V jednom z minulých článků jsem psala o tom, jak vyzrát na neřízené chutě na sladké. Toto je článek, který by mohl být takovým jeho volným pokračováním. :) Pokud máte problémy s přejídáním z emocionálních důvodů, tak by vám tento článek mohl trochu pomoci.
Není to jednoduché a bude vás to stát nějaké úsilí, ale výsledek za to stojí. :)


1. Začněte se hýbat
Pravidelný pohyb pomáhá s redukcí stresu a tím i s emocionálním přejídáním. Nezáleží na tom, co za pohyb to bude. Pohyb by vás měl bavit (nebo by vás aspoň neměl příliš štvát). Může to být plavání, běhání, FITFAB Strong, jóga nebo prostě klasická procházka. Co je důležité, je pravidelnost. Hýbejte se nejlépe denně. Není nutné denně cvičit, ale protáhnout se nebo se každý den projít je pro člověka zdravé. Takže hýbejte se denně, cvičte 3-5x týdně. Podle vašich možností. Občas to bude chtít přemlouvání, ale vyplatí se to. :)
Pohyb vám pomůže nejen zredukovat stres, ale zlepší i vaše fyzické zdraví a pomůže vám i se shazováním nadbytečných kil. :)

2. Více odpočívejte a snižte množství stresu
Začněte u příčiny. Uvědomte si, kdy jste nejvíce ve stresu a těmto situacím se snažte předcházet. Hádáte se s partnerem, zkuste si s ním v klidu promluvit, co vám vadí a zkuste navrhnout, jak lépe spolu můžete žít. Nebo žít bez sebe?
Stresuje vás vaše zaměstnání? Proč? Neodvádíte dobrou práci nebo je toho prostě příliš. Nedala by se sehnat jiná práce? Pokud ne, zkuste se na to koukat jinak. Změňte úhel pohledu - neberte to jako nepříjemnou povinnost, ale jako cestu, díky které můžete dělat to, co chcete (ano, třeba zabezpečit svou rodinu). :)
Snížit stres je těžké a je mnoho faktorů, které se ovlivnit vůbec nedají. Zkuste si alespoň najít nějakou vhodnou kompenzaci:
  • pohyb na čerstvém vzduchu
  • jóga
  • čtení knížek
  • háčkování
  • cokoliv vás napadne, zkuste něco nového

3. Nádech, výdech
Cítíte se hrozně, okamžitě byste běželi do kuchyně, vytáhli čokoládu a tu snědli.
"Celej svět je hnusnej, aspoň ta čokoláda je dobrá. Sakra, zase jsem ji snědla celou. Nejen, že je svět hnusnej, ale teď budu hnusná a tlustá i já." 
Takže čokoláda nefunguje. Nebo chviličku, ale jakmile ji dojíte, budete se cítit ještě hůř. Než si pro tu čokoládu doběhnete, zkuste se zastavit. Narovnejte se, 10x se zhluboka nadechněte a vydechněte. Teď se zamyslete, jestli vám ta čokoláda pomůže nebo spíš přitíží. Ačkoliv to chce ze začátku velmi silnou vůli, odnaučit se tyto zlozvyky má rozhodně smysl.

4. Emoční deník
V tuto chvíli přichází čas na deník. Nemusí být nutně papírový, ačkoliv si myslím, že psaní do papírového deníku má o trochu větší terapeutický účinek než psaní do počítače či mobilu. Do deníku si napište, co vás tak rozladilo a proč je vám tak úzko. Zapiště, na co máte chuť a klidně, jak je pro vás těžké se s tím poprat. Taky se ale pochvalte, že jste to vydrželi a tu čokoládu nesnědli. Nebo, že jste snědli jen jednu nebo jen půlku. Každý začáteční úspěch se počítá! Na to nikdy nezapomeňte, tak se pochvalte. :)
5. Nebojte se říct o pomoc
Emoční jedení není problém jen jídelníčku.
Ačkoliv může hodně souviset i s tím, že máte nevyvážený jídelníček, není to jen o něm. Je to hodně i o hlavě. Proto je dobré (a rozhodně to není ostuda) oslovit psychologa, psychoterapeuta, psychiatra. 
Věřte, že vám to může hodně pomoci. 
Ulehčit celou tuto cestu. :)

Držím palce!

Byl vám článek užitečný? Dejte mi vědět do komentářů a pokud vás zajímají další témata, taky mi napište.
A. ♥︎

1 komentář

  1. Dobrý den Andy, poradíte jak odbourat chuť na sladké a sladkou ''tečku'' po jidle? Snažím se mít zdravý jídelníček i podle vašich receptů,ale v tomto hřeším a nevím jak to odbourat. Vc pití sladkých vod...Děkuji.Daniela

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová