zdravý bramborový salát

Budu se opakovat. Nevidím nic špatného na tom, dát si klasický bramborový salát ke Štědrovečerní večeři, pokud to není celá mísa (celé Vánoce). Ale psalo si vás několik o zdravější variantu.

Je mnoho způsobů, jak salát odlehčit. Například můžete dát jen poloviční dávku majonézy a zbytek nahradit (řeckým) jogurtem, místo salámu/buřtu přidat vysokoprocentní šunku, méně salát osolit.

Tohle je způsob, kterým salát připravuji já už několik let:
500 g brambor
250 g mrkve
100 g petržele
150 g celeru
3 vejce
150 g kyselých okurek

250 g bílý jogurt 3,5 % tuku
šťáva z poloviny citrónu
50 g dijónské hořčice
1 lžička soli
1 lžička pepře

Brambory uvařte do měkka a nechte vychladnout. Stejně tak i mrkev, petržel, celer a vejce.
Brambory oloupejte a protlačte přes krájecí mřížku. To stejné proveďte se zbylou zeleninou a vejci.
Nakrájejte kyselé okurky a také přidejte.
V misce si připravte "majonézu" - smíchejte jogurt, citronovou šťávu, hořčici, sůl a pepř. Vše přidejte k salátu a pořádně promíchejte.
Nejlépe nechte odležet do druhého dne.

Krásné Vánoce!
A. ♥️





Komentáře