Dnes recept na v poslední době celkem oblíbené jídlo, nebo mám pocit, že ho dost často vídám na obrázcích na Instagramu. Já mám hummus moc ráda, třeba ten co prodávají v Marks&Spencer, ale bohužel ta cena je odrazující. A udělat si ho doma vyjde nejen nesrovnatelně levněji, ale ještě k tomu je to naprosto jednoduché a rychlé.

Suroviny:
  • 200 g cizrny (předvařené, já používám z plechovky)
  • 2 lžíce tahini pasta
  • 2 stroužky česneku
  • 2,5-3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • trocha kmín a pepře
  • špetka soli, pokud potřebujete
  • bylinky
  • sušená rajčata, olivy, karamelizovaná cibulka
Postup:
Cizrnu uvařte podle návodu nebo kupte v nálevu a propláchněte ji pod studenou vodou, dokud se nepřestane tvořit pěna, tak předejdete nadýmání.
Dejte ji do mixéru s oloupaným česnekem, tahini pastou, olivovým olejem a citronovou šťávu. Koření přidejte podle chuti a vše umixujte.
Můžete zkusit přidat taky sušená rajčata, olivy nebo třeba sušenou papriku. Já mám ráda hummus s karamelizovanou cibulkou - na pánvi rozehřeji kapku řepkového oleje, přidám na kostičky nakrájenou cibuli a nechám zesklovatět. Nakonec přidám půl lžičky čekankového sirupu a ještě chvíli nechám na pánvi. Pak už jen přimíchám a hotovo. :)

3 komentáře

  1. Vypadá to dobře, hummus jsem nikdy nejedla, ale budu to muset napravit. :)
    www.sarkazelena.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně, je to skvělá svačina, ale hodí se i při přípravě studené večeře a občas ho používám i jako "omáčku" třeba ke kuskusu, těstovinám, bulguru a tak. :)

      Vymazat
  2. Nejlepší hummus, jaký jsem kdy dělala a jedla. Pro mě nejoblíbenější kombinace je s orestovanou jarní cibulkou a brusinkami. Andrejko děkuji. Zuzka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová