Je to přesně týden, co jsem se vrátila z Kodaně, a tak za čerstvé paměti chci sepsat pár tipů, co v Kodani podniknout.
Kodaň je (pro mě) symbolem výborné kávy, pohodlí, milých lidí a sychravého počací. Vlastně mi dost připomíná Anglii, kterou naprosto miluju. Kdo mě zná, tak ví, že Brighton beru jako nezapomenutelnou zkušenost svého života a svým způsobem jako část svého domova. :) Bylo tedy více než jasné, že se mi v Kodani bude líbit.


Do Kodaně jsem koupila letenky naprosto spontánně. Když jsem měla mozek zavařený od učení, tak jsem prostě mrkla na internet a viděla levné letenky, zavolala kamarádce a už to bylo. Nakonec jsme v Kodani mohly strávit pouze 1 celý den, k tomu samozřejmě 1 den příletu a 1 den odletu, protože o víkendu probíhalo naše 2. FITFAB soustředění. :)

Co vidět?
Kodaň má velkou výhodu, že všechny důležité památky a místa, která stojí za vidění jsou blízko u sebe. Dají se tedy v pohodlí obejít pěšky. Malá mořská víla je symbol Kodaně, jen prosím nebuďte zklamaní. Je malinká, není příliš hezká a je obsypaná turisty. :D 
Od víly vyjděte na Kastellet, je to vojenská pevnost ve tvaru pěticípé hvězdy. Jsou zde ikonické červené domky, kde dříve bydleli vojáci a najdete tu i větrný mlýn, kostel nebo různá sousoší. 
Z nábřeží můžete dojít k Amalienborgu, což je královský residenční palác. Přesně v poledne se na velkém náměstí mění stráž. Odsud je z nábřeží také vidět na operu (no, opera v Sydney to není :D) a na druhou stranu uvidíte Frederiks kirke, který mi úplně oživil vjem z krásného Vatikánu.

Od kostela Frederiks Kirke je to, co by kamenem dohodil do desingového muzea, kam mají studenti vstup zdarma. Dánská architektura je pověstná, takže tohle byla docela "must" zastávka a nám se tu moc líbilo. :)
Rozhodně bych nevynechala ani hrad Rosenborg, který sídlí v krásném parku, kde najdete i socha Hanse Christiana Andersona. :) Jen pár ulic dál je krásný přístav Nyhavn, kde jsou krásně barevné baráčky a lodičky. Mostem přes řeku se dostanete do svobodného města Christiánia, je to malá polonezávislá komuna odtržená od Dánska. Je zde zákaz pořizování fotodokumentace a asi na každém kroku ucítíte silný závan trávy.
Za okouknutí rozhodně stojí i knihovna Royal Library neboli černý diamant. V neposlední řadě se vydejte na vyhlídkovou věž Rundetaarn. Zde nejsou téměř žádné schody, aby do ní dříve mohly vjíždět vozy tažené koňmi. Je zde vidět na celou Kodaň. Jen je bohužel docela drahý vstup. :(
Známý ji i zábavní park Tivoli, ten jsme viděli jen zvenčí, protože jsme byly dost unavené, ale ty světla stojí za to vidět. :)
Kde se najíst?
Já, kavárenský a bistrový povaleč, jsem byla v ráji kaváren. Snad všechno tu má předponu "organic", což mi přišlo až směšný občas, jak všechno bylo organický (chraň je ruka páně, jestli tam bylo něco anroganického :D:D. Začneme krásným místem Kalaset, kde jsme se stavili na večeři. Já si dala falafely se zeleným hummusem a jejich výborných chlebem. Verunka si dala grilovaný celer s řepovým hummusem, v kterém byly vlašáky, a ještě k tomu místní sýr z ekologického zemědělství (ofc :D) s nejlepším malinovým džemem.
Na první snídani jsme zavítali do Atelier September, kde dělají vajíčka, avo toasty, kaše, jogurt s granolou, ale já se nakonec rozhodla pro jejich typický birker danish (ohodnotila jsme to jako naprosto výborný croissant s mákem) a Verunka pro makovo citrónový chlebík. To víte, bez makových zrníček v zubech by to nebyl den. :D Je to opravdu nádherná kavárnička, wifi jede výborně (jo musela jsem ráno ještě vyřizovat maily - Veru, promiň!), cappuccino bylo skvělý, čaje taky a výhled na kolemjedoucí cyklisty. Nádherný start dne. :) Jen pozor, není tu záchod.
Na oběd jsme nakonec zašli do The Union Kitchen, protože v Hope Organic bylo zavřeno. :( Nemohly jsme se rozhodnout mezi avokádovým chlebem s kozím sýrem a řepovým hummusem a mezi miskou plnou zeleniny, pečených batátů a s trhaným masem. Tak jsme si daly každá jedno, abychom si to daly napůl. Obě varianty byly výborné. A rozhodně bych sem zašla i na snídani. Vedle měl pán typický brunchový talíř a to vypadalo vážně skvěle! Cappuccino bylo průměrné, ale za ty originální nápisy to odpouštím. :D

K Vánocům jsem právě od Verunky dostala balík kávy od Coffee Collective a doma jsem lepší kafe nikdy neměla! S Andy jsme ho na Vánoce u mě na chatě vypily během asi 3 dnů. :D Jenže už jsem ho pak nemohla nikde sehnat. Takže jsem si ho teď dovezla. :D Sem si na kávu vážně zajděte. Po městě jich potkáte několik. :)
Na večeři jsme si zašly na pizzu do Neighbourhood. Až tam jsme zjistily, že je to lowcarb pizza. Byla naprosto výborná, ale kdyby byla na klasickém těstu byla by ještě o kus lepší, a i by se lépe jedla, takhle jsem poprvé jedla pizzu příborem. :D
Na druhou snídani jsme si zašly do kavárny Grød na ovesnou kaši. Sem prostě musíte! Fakt, takhle dobrou ovesnou kaši si u nás nedáte. Mně ji v Anglii učili vařit, tak jak se má, takže bych řekla, že si umím udělat dost obdobnou, ale tolik věcí navrch bych si asi nikdy nedala, a to je škoda. Zvolila jsme totiž variantu ALL IN, tedy se vším. Takže jsme na ni měla banán, jablko, karamelový topping, mandlové máslo, meruňkové a jablkové pyré, lískáče, lyofilizované maliny, kakaové boby, čokoládu, ořechovou granolu a skyr. Bože to byla dobrota. Jen pozor, porce je to jako blázen, ale s tím já problém nemám. :D
Tržnici Torvehallen jsme si nejdříve prošly a koukly na všechny dobroty, které tu jsou. Koupily si chleba a pytlíky kafe na doma. Neměly jsme ještě hlad, ale chtěly jsme si chvilku odpočinout, protože nás bolely nožky a v restauraci, kam jsme šly na večeři bylo ještě zavřeno. Daly jsme si tady teda aspoň sklenku vína a koukaly přes prosklenou zeď na světýlka a kolemjdoucí.
Co ochutnat?
Rozhodně ochutnejte jejich porridge, často bývá napůl z ovesných a napůl z rýžových vloček, někdy jsou tam dokonce i pohankové vločky. Fakt ji uměj. :) Bez kávy není Kodaň, takže tu musíte. Fakt! Stejně tak jejich výborný brød. Já měla vždy žitný, protože mám celkově žitný chleba nejraději, ale tohle bylo vážně výborné. Chci si ho zkusit upéct i doma. Jsou vyhlášení i rýžovými pudinky s domácí marmeládou. Pudink jsme bohužel neměla, ale marmeláda opravdu neměla konkurence. Mňam. :)

Praktické rady
Není úplně potřeba mít u sebe jejich hotovost. Všude se dá pohodlně platit kartou. Kromě jízdenek v autobusu, ale můžete si lístek koupit v automatu a tam už karty berou. 
Doprava je u nich celkem dost drahá. My chodily všude pěšky, dopravily jsme se pouze metrem na letiště a z letiště. Jinak jsme prostě chodily. Taky jsme za jeden den nachodily 37 000 kroků. Nebo si můžete půjčit kolo, dopravu pro cyklisty tady mají vážně vymakanou.
Ubytované jsme byly v A&O ve čtvrti Nørrebro, která je takovou hipsterskou čtvrtí Kodaně. Jsou tu krásné uličky, domky, obchůdky a samozřejmě kavárny.

Chystáte se do Kodaně?
A. ❤️


2 komentáře

  1. Tak tento článok si niekde odkladám a keď sa konečne už do tej mojej vysnenej Kodani dostanem bude určite vhod. Nádherne fotky! Muselo to tam byť krásne, jemne ti závidím
     xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová