jednoduchý celozrnný chléb
Pečení chleba jsem tedy odložila a asi před rokem vymyslela tenhle recept. S droždím, které se dá sehnat jednodušeji než kvásek, takže si ho doma může udělat každý.
Na jeden bochník:
400 g celozrnné mouky (já měla doma zbytek žitné (150 g) a celozrnné špaldové (350 g))
100 g hladké mouky
400 ml teplé vody
1 rovná lžička soli
2 hrst slunečnicových semínek
1 hrst dýňových semínek
5 g sušeného droždí nebo 1/2 kostky droždí
Do mísy dejte veškeré ingredience a nechte v robotu 10 minut pomalu hníst (nebo ručně).
Připravte si nádobu na pečení - já mám formu na banánový chlebíček - tu vymažte trochou oleje. Těsto do ní vyklopte, přikryjte utěrkou a nechte 2 hodiny kynout v teple.
Předehřjte si troubu na 180 °C.
Vrch chleba můžete ještě posypat semínky a zakápněte opět trochou olejem.
Dejte péct na 45 minut.
Po vytažení nechte vychladnout pod navlhčenou utěrkou (jednoduše ji postříkejte rozprašovačem), díky tomu chleba neztvrdne.
Chléb pak můžete mít v mrazáku, ale vydrží zhruba 5 dní i jen dobře zabalený v utěrce.
Dobrou chuť.
A. ❤️
21 komentářů
Tak ten vypadá perfektně! :)
OdpovědětVymazatVítejte u Mišky
A jak chutná! :D :)
VymazatUpečeno, zase luxus. Už jsem upekla spoustu "chlebíků", ale tento rozhodně řadím na první místo. Nemá chybu!
OdpovědětVymazatFakt? Ty jo, tos mě vážně hodně potěšila. Děkuju! :)
VymazatMňam, rozhodně vyzkouším, recept vypadá hodně dobře, takže v lednu určitě vyzkouším a dám vědět ! :)
OdpovědětVymazatJéé, Terezko, děkuju a těším se na reakci! :)
VymazatJe výborný Andrejko ! :)
VymazatChléb je úžasný. Jednoduchý a moc dobrý! Moje robátka snědla půlku na posezení ;-)
OdpovědětVymazatNejjednodušší a zároveň nejlepší chleba. ����
OdpovědětVymazatWOW! Moc díky. :)
VymazatAhojky, pekla jsem už dvakrát a je skvělý, díky ������
OdpovědětVymazatJsem moc ráda, že vám chutná. :)
VymazatJeden z mála který je opravdu moc dobrý.Jiný už zkoušet nebudu dikes.
OdpovědětVymazatDěkuju moc, jsem opravdu ráda, že chutná a povedl se! :)
VymazatHledala jsem recept na jednoduchý a rychlý chléb a jsem moc ráda za to, že jsem narazila na váš!! Semínka jsem nahradila rozdrcenými vlašskými ořechy a chléb posypala chia semínky a upekla jej v zapékací míse vystlané pečícím papírem. A je luxusní!!! Díky moc :))
OdpovědětVymazatVčera jsem ho upekla a dneska k snídani byl skvělý! Nejlepší chléb co jsem kdy měla! :D
OdpovědětVymazatDobrý den. Chléb se mi moc líbí, chtěla bych ho upéct, ale chtěla bych se zeptat. Když použiji čerstvé droždí, musím udělat kvásek?
OdpovědětVymazatAno, musíte.
VymazatJá smíchala vše dohromady i s čerstvým droždím, dala kynout na topení a za půl hodiny krásný vykynutý chléb, bez problémů a upečený krásně nadýchaný, mouka špalda 200g a žitná 200g, 100 g hladká... a když jsme si přečetli o špaldové mouce, tak nikdy jiný nebudeme jíst. El
VymazatTeda,opravdu nad mé očekávání. Je skvělý chuťově i strukturově. Je vláčný,přidala jsem ještě kmín. Asi bych ho snědla celý na posezení 😁🍞
OdpovědětVymazatPerfektní,rychlý zdravý, klidně i bez semínek. 5 dní nevydrží, sníme ho max. za 2 dny :-)
OdpovědětVymazatMoc děkuji za Váš recept a nějaký na grahamové housky náhodou nemáte?
E.Z