Hned na úvod se přiznám, že jsem nikdy nebyla cyklistický nadšenec. Moje ježdění se skládalo vždy jen z ježdění na Rekole po Praze a jednou do roka jsem vyrazila s mamkou na "cyklo dovču"... samozřejmě na obyčejném horském kole. 

Teď už samozřejmě vím, že horskému kolu cyklisté neřeknou jinak než "horák". 


V čem je tak speciální to silniční kolo?

Jak už název napovídá, je vyhrazeno pro jízdu na silnici. Svižnou a vytrvalostní. Na silničce spíše nenarazíte na člověka, který by popojel 10 km, zastavil se na kávičku a jel zase zpátky. 

Už jsem se setkala s nepochopením, proč si na sebe někdo bere ten divnej "neoprén" jede 40 km někam do háje a pak zase zpátky. 
No, ono to tak fakt vlastně je. 😁

Jenže takhle byste mohli převrátit každou sportovní aktivitu. 

Hokejisté se po ledu honí za malou černou věcičkou, tenisté bouchají do zelené koule, běžci běhají do kolečka, nebo někam vyrazí, aby se pak zase vrátili domů. Takhle na to prostě pohlížet moc nejde.

V plánu stálo "seznámit se s nášlapy (hodně štěstí!!!)"

Vraťme se k té silničce. Silnička byla i moje první zkušenost s nášlapy. To je takové udělátko na cyklistických tretrách, kterými si zacvaknete do pedálů. Díky tomu zabíráte nejen šlápnutím, ale i zvedáním nohy. 

V tom je i ten háček, který mi můj běžecký trenér myslel tím "hodně štěstí". Občas se někomu stane, že se zapomene vycvaknout, potřebuje rychle zastavit třeba na červenou, nebo ho něco vyvede z rovnováhy a hned je na zemi. 
Na kolo jste prostě "připnutí" a nemůžete dát nohu hned dolů.

Byla to věc, kterou mě několik lidí trochu strašilo, ale víte co?

Bylo to úplně v pohodě! 

Noha se dá jednoduše vycvaknout a je jasné, že se vám občas nějaký ten pád asi stane (ťuk, ťuk na zuby), ale není to tak šílený strašák, jak to vypadá a určitě se toho zbytečně nebojte. 

Co mě fakt dostalo:

  • kolik toho na silničce za pár hodin ujedete
  • že se můžete pořádně "naprat" snídaní a hned vyrazit a nebude vám blbě
  • jak krásný je pozorovat ubíhající kilometry na hodinkách
  • moje kolo z půjčovny
  • jak moc mě bavilo jezdit i samotnou
  • ohleduplnost a trpělivost řidičů na Mallorce
  • že mě to fakt moc bavilo
  • jezdit s klukama (jsou na mě moc rýchlí no 😁)

  • malé děti, které sjížděly serpentiny jako draci (a já se za nimi pomaličku vlekla)
  • jak vás bavily moje stories (výběr najdete uložený na Instagramu)

Můj největší cyklistický zážitek

Protože jsem na kole jela hned první den s klukama, místo plánu (ujet 30 km) jsem ujela skoro 70 km. Předposlední den, kdy jsem zase vyrazila sama, jsem měla ujet svou nejdelší trasu a vyjet na kopec Randa a pokochat se výhledem.

Trasa nakonec vyšla na pěkných 83 km, její součástí bylo i 6km stoupání s asi 500 metry převýšení. Jasně, neříkám, že to je největší kopec na světě a můj výkon byl extra sportovní výkon. Ale mně to docela stačilo a myslím si, že na úplné začátky to není vůbec špatný výkon (a i kdyby byl, tak je mi to jedno, prostě jsem to vyjela a basta 😁). 

Za tu cestu jsem viděla fakt samý krásy a už jen za to to stálo. 

Jo a malý tip, nepodceňujte jídlo. 

Jak říká trenér Petr Soukup "Hlavně žer!". 😁
 Na kole se totiž docela dlouho může zdát, že vůbec nepotřebujete jíst. Blbý je, že vám pak dojde, a to už se to špatně napravuje. Vůbec se nemusíte bát tam každou hodinu poslat něco malého. 
Já si na tenhle výlet třeba kromě tyčinek vzala i sýrové toasty, které jsem si doma připravila - výhoda cyklodresu, že se do jeho kapes vejde fakt skoro cokoliv. 😁


Proč byste měli kolo zkusit i vy?

  • pohyb na čerstvém vzduchu
  • například oproti běhu to může být relativně nenáročné (samozřejmě záleží na tom, jak to pojmete, rozhodně to není flákačka, ale asi si jen tak nepůjdete na 3 hodiny zaběhat, na kolo půjdete určitě)
  • rychlá přeprava
  • s tím se pojí i třeba možnosti nějakého výletu
  • nebo toho vyjetí za kávičkou, obědem... (jen to asi bude prostě delší okruh než na klasickém horském kole, protože prostě posvištíte mnohem rychleji)
  • nový sport, nová kompenzace a větší všestrannost pohybu
No a já si teď musím projít různé varianty a nějakou tu silničku si koupit. Sem s tipy! 😊

Jezdíte na silničce, na kole, nebo vás to aspoň začalo lákat? 
A.

4 komentáře

  1. Na kole jsem jezdila už od mala! Mám ráda kolo a moc. Jezdím teda spíše na horském kole. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Úplně jsem si připomněla svoje sobotní trápení až koma na horáku bez nášlapů. Jak jsem dala 90 km, 1600 převýšení a část byla na sněhu. Jak ten můj doprovod byl unuděný a fresh. Asi na tom kole jedno krásného dne někde zdechnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty bláho! To jsi dobrá, věřím, že to muselo být náročné, ale neříkej, že potom jsi neměla dobrý pocit? 😁👏🏻

      Vymazat
  3. Já jezdím také hodně na kole :-) . Nejdřív jsem začala jezdit do práce, abych ušetřila peníze za MHD a udělala něco pro své zdraví, pak přišla na řadu úprava jídelníčku, pak jsem si koupila fitness náramek a začala jsem jezdit na kole i odpoledne. Nedělá mi problém ujet přes 20 km a na mojí postavě jsou za ty roky vidět velké změny :-) .

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová