V říjnu jsem se vrátila ze skoro 14denní dovolené na Sicílii. Poprvé jsem tu byla před 6 lety, kdy jsme procestovali jednu část ostrova u Agrigenta a Palerma. Letos jsme se vydali na druhou stranu ostrova, kterou jsme procestovali. A právě z této cesty jsem dala dohromady několik tipů na ta nejzajímavější místa. Pošlu vás na lokace, které nejsou turisty úplně běžně navštěvované a jsou tak trochu utajené.  



V článku najdete:

  • tipy na ubytování,
  • praktické tipy při cestování po Sicílii,
  • tipy na jídla a konkrétní restaurace,
  • zajímavá místa pro navštívení.

Výlety a ubytování na Sicílii

My si cestu rozdělili na 4 oblasti, kde jsme měli vždy jedno ubytování a odtud jsme jezdili na výlety.

1. Sant Pietro Clarenza
Naše první ubytování bylo nedaleko Catanie, kam jsme přiletěli a na letišti si rovnou vyzvedli auto. 

Na Airbnb Ondra našel úplně nádherné ubytování - obrovský apartmán s krásnou zahradou a bazénem. Je tu pár další apartmánů, ale byl tu naprostý klid. Výjimečně jsme se tu s někým potkali. Paní sice nemluví anglicky, ale hravě si poradila pomocí Google překladače, kam vždy namluvila to, co nám chtěla říct a my si to hned poslechli v angličtině. Fungovalo to skvěle.

Samotné místo je menší sicilské městečko, kde není nic až tak zajímavého, ale dá se odsud podniknout mnoho hezkých výletů. A doporučujeme si každé ráno zajít do kavárny na espresso a čerstvé sladké pečivo. 

My jeden den strávili v centru Catanie, kam jsme autem dorazili asi za 15 minut. Prošli jsme se si krásnou botanickou zahradu Orto Botanico Di Catania, kam je vstup zdarma. Zašli jsme na cappuccino (takovýto fakt dobrý, na který jsme zvyklí, ne klasický italský, který se dá sotva pít :D). 
Prošli jsme si historické centrum, viděli jejich univerzitu, malé uličky, parky a občas jsme se zatoulali na nádvoří některých domů, kde to vypadalo jako v knize Pokojovky. Na Catanii vám stačí určitě jeden den.

Odsud máte taky skvělou polohu pro výlet na Etnu. My tu byli zrovna v dobu, kdy to vypadalo, že bude aktivní a výšlap na ni nebyl doporučený. Proto jsme jeden den místo toho napůl strávili v našem ubytování u bazénu odpočíváním a plánováním a druhou půlku dne projížděním okolí.


2. Oasi Gelsomineto
Druhá naše zastávka a ubytování bylo v polích, kde jsme měli vlastní domeček (rozuměj 1 pokojíček s koupelnou, ale osamostatněn v poli s malou verandou). Je tu možnost zajít si na klasickou snídani formou bufetu. Případně je možné využít i oběd a večeři. Na večeři jsme byli jednou, kdy jsme si objednali vlastně jen všechny předkrmy, takže jsme už neměli dál hlad. Jídlo bylo výborné, takže všem doporučujeme vyzkoušet. 
Ubytování je celkem dost rozlehlý areál i se soukromou pláží, vyhlídkami a útesy. Hned vedle máte přístup i na písečnou veřejnou pláž. Pokud si chcete i zalenošit, tady to půjde jedna báseň.

I odsud je to skvělé místo na výlety. Jako první jsme navštívili město Noto. Město, které má opravdu zajímavou historii a celkový dojem. Už když jsme přijeli, dýchlo na nás trochu jinou architekturou a takovým medově-písečným dojmem. To je totiž barva, které celé Noto "obléká". Kromě zajímavé architektury, je určitě také zajímavé to, že dnes stojí o 10 km dál než původně. Na konci 17. století bylo Noto srovnáno se zemí v důsledku zemětřesení. 
Doporučejeme Noto navštívit za denního i nočního světla a vyjít na věž (za 1 euro), z které je krásná vyhlídka na celé město.

Pokud už budete v této oblasti, nesmíte zapomenout navštívit i Syracuse. Velké město plné výborných restaurací, zajímavé architektury (například Santuario Madonna delle Lacrime di Siracusa, Tempio di Apollo) a přístavu. Na tohle město vám bude půl den určitě stačit. 

Další zajímavá města na navštívení jsou Modica a Ragusa. Už jen samotná cesta autem je krása na pohled, ale i procházka městy až na vyhlídky byla okouzlující. 



3. Cimpampini
Po čtyřech dnech jsme se opět přesunuli, tentokrát daleko od moře do vesničky Cimpampini. 

Cestou sem jsme navštívili město Caltagirone, které je známé pro dlouhé kachlíkové schody. Nevím, jestli jsme měli štěstí, že tu nebylo tolik lidí a měli jsme tak možnost si vychutnat schody skoro prázdné, nebo je to naprostý standard. 

Z Caltagirone jsme se vydali do města Grammichele, kde jsme se chtěli podívat na náměstí pohledem dronu. Je to sice hezké město, ale upřímně asi ne až tak zajímavé, abyste se tu museli zastavit.


Odtud jsme vyrazili ještě západ slunce a zalítat si s dronem nad město Gangi. Město stojí na kopci, takže při západu se na něj slunce opírá tak silně, že je celé oranžově červené. Ještě pro vás mám jednu zajímavost o tomto městu. Můžete si tu koupit dům za 1 euro. Je to strategie města, jak zvelebit město a zrekonstruovat domy. Je to samozřejmě trochu složitější. S koupí domu za 1 euro, musíte také složit kauci 5 000 euro a zavázat se, že dům do 3 let opravíte. Cílem je pozvednout město, znovu ho zalidnit a podpořit i místní řemeslníky. Tuhle strategii od nich dokonce další obce napodobily (například v Toskánsku). 

A pak už do našeho ubytování, kde jsme byli jen jednu noc, brali jsme ho pouze jako přejezdové. Nečekali jsme nic velkého... to, co nás čekalo, nám ale vyrazilo dech. Pán (mimochodem bývalý novinář, který psal o politice a procestoval celý svět a znal velmi dobře i Prahu a Karlovy Vary), kterému ubytování patřilo nám připravil (naprosto neočekávaně) 8chodové degustační menu. Ke každému chodu přišel s moc hezkým vyprávěním. Jídlo bylo nejen výborné, ale celá atmosféra byla prostě krásná. Jeden z příběhů jsme popsala ve stories na mém Instagramu, najdete ho uložený ve výběru Sicily. :)
Ráno nás čekala výborná snídaně. Pán nás rovnou usadil dovnitř, ale my si chtěli užít ranního sluníčka a přesunuli jsme se s jídlem ven. Což jsme nakonec přehodnotili a vrátili se dovnitř pod náletem místních koťat a vos. :D 


4. Santa Teresa di Riva
Vyrazili jsme na naše poslední ubytování, kde jsme strávili další 4 noci. Cestou jsme se stavili na třech spotech. První byl Labirintho di Arianna, Piramide 38° Parallelo a Monument to Dead Poet. Všechny jsou z jedné série. Pokud bych měla vybrat jednu z nich, je to určitě labyrint. Od pyramidy je hezký výhled a z rámečku u moře mě bavilo nejvíc to, jak jsme na něj lezli, ale jinak to byla slabší zastávka. Výhodu má určitě to, že zatím nejsou tak známé, a proto na nich budete téměř sami. 

Po poslední zastávce už nás čekala cesta až do ubytování, kde každý večer dostanete na pokoj připravený balíček se sicilskými sladkůstkami a to vážně chcete. V rámci ubytování je i snídaně v místní kavárně, která určitě není míněná pro turisty. Nenajdete tam tak menu, nebo vývěsní tabuli. Pokud byste tu byli k snídani si dejte určitě jahodovou granitu se šlehačkou, k tomu briošku a postupně vyzkoušejte i pistaciový, citrónový croissant, pistáciové cannolo a takové malé pistáciové koule (vypadá to trochu jako větrník). Samozřejmostí je espresso, nezapomeňte si objednat i vodu, jinak ji nedostanete.

I tady je super výchozí místo na výlet na Etnu. My jsme tu bohužel neměli štěstí a celou dobu bychom na Etně viděli jen mlhu. Poslední den naší cesty bylo sluníčko a mohli jsme výšlap podniknout, ale koukali jsme na webkamery, kde kvůli předchozímu špatnému počasí bylo narváno turisty, a to se nám úplně nechtělo podstupovat. Užili jsme si ji tedy alespoň při západu slunce.


Okolní pláže a příroda. Vyrazte tu na výlet, túru, nebo běhat. Budete sice muset do kopce, ale ty výhledy na zelenou divokou krajinu a zvlněné silničky, za to stojí. 
Jo a je odsud vidět pevninská Itálie, vzdálené jsou od sebe asi 30 km, tak pokud jste hodně dobří plavci... :D Ne, prosím, nezkoušejte to.

Za zmínku stojí i Taormina. Moc hezké místo s příjemným výšlapem na hrad. Zajít můžete i na Isola Bella. Moc se tu však nezdržujte, je tu tolik turistů, že by vás to spíše odradilo a otrávilo.

Tady naše cesta končila. Poslední den jsme stihli rychlou ranní snídani a vyrazili na letiště do Catanie.


Užitečné tipy při cestování na Sicílii

Auto
Pokud čtete tento článek, předpokládám, že budete chtít ostrov procestovat. Půjčte si auto ideálně na letišti a zabookojte si ho dopředu už z domova. Hledali jsme i jiné varianty, ale finančně se vyplatilo nejlépe půjčování hned na letišti. Navíc je to i nejjednodušší.

Slovíčka
Někde se anglicky příliš dobře nedomluvíte, proto se naučte pár základních slovíček. Třeba jídlo, které si chcete objednat, protože často dostanete menu v italštině. A italština je občas oproti španělštině dost rozdílná. :D
Doporučuju i třeba pár slov i k placení - kartou, tašku nepotřebuji, je to všechno atd. 

Siesta
Tohle nás bohužel párkrát nepříjemně překvapilo. Odpoledne je často od 3 do 7 zavřeno v restauracích. Ne nutně ve všech, ale my takhle několikrát zbytečně dlouze hledali, kde se najíst. 

Repelent
Jsou tu nejen dost otravné mouchy, ale hlavně komáři. Kupovali jsme ho hned druhý den pobytu. :D

Toulaví psi
Pokud se vydáte při výletu cestou, kde jsou starší opuštěné baráky, nejspíš tu na ně narazíte. Buďte opatrní a nechoďte zbytečně blízko. Ondra měl jednu dost nepříjemnou zkušenost, kdy byl běhat a probíhal kolem staré továrny, kde bylo toulavých psů nespočet. I když přešel do chůze psi po něm startovali, běželi za ním, vrčeli a chňapali. Naštěstí to dopadlo dobře a nic se nepřihodilo, ale opatrnosti není nazbyt.



Nezapomeňte ochutnat

Všechno jsme se snažila zaznamenávat i na Instagramu, takže to najdete uloženo ve výběru. Ale ještě jmenovitě:
  • cannolo (pistáciové)
  • granita di fragola con crema
  • pasta alla norma
  • gelato
  • insalata pomodoro alla sicilia
  • pistachio croissant
  • biancomangiare
  • caponata
  • pasta al cartoccio
  • bruschetta
A pár konkrétních tipů:
  • Pizzika
  • Verso Coffee Catania
  • Caffe Curtigghiu
  • Casa Trimarchi
  • Trattoria la Bettola
  • Villa Zuccaro
  • Aloha Mare
  • Pasticceria Mastroieni
  • Ritrovo Nipo Bar (snídaně od ubytování ve Villa Teresa)


A co vy? Chystáte se na Sicílii, nebo už jste byli a přidali byste další tip? Budu ráda, když mi tu nehcáte komentář. 
Za odměnu tu pro vás mám ještě nálož fotek.

Děkuju za přečtení.
A. 



6 komentářů

  1. Nádhera.. Na Sicílii bych se strašně ráda podívala.. ❤

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Andreo, prosím vás o radu, jak si půjčit auto na Sicílii? Jak je to s placením a s tzv. depozitem? Objednali bychom si ho předem, ale s placením si nevíme rady (prý je potřeba kreditní karta a kolik na ni musíme mít peněz?) Děkuji za odpověď
    Je možné, že vás znám z fitfab?

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den Andreo, prosím vás poradila byste mi s rezervací a placením auta? Jaká je asi částka tzv depozit? Chceme si ho objednat předem. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za tipy, právě plánujeme co vidět a kam se podívat. Odlétame s kamarádkou koncem května, Krásné cestování přeji Lenka

    OdpovědětVymazat
  5. Až budete někdy v Palermu, zkuste navštívit "skrytou cukrárnu" v klášteře a dejte si tam něco sladkého, budete nadšení:
    https://www.jidlonacestach.cz/sicilske-cannoli/

    A pro návštěvu trhů doporučuji Ballarò:
    https://www.jidlonacestach.cz/historicky-trh-ballaro-palermo/

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, chtěla bych se zeptat kde přesně je pořízena ta krásná fotografie u toho obřího ,,čtverce,, ?🤷🏼‍♀️😂 Děkuji.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová