jednoduchý celozrnný chléb

Tramtadadáá. Konečně jsem přidala recept na domácí chleba bez kvásku. Jednou jsem dostala kvásek a chtěla upéct kváskový, ale když jsem kvásek otevřela, byl plesnivý...tak to mi nevyšlo. :D
Pečení chleba jsem tedy odložila a asi před rokem vymyslela tenhle recept. S droždím, které se dá sehnat jednodušeji než kvásek, takže si ho doma může udělat každý.

Na jeden bochník:
400 g celozrnné mouky (já měla doma zbytek žitné (150 g) a celozrnné špaldové (350 g))
100 g hladké mouky
400 ml teplé vody
1 rovná lžička soli
2 hrst slunečnicových semínek
1 hrst dýňových semínek
5 g sušeného droždí nebo 1/2 kostky droždí

Do mísy dejte veškeré ingredience a nechte v robotu 10 minut pomalu hníst (nebo ručně).
Připravte si nádobu na pečení - já mám formu na banánový chlebíček - tu vymažte trochou oleje. Těsto do ní vyklopte, přikryjte utěrkou a nechte 2 hodiny kynout v teple.
Předehřjte si troubu na 180 °C.
Vrch chleba můžete ještě posypat semínky a zakápněte opět trochou olejem.
Dejte péct na 45 minut.
Po vytažení nechte vychladnout pod navlhčenou utěrkou (jednoduše ji postříkejte rozprašovačem), díky tomu chleba neztvrdne.
Chléb pak můžete mít v mrazáku, ale vydrží zhruba 5 dní i jen dobře zabalený v utěrce.

Dobrou chuť.
A. ❤️

Komentáře

  1. Upečeno, zase luxus. Už jsem upekla spoustu "chlebíků", ale tento rozhodně řadím na první místo. Nemá chybu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? Ty jo, tos mě vážně hodně potěšila. Děkuju! :)

      Vymazat
  2. Mňam, rozhodně vyzkouším, recept vypadá hodně dobře, takže v lednu určitě vyzkouším a dám vědět ! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Chléb je úžasný. Jednoduchý a moc dobrý! Moje robátka snědla půlku na posezení ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Nejjednodušší a zároveň nejlepší chleba. ����

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!