Ahoj, vy co mě sledujete už déle, tak asi víte, že jsem v srpnu byla na 3 týdny v Anglii v Brightonu na jazykovém kurzu. Celkově jsem vydala 4 články z Brightonu, na které se můžete podívat zde: 1.týden2.týden3.týden a tipy kam v Brightonu. Pod články se objevila prosba o celkovém shrnutí mého kurzu, tak tady je!

Proč jsem jela na jazykový kurz?
Když jsem v lednu bojovala s šíleným zkouškovým, potřebovala jsem pryč! Od učení jsem bohužel utéct nemohla, určitě ne fyzicky. No a tak jsem si aspoň, řekla co bych chtěla dělat v létě, v té době jsem naplánovala celou naší dovolenou v Barceloně, kde jsme byla v létě s mamkou a také jsem nakonec šla za mamkou s prosbou, že bych chtěla na kurz do Anglie. Asi je vám jasné, že to není levná záležitost, ale investice je to neskutečně veliká! Procvičit v angličtině není nikdy na škodu, poznat nová místa já prostě miluju a "žít" v jiné zemi je zkušenost k nezaplacení.

S kým jsem na kurz jela a proč zrovna Brighton?
Kurz jsme si vybrala dost jednoduše, prostě jsem si do Googlu zadala jazykový kurz v Anglii, kde mi vyběhlo mnoho odkazů. Projela jsem je a nakonec se rozhodla pro StudentAgency a jejich pobyt v Brightonu. Nechala jsem si udělat výpočet ceny a pak už se jen domluvila napevno. Brighton jsem si vybrala dost náhodně, ale jsem za to neskutečně ráda, protože to je nádherné město s úžasnými lidmi, okamžitě bych se vrátila, protože se mi po něm stýská.
Navštěvovala jsem školu British Study Center (zadejte si BSC Brighton do vyhledávače, pokud byste se někdo chtěli mrknout).

Kolik to celkově stálo?
Na celý kurz jsem zrovna chytla nějakou menší slevu, celkově vyšel asi na 54 000,- v ceně byl 3 týdenní kurz, ubytování, pojištění, pomůcky do školy, transport z a na letiště v Londýně do Brightonu. K tomu jste si museli zaplatit letenky a samozřejmě si platit útratu v Anglii. V Brightonu jsem byla až překvapená, jak málo jsme celkem utratila. Dohromady to bylo 9 000,- za jídlo jsem dohromady dala 3 839 v čemž jsou započítány i jídla v restauraci, 4 400 padlo za nákupy oblečení, zbytek padlo například na známky, knížky atd. Hodně jsem utratila za lístky na veřejnou dopravu. Všude jsem chodila pěšky, do školy jsem to měla asi půl hodinky a autobusem to trvalo 20 minut, radši jsem se prošla. Navíc týdenní lístek stál 20 liber. Kurz mi zaplatila moje mamka za což ji moc děkuji, útratu na místě jsem si ji platila sama. 


Proč jsem jela sama, nebylo mi smutno?

Chtěla jsem jet sama, protože na jazykový kurz je to určitě nejlepší řešení. Smutno mi nebylo ani chvilku, udělala jsem si mnoho kamarádů z celé Evropy. Každý den jsem měla co dělat, i pokud jsem nebyla s kamarády, Brighton je úžasný a pořád bylo co dělat.

Kde jsme bydlela?
Bydlela jsem na koleji Phoenix hall Brighton. Pokoje jsou zde pro jednoho s vlastní koupelnou, s dalšími 7 pokoji (tedy lidmi) sdílíte kuchyň. Vše bylo moc nově a dobře zařízeno, všude bylo čisto. Úklid byl prováděn 2x týdně, jednou menší a jednou pořádný. Wifi byla samozřejmě v cenně.

Jak jsem byla spokojená s výukou? Rozuměla jsem všemu? A co spolužáci?
V BSC byli úžasní učitelé, učili mi celkem 4 učitelé a všichni byli úžasní - vtipní (fakt!), hodní, milí, přátelští, se vším nám pomohli. Výuka byla zajímavá, vždy jsme dostali domácí úkol, který trval většinou maximálně 20 minut. Neměla jsem problémy, že bych něčemu nerozuměla nebo si nevěděla rady, vše bylo vysvětleno a podáno ve srozumitelné formě. Spolužáci byli opravdu super. Zábavní, skvěle se s nimi povídalo. Nikdo si na nic nehrál, rádi ti pomohli, popovídali si...
Celkově jsem se ve škole naučila hodně, neříkám, že bych teď byla jako rodilá mluvčí, ale spíš jsem se naučila mnoho věcí z gramatiky, které jsem v Čechách buď nechápala nebo jsme je vůbec neprobírali. Hodně dobře nám vysvětlili například všechny časy, myslím, že mi nikdy nebyly tak dobře vysvětleny a pár věcí jsem si ujasnila. A hlavně se teď vůbec nebojím mluvit!

Jak často jsi byla ve škole?
Zaplatila jsem si intenzivní kurz angličtiny, který čítal 25 hodin týdně. Do školy se chodilo od pondělí do pátku, 3x jsem měla pouze dopolední výuku a 2x jsem měla ještě navíc odpolední výuku. Je více kurzů, většina lidí měla spíše 20 hodinový, také byl 30 hodinový a tuším, že  15 hodinový. 
Těch 25 hodin si myslím, že bylo tak akorát. Měla jsem i volný čas, ale zas těch 20 hodin by bylo málo.

Víc už mě moc nenapadá, ale pokud by vás ještě něco napadlo, chtěli byste něco vědět, tak mi napište do komentářů a já se pokusím odpovědět! Určitě mi dejte vědět zda jste byli na nějakém kurzu, jestli se na nějaký chystáte a celkově se podělte o zkušenosti. 


8 komentářů

  1. To ubytování je opravdu krásné :) Překvapila mě ta cena, čekala jsem nižší. Známí teď jednou na dva měsíce do Německa, kde je kurz vyšel na nějakých 55 000. Ale je fakt, že ubytování budou mít nejspíš podstatně horší :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Může to být dáno, jak kvalitou ubytování, ale i tím, že Anglie - Brighton je možná "lukrativnější" destinace. Samozřejmě i cestovka. Tak či tak, to je zkušenost k nezaplacení! :)

      Vymazat
  2. Jéé, tak to je super, že pro tebe celý kurz a Brighton byl tak pozitivní zážitek! :) Já byla na jazykovém kurzu v Německu cca před dvěma/třemi lety (mám i články na blogu) a takhle zpětně to hodnotím kladně, jsem na sebe strašně pyšná, že jsem to zvládla sama, ale čekala jsem to trošku jinačí. Zvolila jsem si bydlení v rodině, která ale byla bohužel šílená a kdybych tam byla dýl jak na dva týdny, tak bych se musela od nich odstěhovat, ale dva týdny to šlo přežít, příště ale jedině bydlení na kampusu :D Ale jinak to bylo fajn, tím, jak jsem ve třídě měla lidi z celýho světa, nepřipadala jsem si alespoň se svojí němčinou mezi nima tak blbě :D

    AXE Giveaway | Another Dominika <a

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To přesně chápu, taky jsem se nejdříve bála, že všichni budou na C2 levlu a budou na mě koukat jak na magora s B2, vůbec to tak nebylo. :D Stejně tak já se netvářila nijak blbě na lidi, kteří třeba mluví hůře anglicky. Hlavně, že se domluvíme, no ne? :)

      Vymazat
  3. Na tenhle blog a článek jsem narazila náhodou, prostě jsem někde na něco klikla. A děsně moc ti tuhle zkušenost závidím!

    Taky jsem chtěla a tenhle kurz jet, přesně i se StudentAgency, jenže přesně jak píšeš, vyjde to na dost peněz a nemohla jsem si to dovolit :-) Stále však doufám, že si na to příští léto našetřím a vyjedu, protože mě to nesmírně láká!

    A jak to tak bývá, když to člověk nemůže prožít sám, rád si o tom aspoň počte :D Takže si jdu pročíst tvé články a zkušenosti, které jsi zmiňovala na začátku článku ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi mě neskutečně potěšila.♥ Děkuji moc! Také jsem kvůli ceně váhala, naštěstí mám úžasnou maminku, která mi tuhle úžasnou zkušenost umožnila. Budu ti držet palce, ať se ti také podaří dostat na takový kurz. :) A snad se ti na blogu líbí a někdy se i vrátíš. ;)

      Vymazat
  4. Skvělý článek :) Nebojím se říct, že anglicky umím dobře, přesto bych se takovému jazykovému kurzu nebránila, protože není nad zkušenost ze země, kde se tím jazykem mluví :) Kolej mi přijde opravdu moc hezká :) Ty barevné dveře jsou neskutečně roztomilé :D Také možnost poznat nové lidi se mi moc líbí :) ♥ Jsem ráda, že z toho máš pozitivní zážitky ♥

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, také si myslím, že každý (ať dobře mluvící nebo začátečník) si takový kurz užije a mnoho si z něj odnese. Jsou to zkušenosti penězi nevyčíslitelné. :)

      Vymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová