Ahoj a krásnou sobotu všem! Sobota je pro mě den velkých snídaní. No možná spíš než velkých, tak rozmanitých. Každý den totiž chodím do školy na 7:45, takže dělám rychlovky v podobě ovesných kaší, granoly s mlékem nebo jogurtem, nanacreamu nebo míchaných vajíček (hodně výjimečně). V sobotu (celkově o víkendu) si ráda udělám něco většího, například vafle, upeču si nějaký koláč, ale asi nejčastěji dělám lívance. Jak jinak než zdravou verzi a tady na ni máte recept.

Jak to máte se snídaněmi vy? Co si nejčastěji dáváte, máte raději sladké nebo slané? Snídáte vůbec? Určitě mi to napište do komentářů, aspoň se inspiruji co příště vyrobit. :)

Na dvě porce budete potřebovat:
120 g ječné nebo špaldové celozrnné mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli, skořice
1 lžička medu nebo čekankového sirupu 
160 ml mléko
1 vejce

zdobení:
Samozřejmě hlavně podle chuti, ale já nejčastěji dávám
polotučný tvaroh nebo skyr
mandlové máslo od Šufan (a někdy i pistáciovým, to je teprve!)
pečené hrušky, maliny
čerstvě nastrouhanou kůru z citronu
a někdy i mým "termixem"

Mouku smícháme se solí, práškem do pečiva a skořicí.
Promícháme a přidáme mléko s čekankovým sirupem, promícháme.
Na závěr zamícháme ještě vejce a necháme 5 minut odležet. Aby byly extra nadýchané, vyšlehejte bílek a až vmíchejte ho na závěr.
Pánvi rozehřejeme na mírný plamen, pomažeme ubrouskem, namočeným do řepkového oleje. A pomalu smažíme jeden lívaneček za druhým. 
Pak už si to jen na talíři ozdobte tak, jak to máte rádi.

14 komentářů

  1. Mňam, krásné fotky a tenhle recept bych chtěla někdy vyzkoušet, ze špaldové ani celozrnné mouky jsem ještě nic nezkoušela :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc ♥ Určitě ti doporučuji něco vyzkoušet, ani nepoznáš rozdíl. :)

      Vymazat
  2. Vypadají nádherně :) Já mám to štěstí, že mi škola začíná až v poledne, takže mám pokaždé dost času na jídlo, akorát odmítám vstávat brzo, tak si dám stejně jenom něco malého, abych do sebe ještě před odchodem nacpala oběd. Jinak mám ráda celozrnný chleba s tvarohem, ovoce a jogurt, vločky... Ale pokud něco je, tak nepohrdnu ani buchtou a když se hodně překonám, udělám si kaši. Jsem totiž dost líná i o víkendu :D Článek o lepku chci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak chlebík, tvaroh, ovoce a tak to jsou samé dorbůtky! ♥ Hned jsme dostala chuť na misku bílého jogurtu s ovocem a granolou. :D

      Vymazat
  3. Mňaaam, díky za inspiraci! ♥ Hned zítra se do nich musím pustit! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ty vypadají fakt dokonale! ♥ Já už jsem se naučila snídat každý den, ale většinou skončím u nějakého müsli, po ránu jsem naprosto nepoužitelná, tak radši neriskuju, že bych se třeba spálila o pánvičku :D

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéj, tak to neriskuj raději :D Je dobře, že ses naučila snídat. Třeba si aspoň o víkendu uděláš lívanečky :))

      Vymazat
  5. Ten krém určo zkusím, hodně mě láká. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se do něj pusť, ke skvělý. :)

      Vymazat
    2. Zdravím :). Mám dotaz, snad ne hloupý :D. Všimla jsem si, že v lívancovych nebo například waflovych receptech nepoužíváte vůbec vejce do těsta. Chci se zeptat jestli to je záměrně? Z hlediska jak zdraví tak kulinářského. Dekuji za odpověď :).

      Vymazat
    3. Ahoj, ano má to důvody, ale rozhodně ne zdravotní. :) Protože jsem dělala jen takové malé množství, nevyplatí se mi tam dát celé vajíčko. Směs by byla příliš tekutá a dát tam jen část vajíčka a zbytek vyhodit - to bych nikdy neudělala. Dalším důvodem je, že takhle je recept úplně jednoduchý a rychlý. :)

      Vymazat
  6. Tohle je přesně to, čím dnes probudím svoji rodinu a užijeme si poslední prázdninové ráno :-) Super tipy, inspirace a i bezva cvičení s Fitfab :-) Děkuji, děkuji, děkuji. :-) Petra.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová