čtvrtek 10. září 2015

KAŠE | NA 6 ZPŮSOBŮ

Dnes o mých oblíbených kaších. Kaše snídám tak 4-7x týdně a myslím, že jsem absolutní kašoholic. Znáte to taky? Vzhledem k tomu, že kaše jsou moje oblíbené snídaňové jídlo, tak vám chci ukázat jak jednoduché a rychlé jídlo to je. S ohledem na jednoduchost vám ukážu rovnou 6 receptů (nejen na ovesné) a doufám, že si každý něco vybere - určitě dejte vědět do komentářů.

1. Klasická ovesná kaše
  • 40g jemně mleté ovesné vločky
  • 100ml mléka
  • 200ml vody
  • 1/2 banánu
Ovesné vločky nasypeme na pánev a necháme je trochu opéct, až začnou vonět přilijeme mléko, vodu a přidáme rozmačkaný banán, necháme začít vařit a občas mícháme. Nakonec zdobíme ovocem.

2. Ovesná rychlokaše
  • 1 hrnek jemně mletých ovesných vloček
  • 1,5 hrnku mléka/vody
  • kokos, kakao
Ovesné vločky vsypeme do misky, zalijeme mlékem, přidáme lžíci kokosu a trochu kakas a promícháme. Misku dáme do mikrovlnné trouby na 2 minuty a tramtadadá...dobrou chuť. Plus ještě ozdobíme.
3. Rýžová kaše 
  • 50g rýže
  • 100ml mléka
  • 100ml vody
  • 1 lžička medu
  • banán
Na ohni přivedeme k varu rýži s mlékem a vodou. Přidáme vidličkou rozmačkaný banán a med, když se vše začne vařit zmírníme plamen a necháme asi 15-20 minut dojít pod pokličkou. Je nutné kaši hlídat, protože v jedné minutě je ještě jako polévka a v druhé už se připaluje. Nakonec můžete posypat kakaem nebo přidat arašídové máslo, oříšky..cokoliv co máte rádi.

4. Fermentovaná kaše
  • 40g jemně mleté ovesné vločky
  • 1 hrnek vody (vlažné)
  • trocha skořice
  • rybíz, brusinky, jahody, oříšky...
Tahle snídaně je pro ty, kteří hledají opravdu zdravou variantu snídaně. Díky fermentaci získá kaše vlastnosti, které se vařením zničí. Tím vás však nechci zatěžovat, takže kdo chce ať si o tom přečte na internetu, je spousta článků.
Pokud ji chcete k snídani, tak ji připravujte večer asi 8-12 hodin před podáváním. Ovesné vločky zalijte vlažnou vodou a přidejte skořici, přiklopte ji talířkem a nechte ji v pokojové teplotě nabobtnat. Ráno přidejte ovoce čerstvé nebo sušené nebo oříšky, prostě to co máte rádi vy. 

5. Borůvková ovesná kaše
  • 40g jemně mleté ovesné vločky
  • 100ml mléka
  • hrst mražených borůvek
  • arašídové máslo/nutella/rýžový sirup...
Ovesné vločky dáme na pánev a necháme je provonět, zalijeme mlékem a přidáme borůvky. Mícháme do zhoustnutí a můžeme podávat, dochutíme třeba nutellou. 

6. Kaše z fazolových vloček
  • 40g fazolových vloček
  • 140ml mléka
  • 1 lžička skořice
  • 1 banán
  • 2 lžičky medu
Tohle je trochu neobvyklá snídaně, ale věřím, že vám bude chutnat. Pokud tedy vyloženě nemáte nějaký problém s fazolemi, ale mě velmi překvapilo jak dobrá je. Vločky jsem sehnala v Globusu. 
Fazolové vločky nasypeme na pánev a přilijeme mléko, přisypeme skořici, rozmačkaný banán a med. Budeme míchat do zhoustnutí a můžeme podávat.

7 komentářů:

  1. Už dlouho chci zkusit rýžovou kaši, takže moc děkuju za recept! :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Super tipy! :)) já si na intru dělám buď v mikrovlnce, nebo připravím přes noc:)

    Terithebutter

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělé, že i na intru jíš zdravě a hledáš alternativy :)

      Vymazat
  3. Pěkné variace! Já jsem také milovník kaší, bohužel kvůli celiakii zrovna ovesnou nemůžu, ale na jáhlové si pochutnám moc :) The Colorful Blog

    OdpovědětVymazat
  4. Ovsenú kašu milujem ! A vždy sa zídu nejaké nové recepty, ktorými si ju vždy ráno oživím :) určite vyskúšam ! :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuju moc za tipy! :) ..já kaše miluju, ale většinou si dělám jen tu klasickou - vločky, mléko, banán a kokos :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  6. mňam, všetko to vyzerá naozaj výborne :)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat