Že je zdravá strava populární téma, jste si asi všimli. Že její popularita stále roste taky. A co takové populární téma dělá? Prostým zákonem, skoro fyzikálním (mrk, mrk), k sobě přitahuje pozornost všech, a tak se k výživě často vyjadřují lidé bez znalostí v tomto oboru.
To, že někdo na Instagramu dokázal zhubnout 10 kilo, z něj nedělá odborníka na výživu. Dokonce ani to, že vám pomůžou zhubnout. 

Odborníkem na výživu není ani člověk, který má před nebo za jménem titul. Ne, ani lékař nebo farmaceut či biolog, který se neubírá oborem výživy. Je to asi jako kdyby pediatr zaskakoval za kardiochirurga. Nikdo nezpochybňuje jeho kvalifikaci v oboru pediatrie, ale operaci svého srdce byste mu asi nesvěřili. Co myslíte?

A právě z toho důvodu se kolem stravování tvoří neustále nové mýty. 
Jak a proč mýty kolem výživy vznikají?
  • vytrhávaní z kontextu 
  • nesprávná interpretace informací
  • nekvalifikované rady založeny na ojedinělé zkušenosti (často ani to)
  • nekvalifikované rady založeny na zarputilém přesvědčení
  • marketing různých firem
  • "znovuobjevení" zastaralých a překonaných informací
Při posuzování relevantnosti informace o výživě si odpovězte na tyto otázky:

1. Kde to čtu?
Čtete informaci na internetu nebo v časopise? A co je to za server/magazín? Je to klasický populární časopis, který cíli velmi jasnými články typu: Orgasmem k lepší pleti nebo Ploché bříško za 4 týdny?
Snad vás příliš nezklamu, když řeknu, že relevantnost informací na těchto webech není příliš vysoká. Ovšem neříkám, že to tak musí být vždy. Je vidět, že i tyto magazíny si dávají postupem času více záležet na tom, aby jim s tvorbou článku pomáhali opravdoví odborníci. :)
Není stránka nějak zaujatá v prodeji takového produktu nebo službě? Zkuste si informaci ověřit ještě na nějakém jiném zdroji, pokud možno nezávislém, kde píší odborníci o výživě.

A kde třeba hledat?
2. Kdo to psal?
Podívejte se, zda má článek vůbec autora. Nemá? Zbystřete!
Ano, má? Podívejte se, jaké má vzdělání v oboru výživy. Má vůbec nějaké? Čemu se věnuje? Protlačuje nějaký více či méně radikální směr v oblasti výživy? Proč?
Použijte kritické myšlení. Jak?
"Ze zdravé stravy se nepřibírá."
Zdravé kalorie jsou přeci pořád kalorie. I kalorie z pečených brambor s rybou se počítají. A pokud jich je příliš, tělo je musí uložit. Přibere.
Naopak pokud je strava založena pouze na sladkostech, ale celkový energetický příjem je nízký, tělo nemá, co ukládat. Nepřibere.
I takhle jednoduchá dedukce vás může navést.

Už mě sledujete na Instagramu? >>


3. Vážně nám instituce lžou a chtějí, abychom byli tlustí a nemocní?
Občas to na sociálních sítích a v novinách vypadá spíš tak, že se hlavy států a institucí semkli a chtějí, abychom byli, co nejvíce nemocní a obézní a mohlo se tak vydělávat na léčbě. Kdybychom více hledali informace ze zdrojů právě zmiňovaných institucí, nejspíše bychom došli k tomu, že to tak vůbec není. Jenže informace od institucí si asi nikdo aktivně nevyhledává. Až pak se objeví informace, že farmaceutické firmy chtějí na vydělat na nás poctivých lidech, protože nám zatajují informace o škodlivosti různých potravin. 
Víte, jak se tomu říká? Poplašná zpráva.
Nesvádějte své problémy na systém nebo instituce, ale nalijte si šálek čistého vína a buďte k sobě opravdu upřímní.

4. Opravdu je to takhle jednoduché?
Dávejte si pozor na informace, které jsou příliš líbivé pro uši. Tloustnete, protože jíte příliš sacharidů (doplňte, co jste zrovna četli).  Hned vás napadne, že je to tedy velmi jednoduché. Stačí je přestat jíst a hned budete jako proutek. A přitom na to, zda zhubnete nebo ne má vliv pouze kalorická bilance.
Ve výživě platí všeho s mírou. A pokud si odnesete jen tuhle informaci z celého článku, budu ráda!
Zapomeňte na rady, které doporučují vyřadit určité potraviny nebo dokonce celou skupinu potravin či makroživinu. U jídelníčku je důležitá pestrost. A tu ztratíte, když budete omezovat výběr potravin. 

5. Kdo jsou ti odborníci a vědci, kteří doporučují?
Podobně jako v bodě 2. bodě. Odvolává se text na nějaké odborníky nebo nějaké vědce? Kdo to byl, jsou uvedená jejich jména. Instituce, ze které pocházejí nebo kde byl výzkum prováděn? 
Nenechte se odbýt rádoby podloženou informací. Buďte trochu šťourové a nesmiřte se s plytkými informacemi.

Vykročte do nového roku 2020 s rozumem! Začněte ho správně a vykašlete se na nesmyslné diety. Začněte s udržitelným režimem. Máte na to! :)

Jaké mýty vídáte nejčastěji?
Díky za přečtení.
A. ❤️

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová