Jak jíst zdravě? Jak začít jíst zdravě? To jsou jedny z nejčastějších otázek, které od vás dostávám. Takže jsem sepsala článek s pár základními pravidly, kterými by se měl řídit každý kdo chce žít zdravě.

1. Dělejte změny pomalu
Většina lidí když jde do změny jídelníčku, udělá to ráz na ráz. Jeden den člověk jí dorty a hranolky a druhý už by chtěl zvládnout jen na půlce papriky. No, takhle to vážně dlouho nevydrží. 
Naopak je důležité jíst dostatek, ale přidat na zelenině, ovoci, celozrnný výrobcích. 
Pokud jste zvyklí jíst třeba každý den dort ke kávě, tak si zkuste si dát dortík s někým napůl. A za pár dní už si ho nedávejte vůbec. K obědu a večeři zařaďte více zeleniny, tak půlku talíře. Prostě nedělejte radikální změny, kdy si zakážete vše. Hezky pomalu a postupně, třeba jednu změnu za 4 dny.

2. Nahrazujte
Že se musíte zbavit všech vašich oblíbených potravin? Vůbec ne, stačí dělat chytré výměny. Bílé pečivo nahraďte celozrnným, smažené nahraďte pečeným, tmavé a tučné maso nahraďte libovým, přidejte do stravování ryby, pečte z celozrnné mouky.
A rozhodně se nebojte si občas dát něco "ne zcela zdravého". Nic si nezakazujte, žádná potravina není nezdravá, je jen nezdravé množství.

Už mě sledujete na instagramu? 

3. Připravte se
To asi slyším nejčastěji, v práci/škole nemám možnost jíst zdravě. Já si každý den připravuji krabičky, pro mě i pro mamku. Ano, zabere to nějaký čas, ale lepší než druhý den nejíst nebo jíst něco co nechci. Navíc, mi příprava nezabere více než 15 minut i s mytím nádobí.
A jestli nemáte čas každý den, tak si třeba v neděli uvařte čtyři jídla, která si dáte do krabiček a ejhle, máte na čtyři dny připravené dobré a zdravé jídlo.
Co do krabičky?

4. Nezakazujte a nevyčítejte si
Pokud z nějakého důvodu "vyjedete" z vašeho režimu, rozhodně si to nevyčítejte. Tělo je z toho ve stresu a tím horší to bude mít dopad. A jak už jsem řekla, neexistuje zdravé a nezdravé jídlo - jen množství. Takže ten jeden dortík za týden co jste snědli v kavárně není nic, kvůli čemu byste se měli cítit provinile. :) Buďte prostě veselí a pořádně si ho vychutnejte!

Tak co pomohlo? Je to samozřejmě takový úplný základ, ale věřím, že se mohou tyto rady někomu hodit. Dejte mi vědět od komentářů, co si o tom myslíte. :)
A.

3 komentáře

  1. Pamatuji si mé začátky, kdy jsem snažila mou mámu přesvědčit o zdravých jídlech, dopadlo to tak, že jsem si jídlo kupovala a dělala sama, zatímco oni si jedli své smažené jídla, buchty apod. :) Nyní žiji sama s přítelem, jíme zdravě, ale neupřeme si občas ten lehký zákusek ke kávě jedno za čas nebo na návštěvě. :) Jak jsi řekla, důležité je, abychom si to nevyčítali, pak jde vše snáz.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, je to o uměřenosti. Několikrát už jsem se setkala s tím, že rodina dětem vyloženě zakazovala jíst zdravě nebo na ně měli rodinní příslušníci takové narážky, že tak raději nejedli. Pro mě absolutně nepochopitelné, že rodina brání jíst zdravě svému dítěti, místo toho, aby se zamysleli nad způsobem stravování. :( Takže je skvělé, že ty jsi si šla svou cestou. :)

      Vymazat
  2. Super článek na toto téma. Když slyším věty: Od zítřka jím zdravě, budu cvičit každej den...atd, tak si říkám, jak dlouho to vydrží, pár dní? A pak jsou lidi díky těmto nerealistickým, nekonkrétním cílů neštasní. Mně se líbí, jak si to nakouskovala. Taky jsem za přidávání ovoce a zeleniny k jídlu, hlavně jest pravidelně, pomalu a snídat. Do školy, nebo na brigádu si připravuju jídlo předem většinou, ráno se mi nikdy nechce :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová