Jsou věci, které mi doma chybět nemůžou. Když už náhodou dojdou, hodně rychle se snažím je doplnit. 
A vy se velmi často ptáte, z čeho doma vařím a celkově co jím. Proto vám dnes trochu poodhalím zásoby v mojí kuchyni.
Původně jsem myslela, že udělám jeden článek, ale psala jsem a psala a najednou byl článek kilometrový. Takže si ho rozdělíme hezky do tří dílů. :)

Mléčné výrobky
Jogurty u mě nikdy nemůžou chybět. Nejraději mám Hollandii, řecký Milko nebo řecký Laktos. Vybírám jogurty, které mají kolem 3,5 % tuku. To znamená, že smetanové (kolem 10 % tuku) u mě doma nenajdete nebo jen výjimečně. 
Nesnažím se tuk ve svém jídelníčku minimalizovat, ale nechci ho jíst ani víc, než mé tělo potřebuje. Takže jíst tyto tučné jogurty je pro mě zbytečné a musela bych ho pak omezovat jinde. Navíc je mléčný tuk živočišný, logicky. :D Obsahuje tak více nasycených mastných kyselin, které bychom měli v jídelníčku šetřit.

Několikrát týdně jím k snídani ovesnou kaši, kterou dělám napůl z vody a napůl z mléka, takže ho doma máme vždy zásobu. Navíc moje mamka ránu pije jedině kávu s mlékem, takže to taky nesmí chybět. Mléko kupuji nejčastěji polotučné nebo BIO mléko, které je plnotučné.

A jako velký milovník mléčných výrobků bych neoželela ani sýry. Mám ráda čerstvé i tvrdé sýry. Většinou mám doma kozí sýry od kamarádky Lucky z její ekofarmy (plus i další sýry a mléčné výrobky). Kromě toho i z obchodu nějaké čerstvých sýry, které lze namazat na chleba - cottage, žervé, tvaroh (tvaroh poslouží i místo jogurtu) - a další jako třeba mozzarellu, z těch tvrdých většinou plátkový eidam a parmezán. I tady většinou volím méně tučné verze pokud to jde a když ne, tak si dám s chutí ten tučný.

Ještě v ledničce
Dál v naší ledničce nemůžou chybět vejce. Máme to štěstí, že dostáváme domácí vejce od známých. Taky byste u nás našli vždy pár plechovek tuňáka, většinou ve vlastní šťávě nebo tomatě. Mám hodně ráda ryby a ne vždy je čas kupovat čerstvé, takže jsem ráda, když mohu sáhnout po konzervě tuňáka. I tak se snažíme kupovat čerstvé ryby, nejraději máme lososa nebo steak z tuňáka.

Nakonec tu leží i něco, co používám jako "omáčky" do mých jídel. Mám ráda, když mají jídla krémovou konzistenci. Nejčastěji rajčatový protlak, hummus nebo rostlinné a luštěninové pomazánky. Buď dám lžíci do nějaké směsi, co vařím, nebo je pochroupávám na chlebu se zeleninou.
Recept na domácí hummus je tady a domácí pomazánky najdete zde.


Zelenina a ovoce
Základ každé kuchyně. A jestli té vaší ne, tak to honem napravte. 
Zelenina nebo ovoce by se měla vyskytovat v každém našem jídle a zeleniny byste měli sníst alespoň 2x více než ovoce.
Zeleninu i ovoce u nás doma najdete jak v čerstvém stavu, tak i tu zmraženou.
U zeleniny a ovoce se snažím vybírat tu, která byla vypěstována v České republice (nejlépe naši vlastní), to je v zimě bohužel nesplnitelné. Proto si mnoho ovoce dávám do mrazáku. Bylo utrženo zralé a tak obsahuje mnohem více mikronutrientů, než to, které nám dovezli ze Španělska a museli ho utrhnout ještě dříve, než stihlo dozrát.

Dneska by to tedy bylo vše. A v druhém díle vám ukážu co mám doma za přílohy a luštěniny.
A. ♥

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová