zdravý strouhaný koláč

Koláč, který mi připomíná dětství. Naprosto skvělý a jednoduchý koláč. Tak ho zkuste v téhle zdravější verzi, která má i velmi příznivé hodnoty do redukce (nutriční hodnoty jsou uvedené dole). Uvidíte, že vám bude chutnat. :)

Na menší pekáček (25x30cm) budete potřebovat:
  • 80 g řepkového oleje
  • 2-3 lžíce čekankového sirupu
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce mléka
  • 200 g celozrnné ječné mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 250 g tvarohu
  • 1-2 lžíce čekankového sirupu
  • 1 bílek
Olej smíchejte se žloutkem, mlékem a sirupem.
V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a kakao.
Rukama vypracujeme kompaktní těsto a dáme na chvilku do ledničky.
Zatím si připravíme náplň - stačí smíchat bílek, tvaroh, mléko a opět sirup.
Dáme předehřát troubu na 175°C, menší plech si vysteleme pečícím papírem.
Těsto rozdělíme na 1/3 a 2/3. Větší kus dáme na dno plechu a rukama vymačkáme po celém dnu.
Na těsto dáme tvaroh, zbytek těsta nadrolíme (nebo nastrouháme) a posypeme tím tvaroh.
Vše dáme péct na 35 minut.

Z tohoto množtví jsem udělala 18 kousků, kdy na jeden kousek připadlo:
101 kcal
4,2 g bílkovin
9,2 g sacharidů, z toho 1,2 g cukru
4,7 g tuku, z toho 0,5 g nasycených mastných kyselin
2,3 g vlákniny
#dobrotyodA

Komentáře

  1. Jé, je mi úplně jedno jestli jsem dítě nebo ne, to si musím upéct! :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  2. Tenhle miluju 😍. Je možnost vyměnit jecnou mouku za spaldovou? 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, Jasně, vyměnit můžeš kdykoliv a cokoliv. 😊

      Vymazat
  3. Andrejko, toto je taky můj oblíbený koláč, pamatuji si ho z dětství ;) Chtěla jsem se zeptat, zda můžu nahradit čekankový sirup a v jakém množství - za med nebo datlový sirup. Děkuji ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Co se do konzistence testa tyce, tak ano. :) Klidne medem nebo jakymkoliv sirupem ve stejnem mnozstvi. :) Pokud ti jde o nutricni slozeni, tak to spise ne - je totiz ze 70 % tvoren vlakninou a pouze z 5 % cukrem. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!