"Cukr mi do kuchyně nesmí, používám zásadně jen med!" - "To je hrozný, jak je ve všem cukr." - "Cukr může za většinu civilizačních nemocí." - "Cukr už vůbec nejím."
Už jste někdy takovou větu řekli?
Já je bohužel slýchám nebo čtu tak často, že dostat za každou korunu, už bych mohla jet na 2týdenní cestu na Srí Lanku.
Jak je to opravdu?

Cukr, to nejhorší v jídelníčku!
Cukr patří do skupiny sacharidů, konkrétně do skupiny tzv. jednoduchých sacharidů. Když běžně mluvíme o cukru mluvíme o řepném cukru = sacharóze. Ale do skupiny cukrů patří i další ze skupiny disacharidů i monosacharidů, například fruktóza, glukóza, laktóza, maltóza a další. Právě sacharóza je složena půl napůl z glukózy a fruktózy)

V dnešní době je cukr velmi démonizován a v tom důsledku se objevují nové alternativy slazení. Většinou jsou to nejrůznější sirupy. Jsou opravdu tak zdravé, jak se tváří?

Pojďme si je tedy srovnat:
třtinový cukr = 98 % cukr (sacharóza) a malé množství minerálních látek
kokosový cukr = 87 % cukr (70 % sacharózy + glukóza a fruktóza) a malé množství minerálních látek, vitamínů a inulinu
med = 80 % cukru (glukóza + fruktóza a menší množství sacharózy), 18 % voda a malé množství minerálních látek a vitamínů.
datlový sirup = 64 % cukr (30 % fruktóza + 30 % glukóza a malé množství sacharózy), 20 % voda a malé množství minerálních látek a vitamínů.
rýžový sirup = 79 % cukr (65 % maltóza a malé množství maltotriózy a glukózy), 18 % voda a malé množství minerálních látek a vitamínů.
agávový sirup = 76 % cukr (56 % fruktózy a malé množství glukózy), 20 % voda a malé množství minerálních látek a vitamínů.
javorový sirup = 67 % cukr (61 % sacharóza a malé množství fruktózy a glukózy), 32 % voda a malé množství minerálních látek a vitamínů.

Všechny výše zmíněné sirupy (a cukry) jsou tvořeny převážně cukrem, složka vitamínů a minerálních látek je zcela minoritní. Obsah prospěšných látek je tedy zanedbatelný a o jejich přínosu pro naše zdraví nemůže být ani řeč.
Neřešte tedy, čím sladit, ale kolik sladit. Je zbytečné utrácet velké peníze za tyto sirupy, smysl má slazení omezovat. Odnaučit se na sladkou chuť. I kdyby byla sladidla svým složením jiná, neřeší to problém. A tím je, že jsme naučeni na příliš sladkou chuť.

Problém totiž není samotný cukr
Problémem je, že konzumace cukru je velmi vysoká, ale jde i o to s čím je kombinovaná. Asi nikdo si nejde koupit kostkový cukr a ten by si jen tak na posezení zbaštil. Ale sníst tabulku mléčné čokolády, krabici esíček nebo 4 kusy dortu, takový problém není. V takových potravinách není jen mnoho cukru, ale také tuku a většinou ne příliš vhodného pro zdraví.
Takové potraviny jsou chudé na vlákninu a často i na bílkoviny, naopak jsou bohaté na obsah tuku, jednoduchého cukru a tím pádem i kalorií.
Nedémonizujme proto jen jednu složku, ale koukejme se na problém jako na celek. To, že v potravině není cukr neznamená, že je rázem zdravá. Takové hranolky z fastfoodu jsou bez cukru, ale že by nám přinesly nějaký zdravotní benefit se říct rozhodně nedá.

Výjimka potvrzuje pravidlo
Možná jste už ode mně slyšeli o čekankovém sirupu. Ten je svým složením mezi sirupy unikátní. Je tvořen extraktem z kořene čekanky, díky čemuž obsahuje 71 % inulinu = vlákniny a pouze 5 % cukru. Dá se sehnat dnes i v běžných supermarketech, ale dá se objednat i na kaumy e-shopu, díky kterým jsem mohla jeden poslat i vám. :)
I zde platí, že neřeší problém s návykem na sladkou chuť.
Klidně při pečení nebo na oslazení kávy použijte obyčejný cukr, není na tom nic špatného, pokud si budete hlídat množství. Při pečení tedy použijte třeba jen poloviční množství, kávu si oslaďte jen jednou lžičkou místo čtyř.
Zopakuji moje zlaté pravidlo - není zdravé a nezdravé potraviny, ale pouze zdravé a nezdravé množství. 
Nenechte se zlákat jednoduchými řešeními. Nefungují.

Díky za přečtení a vaše postřehy.
A. ❤️

4 komentáře

  1. Andrejko tvé články strašně ráda čtu protože jsou tolik poučné a člověk se na tu stravu pak kouká trošku jinak😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, přesně to je bych si od tohohle článku přála. Díky za takovou zprávu. :)

      Vymazat
  2. Čekankový sirup obsahuje mnohdy i sukralózu ( např. I 4slim, ale v zanedbatelného množství). Je to velký problém? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, nene, to určitě není. Samozřejmě není dobré se ani čekankovým sirupem přejídat. Je to i z toho důvodu, že v něm je velké množství vlákniny, což je samozřejmě dobře, ale ve velkém množství by to mohlo způsobovat i zažívací potíže. :)

      Vymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová