostě ráda, stejně jako mám ráda jablka nebo třeba okurku. I ty jím téměř denně, ale vydržím bez nich. ;) Průměrně vypiju 3-4 šálky kávy za týden, piju ji na chuť, ne na povzbuzení. Nemám problémy s únavou během dne. :) Ale děkuji ti za starost.
      Teď k tomu cukru. Rozhodně si stojím za tím, co jsme psala. Přesně jak jsme napsala, za to, že jsme obézní a nemocní nemůže cukr. Může za to náš celkový životní styl. Málo pohybu, nadměrná konzumace přidaného cukru (jde opět o ty potraviny celkově - o jejich celkovou skladbu, je pošetilé si myslet, že jen ta jedna položka "cukr" je to zlo), nadbytek nekvalitních tuků a nedostatek těch kvalitních, málo vlákniny, neodtatek zeleniny, pití limonád namísto dostatku vody a tak dále. :)
      A glukóza je cukr, ano není to řepný cukr, ale z chemického hlediska je to cukr. A právě řepný cukr = sacharóza je složen z glukózy a fruktózy. :) A to že si ji tělo umí vyrobit samo je důvod, proč ji nemáme přijímat? Tělo si umí vytvořit i vitamín K a B12, to však neznamená, že není nutné je přijímat v potravě. :)
      K těm sladilům. Já nejsem jejich fanoušek. Člověk s tak, neodnaučí na sladkou chuť, jen ji "šidí". Je tedy lepší se na ni odnaučovat. Samozřejmě občas si dát něco se sladidly, proč ne. :) Jen je dobré myslet na to, že jejich nadměrná konzumace také není zdraví prospěšná a nebrat to tak, že je můžeme konzumovat po kilech. :)

      Vymazat
  3. článok sa mi veľmi páči:) niekoľko rokov dozadu som veľmi často bojovala sama so sebou, pretože chuť na sladké ma často prepadla. ale teraz, keď jem pravidelne, poriadne porcie a celkovo menej sladkostí kupovaných v obchode, už takú chuť na sladké väčšinou ani nemám. čo u mňa funguje najviac, sú sladké raňajky. ak si dám na raňajky nejakú kašu, cez deň už chuť na sladké ani nemám:)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý článek Andrejko, a ty dobroty ♥ přijdu zase na návštěvu jo ?:P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo, přijď! Uděláme si párty s jídlem a filmem. :D :D :D
      Andy

      Vymazat
  5. Boží jako vždycky ❤️. Zboznuju tvoje články, některý mám nacteny i několikrát!
    Abych byla upřímná - říjen / listopad jsem držela lowcarb, a postupně jsem zjišťovala, že to pro moje tělo není vůbec dobre. Zacli totiž časem vykazovat dost nezdravé chování, tak jsem toho nechala. Navíc, člověku vyvstanou otázky typu: kdyby cukr byl tak škodlivý, proč bychom měli ovoce? Apod.
    Díky tvým článkům jsem si uvědomila jaká hovadina to s prominutím je, a že je to vlastně všechno pravda, co píšeš. Ona totiž jakákoliv dieta, pokud ji budeme brát jako dietu jen s cílem zhubnout a věci si doslova zakazovat, není dlouhodobě udržitelná. Kor, když jsi typ člověka, co jídlo miluje, jako ja😃. Každopádně musím říct, že lowcarb mi sice nastartoval metabolismus, ale tvoje rady mi pomáhají každý den a u každého připravováno krabiček na další dny do práce, nebo při výběru surovin při nakupování. Jsi takový můj Guru😊 Moc Ti za to dekuju❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, není to o extrémech, ale o dlouhodobě udržitelně nastavené stravě i pohybu. ☺️ Jídlo je přirozenou součástí života a zakazy nikdy nevedou k ničemu dobrému.

      Vymazat
  6. Dobrý článek, docela dost jsem si z něj odnesla. Mám ještě otázku: Jsem úplně normální hubená holka, posledních pár měsíců moc sladké nejím, ale tento týden mám na něj větší chuť a docela jsem se ,,rozežrala”. Vadí to, když je to takto jednou za třeba tři měsíce? Děkuji

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová