Nápad na tenhle článek jsem dostala včera, když jsem si splnila poslední zkoušku a s holkama jsme si šly sednout do parku na skleničku vína. Všude jsme viděly koše přetékající odpadky. Tak mě jen zarazilo, proč tu jsou jen tyhle mini koše a proč tu nejsou koše na tříděný odpad?

Snažím se starat o své tělo - zevnitř i zvenku - stejně tak se snažím starat i o naši planetu, jiná tady totiž není a já chci, aby jednou moje děti měly hezké místo na vyrůstání.

Samozřejmě bych mohla dělat víc, vždycky se jde posunout někam dál, ale tím se nenechte odradit. I malé změny můžou neuvěřitelně pomoc. A tady je 11 nejjednodušších tipů, které můžete začít dělat ještě dnes.

1. Plátěné tašky a pytlíky
V batohu mám neustále 2-3 plátěnky a pytlíky. Brát si je ve chvíli, kdy půjdu na nákup je celkem neefektivní. Občas se vám taška prostě hodí i mimo nebo potřebujete zaběhnout koupit něco jen tak. Když už si vezmu mikrotenový sáček, nevyhodím ho, ale použiju ho dál. Zkuste to. 🤗
Takže raději buďte připravení. Plátěnky dnes seženete opravdu všude a pytlíky už vlastně taky, já třeba používám kompostovatelné od FRUSACK, ale mám i nějaké z Lidlu, Penny, Globusu a dokonce i Luxoru. 😊
"Děkuji, tašku nechci. Ani tu papírovou." Ta totiž vyjde z ekologického hlediska srovnatelně s tou plastovou.
Stejně tak je to i u oblečení. :)

2. Láhev na pití, hrneček na kafe
Pitný režim je důležitý, myslete na něj. A zkuste přitom myslet i na přírodu. Když budete nosit vlastní lahev, ušetříte přírodu a pokud máte problém s kupováním sladkých limonád, tak i svoje zdraví! No a peněženka? Ta se taky zlobit nebude. 😊
Máme to štěstí, že nám dobrá voda teče všude z kohoutku - má dobré senzorické vlastnosti a je i mikrobiálně nezávadná. Proto není potřeba kupovat si předražené balené vody.
Beru i přenosný hrneček na kafe nebo termosku, protože zrovna kelímky na kávu do papíru rozhodně nepatří.

3. Používání obalů dál
Některé věci se bez obalu shání těžko, proto je dobré používat obaly dál. Já používám sklenky třeba na koření, sušené bylinky, oříšky, sušené houby, kuskus, obiloviny aj. Takže, když už se občas něco nedá koupit bezobalově, zkuste koupit aspoň takový, který jde použít dál. 😊

4.  Třídění odpadu
No a co nepoužiji dál, tak třídím. To je asi základ, ale až se divím, kolik lidí netřídí, přitom mají kontejnery před domem. Ale i to se snažím omezit. Řídím se heslem: reduce - reuse - recycle! ♻️

5. Sázet kytky, pěstovat bylinky a plodiny.
Krom toho, že je úžasný si něco sám vypěstovat, tak vaše rajčata nebo brambory vám budou chutnat vždycky nejvíc na světě.
A zase bude ráda i vaše peněženka. I vaše záda, protože to nepotáhnete z obchodu. Každý samozřejmě nemá možnost pěstovat rajčata nebo třeba hrášek, ale bylinky se dají pěstovat i na okně parapetu (i když to zrovna i ty rajčata nebo třeba ředkvičky), tak hurá do toho!

6. Kupujte jen to, co spotřebujete
Já tak nesnáším přecpaný ledničky! Mnoho potravin se zkazí a zbytečně letí do koše (s tím i vaše peníze), jasně občas se to prostě stane, ale raději toho kupte méně a až když budete potřebovat něco dalšího, tak si proto znova zajděte. A to nemluvím o tom, že když budete mít přecpanou lednici, budete se nejspíš přecpávat i vy.
A jak lépe skladovat? Koukněte na tenhle post u mě na Instagramu.

7. Sbírejte odpadky
Nemusíte sbírat ty cizí, co vidíte na ulici (ale můžete!), ale nevyhazujte obaly, žvýkačky, vajgly jen tak na zem. Kdo chce žít v takovém svinčíku? Občas je to fakt hrůza, co se válí na ulicích a to nemluvím o tom, jak to vypadá u silnic.
Já třeba, když běhám, snažím se často provozovat tzv. plogging - tedy jogging (běh) a sbírání odpadků. Protože lesy u nás na chatě si nálepku odpadkovýho koše nezaslouží.
Koše jsou skoro na každém rohu a když ne, tak není problém odpadek chvilku nést v ruce a pak vyhodit.

8. Odličovací tampónky, látkové kapesníky
Já se sice odličuji jen pomocí gelu, vody a malého ručníčku, ale mám i látkové tampónky z DM, které jsou super příjemné a přeprat je zabere pár minut. Občas je používám, když potřebuju pleť jinak ošetřit.
K tomu se snažím maximálně používat látkové kapesníky. Mám u sebe vždy i papírové, protože občas potřebuje kapesník někdo další, ale já pro sebe je nepoužívám.

9. Menstruační kalíšek nebo kalhotky
Pánové jistě prominou, je to normální součást života. Upřímně mít menstruační kalíšek je tak praktická věc? Nemusíte přemýšlet, jestli ho máte nebo už ne. Je prostě pořád. Údržba je snadná a zavádět se ho naučíte během prvního cyklu, kdy ho používáte.
A menstruační kalhoty jsem už také stihla vyzkoušet. Slyšela jsem na ně samé chvály, například tady od Nicol z A Cup Of Style, která dělala na IG recenzi (najdete ve výběrech). 

10. Svačinu do svého
Krabičky vám asi představovat nemusím, ale já mám třeba i tenhle obal na pečivo a je to super. Dokonce mi jeden vyrobila i kamarádka z látky a včelího vosku! 🤗

11. Kompostujte
A všechny odkrojky můžete hezky sypat do kompostu. My máme na dvorku společný kompost pro celý barák a pak samozřejmě na chatě, kam jsme ho vozili dříve, když ten v baráku v Praze nebyl.

A jaké tipy máte vy? Ráda si přečtu a inspiruji se! 🤗
A.

9 komentářů

  1. Přesně tak. Nic složitého, ale kdyby to dělal každý, bylo by hned lépe. Já úplně rostu z popelnic u baráku. Někdo ze sousedů se vůbec nestydí vyhodit do popelnice třeba krabici nebo nesešlapané petky. Což je neohleduplné nejen k přírodě, ale i k nám ostatním, co pak nemůžeme dát do popelnice už nic jiného. Nebo dneska, když jsem šla domů (bohužel bydlíme v přízemí), nějaký idiot (pardon, to nejde jinak), rozsypal nějaký binec hned u dveří. A samozřejmě, přece si to po sobě neuklidí, když ví, že my jako jediní z baráku to přece uklidíme, protože se na to nevydržíme koukat. To sem k ekologii sice moc nepatří, ale nemohla jsem si pomoct.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je teda otřesný, nesnášim takovouhle bezohlednost nejen k planetě, ale i k ostatním lidem. Jsem ráda, že zrovna moje čtenářky jsou takhle uvědomělé a snaží se být k planetě šetrné! 💚

      Vymazat
  2. Bezva článek :) Myslím, že to všechno už tak nějak praktikuju. Ne dokonale, ale snažím se :) Akorát jsem si musela zvyknout, jak se některé prodavačky blbě koukají (hlavně v obchodech s oblečením), když řeknu, že nechci tašku :D Ale třeba v C&A už tašky zpoplatnili a myslím, že časem to tak bude všude.

    Ještě posílám tip na článek o tom, jak malými krůčky zredukovat svůj vlastní odpad. Dost mi to pomohlo v tom změnit některé věci u mě doma :)
    http://choosegreen.cz/jak-muze-kazdy-z-nas-vytvaret-mene-odpadu/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s tím C&A je to pro mě úplná novinka, děkuji za info! ☺️ A článek si určitě přečtu. 💚

      Vymazat
    2. Článek jsem si přečetla a s potěšením musím říct, že vše dělám! To mám vlekou radost, ačkoliv to jsou jen drobné krůčky. :)

      Vymazat
  3. úžasný článok :) myslím, že hlavne medzi blogerkami by sa na toto malo viac dohliadať, lebo tie tony oblečenia a líčidiel, čo sa v blogosfére zbytočne točia, určite planéte nepomáhajú a presne ako hovoríš, mali by sme kupovať len to, čo využijeme (a to nielen v oblasti jedla ;)) skoro všetko, čo si vypísala vyššie, aj robím, tak ma to teraz potešilo :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak říkáš, když vidím na instastories, kolik blogerek prodává takového oblečení, lteré si koupily a nikdy ho na spbě neměly, říkam si proč?! Možna jsou tal bohaté, že jim nevadí vyhodit 3 000 za kalhoty, které jim i s cedulkami leží rok ve skřipni a pak je prodají někomu jinému nebo je to jen rozmrar, nevim, ale stve me to. :(

      Vymazat
  4. Achjo, kdyby tak bylo víc lidí jako ty! Nebo minimálně psalo podobné články! Poslední dobou nad tímhle naším problémem přemýšlím čím dál víc. S čímž souvisí, že se taky snažím zlepšovat, ale nebudu si na nic hrát, taky kolikrát můžu naši planetu ušetřit víc a buď mě to nenapadne, nebo to jenom nedělám. Tenhle článek je ale náhodou pěkné nakopnutí. :) Mělo by si ho přečíst víc lidí.
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělý, že se snažíš! Já bych toho samozřejmě také mohla dělat mnoho, ale něco už je pro mě příliš omezující. Jsme už prostě zpovykaní dnešní dobou a tak je pro nás těžší se těch věcí vzdát. Důležité je dělat aspoň něco, snažit se a přemýšlet o tom. :) Jsem vážně moc ráda, že o tom všechny tak přemýšlíte! 💚

      Vymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová