Období rýmiček a kašlíků je opět tady. Začalo vás škrábat v krku, bolet hlava a kapesníky se ve vaší ruce točí jeden za druhým?

Ani při prudkém střídání teplot, sluníčka a deště to u vás takhle být nemusí. Zkuste posílit obranyschopnost vašeho organismu těmito jednoduchými 11 tipy

1. Pohyb a pravidelné cvičení
Hýbejte se, jakkoliv, ale hýbejte se. Žít aktivně neznamená jít si na hodinu denně zacvičit. Aktivní život je o průběžném pohybu po celý den.
Pracujete v kanceláři? Zvedněte se každou půl hodinu a jděte si do kuchyňky nalít vodu nebo uvařit čaj, protáhněte se u počítače, zajděte si na toaletu, kde si protáhnete nohy i záda, abyste nemuseli šaškovat před kolegy u stolu.
Nezapomínejte samozřejmě ani na sport, udržíte si lepší kondici, která má pozitivní vliv i na náš imunitní systém.
A hlavně nezpomínejte pohyb na čerstvém vzduchu. Nebaví vás běhání? Zkuste plavání ve venkovních bazénech, jsou trochu vyhřívané, ale i tak vám pomohou s otužováním. Jděte v podvečer na procházku.

2. Správná výživa
Nepodceňujte zásady zdravého stravování. Na lidský imunitní systém má důležitý vliv, a to v tom pozitivním, tak i negativním!
Zahoďte pytlík s mastnými a slanými brambůrky, přeslazenými sušenkami a nezapomeňte na zdravě sestavená jídla.
  • Hlídejte si příjem komplexních sacharidů - celozrnné těstoviny a kuskus, žitné těstoviny, celozrnné nebo žitné pečivo, bulgur, pohanka, ovesné vločky.
  • Dostatek luštěnin - cizrna, čočka, fazole.
  • Myslete na bílkoviny - libová masa (raději se vyhněte uzeninám), sýry, vejce, tofu, seitan.
  • Kvalitní tuky - řepkový, olivový, lněný, vlašský olej, ořechy a semínka. 
  • V neposlendí řadě myslete i na zeleninu a ovoce. Zkoušejte různé druhy a různé typy přípravy, syrová zelenina není jediná možnost, jak ji můžete konzumovat.

3. A ještě další potraviny
Imunitu podpoříte i dalšími potravinami, respektive látkami, které jsou v nich obsaženy, tak třeba:
  • vitamin C - ovoce a zelenina, kysané zelí
  • probiotika - jogurt, kefír, acidofilní mléko, zákys, kysané zelí, kombucha
  • vitamin E - rostlinné oleje, celozrnné obiloviny, ořechy
  • vitamin A - játra, žloutek, mrkev, mléko, rajčata
  • omega 3 - tučné mořské ryby, vlašské ořechy, lněný olej
  • selen - para ořechy, brokolice, ovesné vločky, česnek, rajčata
  • zinek - tmavé maso, obiloviny, ořechy, sýry, žloutek
  • železo - hovězí maso, kachní maso, sardinky, žloutek

4. Otužování
Chodíte pořád zahalení v péřové bundě, šále, a ještě s teplou termoskou v ruce? A víte, že je teď teprve říjen (možná, když to čtete, tak už není, ale vzpomeňte si na tenhle bod v říjnu). Zbytečně to s oblečením nepřehánějte a zkuste se více otužovat.
Zkuste si po sprše dát minutku studené sprchy každý den. Ne, v průběhu si lebedit nejspíš nebudete, ale potom! Potom to je neuvěřitelně příjemný pocit.
Vyzkoušejte i sauny s ochlazovacím bazénkem.
A běhejte (choďte) ven.
5. Dostatek spánku
Kolik toho průměrně naspíte? Přiznejte se.
Já si od začátku října dala chalange chodit spát kolem 11 večer. Vstávám mezi 5-6 ráno a řekla jsem si, že chci, abych spala minimálně 6 hodin denně.
Pravidelný spánek je pro tělo tak důležitý. Tělo potřebuje odpočívat a regenerovat. Když málo spíme, jsme nepozorní, děláme více chyb, jsme mrzutí, protivní a také více nemocní.
6. Správná teplota domova
Co to topení trochu ztlumit? Prozradím vám, že já v bytě skoro netopím ani v zimě, mám neustále otevřené okno na ventilačku a chodím jen v kraťasech, tílku a bačkorách! Když venku víc přituhne nějaký den, sáhnu po mikině (a někdy teplákách).
Nerozmazuluju se, protože díky tomu vydržím v pohodě i ve velkých mrazech venku. Nedělá mi problém jít si azběhat do -13 °C a nemocná nejsem.
Už 3 roky jsme neležela s žádnou virózou nebo angínou. Zkuste to!
Nemusíte být tak "extrémní" jako já, ale aspoň to topení ztlumte, zbytečně se doma nenabalujte a před spánkem si vyvětrejte.
7. Saunování
Saunu už jsem lehce zmínila. Já sama kouzlo saunování objevila teprve nedávno. Sedět v sauně nepovažuju za příliš úžasnou aktivitu, ale chodit do ochlazovacího bazénku je podle mě super. Nejlépe si tohle kolo několikrát zopakovat.
A nechoďte do sauny v plavkách! Zbytečně zvyšujete riziko kvasinkové infekce. Nemusíte být nahatí, zabalte se do prostěradla.
8. Nezapomeňte na dostatek pitného režimu
Pitný režim je ještě stále tak probírané téma. Existují lidi, kteří neustále popíjejí, tzv. aquaholici, a také ti, kteří za den zvládnou sotva skleničku. A ještě k tomu koly.
Tekutiny jsou pro náš organismus opravdu důležité. Proto nezapomínejte na neslazené nápoje: obyčejná voda nebo třeba čaj. Dehydratovaný organismus je náchylnější.
Ale pozor, ani přepíjení není dobré. Pokud pijete příliš mnoho, zvyšujete vyplavování minerálních látek a vitamínů, které jsou pro náš organismus a jeho obranyschopnost důležité.

9. Snižte stres
Když už jsem psala o tom spánku, tak i stres je velmi důležitou položkou v tomto seznamu. Zkuste se naučit věci tolik nehrotit a být víc v klidu.
Je to sice hodně těžké, ale taky hodně důležité. Čím víc jsme ve stresu, tím hůře a neefektivněji fungujeme.
Skvělými pomocníky na snížení stresu
jsou:
  • dostatečný spánek a odpočinek
  • vyvážená strava
  • pohyb
  • sport - v přírodě (zajógujte si venku, běžet si zaběhat nebo se projít), nepodceňujte sport s parťákem
10. To chce klid a nohy v teple
Tuhle větičku jisto jistě znáte a něco na ní opravdu je. Volte raději nepromokavé boty, chodit celý den se studenými a mokrými prsty u novou není žádná hitparáda. Bude vám zima po celém těle a jen tak se nezahřejete. 
Před zimou a mokrem se chraňte i při běhání, ale nepřehánějte to. Vždy se oblečte, jako by bylo o 10 °C víc, ale vždy nezapomeňte zakrýt kotníky, čelo (čelenka na vlasech nestačí) a krk.
11. Pozor na hygienu
Ani hygiena se nesmí podceňovat, ale není radno to s ní ani přehánět.
Když přijdete z venku určitě si umyjte ruce. Neoplachujte je, prostě si je umyjte. Použijte teplou vodu a mýdlo. Jen si vzpomeňte, na co všechno jste během dne sáhli. 
Není dobré to však ani přehánět. Když všechno vysavujete a doma budete mít sterilní čistotu, váš imunitní systém ztratí přirozené a všudypřítomné stimuly, aby se "trénoval" a byl silnější. Proto se doporučuje mít doma i zvířátko.

Doufám, že s těmito tipy si na vás žádná viróza nepřijde. Sportujte a jezte zdravě i na podzim.
Díky za přečtení.
A. ❤️

14 komentářů

  1. Andrejko, skvělý článek. Měla jsem zatím jenom náznak, nějaké virózy, ale dva dny jsem zůstala doma abych to vyležela a pak jsem zase normálně fungovala. Musím zaklepat, že jsem letos kromě února, neměla nic vážného. Obdivuju tě, že i v zimě si doma v kraťasech, protože já bych to asi nevydržela. Ale cítím na sobě, že i při ventilačce vydržím v tričku a v teplákách, protože vždycky jsem už v říjnu nebo v listopadu měla mikinu.. :) Jinak taky běhám při nízkých teplátách. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ale parádní pokrok, Eliško! To běhání v zimě je prostě zázračný. :D :)

      Vymazat
  2. Ďakujem ti! Práve v tomto období mám dosť zlú imunitu a tento tvoj článok mi pomohol a aj inšpiroval. Akurát bojujem s bolesťou hrdla. :D Začať behať sa snažím už nejaký ten čas ale ešte som sa k tomu nedostala.

    Prajem ti pekný deň. ♥
    Blog of Sunflower ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Holt to asi občas není pro každého. :D Důležité je se hýbat. :)

      Vymazat
  3. Opět super článek Andrejko 😊 prospěšný zvlášť v dnešních dnech

    OdpovědětVymazat
  4. Upřímně-objevila jste Ameriku ! To, že doručujete jíst např. játra, je bez komentáře, protože jsou přímo nasáklá všemi těmi sajrajty. Víte, že byl řepkový olej označený jako nejškodlivější potravina, která Vám pomůže ze stárnutím těla o 10 let ? Od studentky 1.LF byl čekal něco mnohem lepšího, možná příště :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, všechno se dá demonizovat. ;) Játra ve vysoké konzumaci rozhodně nedoporučuji, ale je dobré si také uvědomit, že jsou i zdrojem pozitivních látek (mnoha bílkovin, vitaminu B12, Fe, a jejich občasná konzumace rozhodně není škodlivá. Při dopřání jater 2x za měsíc se vám určitě nic nestane.
      Ne, o řepkovém oleji tohle nevím a především s tím velmi nesouhlasím. :) Možná mluvíte o řepkovém oleji, kde se vyskytuje kyselina eruková, ale takový se již od 70. let minulého století u nás koupit nedá. ;) Tak třeba příště bude váš komentář trefnější. :)

      Vymazat
  5. Super tipy. Já sem kulila oči, jenom když sem si koupila nový polštář, který mi minimálně dvojnásob zlepšil kvalitu spánku. Sice se zdá naprvní pohled, že jsou to prkotiny, ale už jenom něco z toho vyzkoušet je dobrej krůček

    OdpovědětVymazat
  6. děkuji, to je velmi pomůže plná, zejména v této době, musíme posílit naši imunitu systémy jeho klíč, aby se zabránilo jakékoli virus plus se snaží být šťastný a pozitivní, stejně jako můžete to pomůže.

    OdpovědětVymazat
  7. Krásný článek.... Plný inspirace a pravdy👍

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji za tento článek, člověk by si to měl připomínat... Sama mám problém s nedostatkem spánku a stresem( z práce..teď i z dospívajících dětí). Chodím běhat každý pracovní den v 5.00h ráno, za každého počasí, sice jen krátkou trať , ale o víkendu si tu délku vynahradím. Sportuji jak se dá a čas a práce dovolí. Mám pocit, že bych bez pohybu nepřežila- a bohužel sedím celý den v kanceláři. Za poslední roky jsem taky nebyla nemocná, takže vím, že na tom určitě pravda je a souhlasím s tím, že pravidelný pohyb a především venku má na imunitu velký vliv. Když v práci kolem mě všichni smrkají..rýmičky -se mi- ťukl, ťuk vyhýbají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě pohyb takhle krásně provází a snažíš se ho doplňovat. Neboj se si odpočinout na úkor právě nějakého toho běhu. Spánková deprivace a stres jsou bohužel tak časté, že mohou napáchat velkou neplechu. :( Držím palce, ať se daří!

      Vymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová