Je to pár dní, co jsem se vrátila z mé druhé návštěvy Amsterdamu. Město postavené na vodě, plné křivých domečků a kol. Jedno z míst, kde si vybere milovník výběrové kávy i pořádný pivař.
Město, které se už od září začíná plnit světýlkami a večer tak působí tím nejvíc útulným dojmem, co může...pokud tedy nemluvíme o světýlkách na Red Light District. :D
Protože jste hodně reagovaly na moje instastories (všechna jsou uložená ve výběrech s cestováním) a ptali se na tipy, kam vyrazit a co neminout, rozhodla jsem se sepsat praktické, turistické i gurmánské a kavárenské tipy.

Tak pojďme na to:
Kde se ubytovat?
Já nedám dopustit na Airbnb, takže i tady byla volba jasná. My jsme s kamarádkou Verunkou bydlely v Harlemu. Harlem je městečko, které je nalepené na Amsterdam a doprava tam trvá zhruba 20 -30 minut. Lístek stojí kolem 4,5 €.
Airbnb nebo jiné ubytování určitě seženete i více v centru, my hleděly i na cenu, aby nebylo příliš drahé a zároveň bylo čisté a mělo dobré hodnocení.

Jak je to s dopravou?
Já doporučuju chodit pěšky. Já si raději všude v cizině dojdu než investovat do jízdného, pokud to nejsou šílené vzdálenosti (denně jsme nachodily průměrně 30 000 kroků...Veru, promiň). Takže i tady jsme především chodily a jezdily jsme jen ráno a večer z našeho ubytování (za zmíněné 4,5 €).
Můžete si však koupit lístky i na veřejnou dopravu po Amsterdamu. Jedná se o tzv. GVB card, která se dá koupit na různý počet dní a využít ji můžete na tramvaj, metro i autobus. Třídenní stojí 18 €.
Z letiště se do centra dostanete vlakem, který jede zhruba 15 minut. Na ten si lístek koupit musíte (i pokud byste investovali do GVB), jeden stojí 5,5 €.

Kartou nebo hotově?
Jsme zvyklí, že se u nás ještě najdou obchody, kde se nedá platit kartou a člověk u sebe prostě musí mít hotovost. Tady je to často naopak a s cedulkou CARDS ONLY se potkáte celkem často, proto ji mějte raději pořád u sebe.
Já mám Master Card a jen v jednom obchodě zrovna tuto kartu nepřijímali, ale tam naopak zase nebyl problém platit cashem. :)

Kde si nechat kufry?
Poslední den jsme ráno odjely z našeho ubytování, ale ve městě jsme byly až do pěti. Proto jsme si našly úschovnu kufrů poblíž Centraal Amsterdam (hlavní nádraží). Stojí jen 5 € na celý den a o kufr se nemusíte vůbec starat. >>tady<<

Co rozhodně nesmíte minout?
V Amsterdamu je krásné se jen procházet a kochat se uličkami, ale je mi jasné, že byste rádi i něco viděli.
Co v Amsterdamu vidět:
- dům Anny Frankové (velmi silný zážitek, pokud alespoň tušíte, o co jde, což doufám, že ano, lístky si kupte online dopředu)
Red Light District (my šly na 1,5hodinovou tour, kterou vám musím doporučit, protože takto personalizovanou prohlídku této čtvrti asi jinak nezažijete - uvidíte proslulé vitríny, coffee shopy, první gay bar, první podnik s peep show. Dozvíte se obecné informace o místním přístupu k prostituci, lehkým i tvrdým drogám, sexuální výchově a dalším)
- NDSM (čtvrť streetartu, můžete sem dojít pěšky od A`DAM Lookout (sem jsme nakonec nešly, protože vstup stál celých 13 €, kam přejedete přívozem (zdarma) nebo jede přívoz přímo sem)
- Rembrandthuis (Rembrandtův dům, kde uvidíte nejen to, jak bydlel, ale i jak vypadala jeho dílna, sbírka "suvenýrů" z cest nebo lektorovací pokojík)
- Vondelpark (úžasné místo na procházku)
- Dam square
- projděte si čtvrť Jordaan
- zavítejte na Bloenmenmarkt (už při první návštěvě jsem zde nakoupila tulipánové cibulky a vyrostli nám z nich nádherné tulipány, takže i letos jsem je mamce dovezla)
- omrkněte Foodhallen
- Ten Katemarkt (zde koupíte asi úplně všechno, sladké waffle, sýry, ryby, ovoce, zeleninu, nabíječku k iPhone, květináč, prostě všechno)
- projděte se po parku u staré plynárny Westergasfabriek

Kde sehnat to nejlepší kafe a jídlo?
Je mi to jasný, na tenhle bod jste se těšili nejvíc, tak pojďme na to:

Vinnies
Zde jsem byla jen při první návštěvě, ale je to skvělé místo na ochutnání sendviče, polévky nebo třeba jen ice tea. Krásné a stylové místo s velmi milou obsluhou.


Vleminckx
Hned za rohem od květinového trhu je malé okénko (platit lze pouze cashem). Vyhlášené belgické hranolky po celém Amstru. Tohle místo jsem musela navštívit i při druhé návštěvě, protože to jinak prostě nešlo. Určitě si dejte hranolky s curry omáčkou, protože ta je prostě nejlepší.  Nelekejte se větší fronty, než vás obslouží trvá maximálně 2 minutky.
D&A hummus bistro
Hned po příletu jsme zavítaly právě sem na hummus. Hummus a falafely jsou naše oblíbenci, takže když jsem objevila tohle bistro na instagramu bylo to jasný. Rozhodně doporučuju vyzkoušet. Já si dala výbornej hummus s pečeným květákem a panebože! To bych mohla jíst pořád. Verunka si dala klasiku - hummus a (brokolicovej) falafel. K tomu jsme ještě ochutnaly ledové čaje bez cukru. Sem vážně musíte. Jen večer vám doporučuju udělat rezervaci. 



Bocca coffee
První snídani jsme nakonec strávily tady. Bohužel jídlo nás trochu zklamalo, dala jsem si chia pudding, který byl tak malý, že jsem měla hlad do minuty po dojedení. :D Verunka si dala french toast s espresso máslem (výborný), ale také ji to moc nezasytilo. Naopak kávu tady mají bezkonkurenčně nejlepší!

Lavinia good food
Krásné a miloučké bistro kousek od Vondelparku. Sem si zaběhněte na zdravý a lehký oběd. Vybere si masožravec i vegan. Korunku tomu dodala příjemná obsluha a příjemné prostředí. Já nakonec ochutnala misku s hummusem, vajíčkem a batáty. 

Screaming Beans
Byla potřeba dočerpat energii trochou cappuccina a mrkvového dortu. K tomu výborně posloužila právě tahle malá kavárnička s šachovnicovými stoly. A nebojte nikdo tu na vás řvát nebude, ani kafe. 

Venkel
Další salátový bar. Nemyslete si, že by vás tady salát neuspokojil. Dojíte a hlad určitě mít nebudete. Jídla jsou skvělá, opět jsou na výběr jídla s masem, sýrem nebo úplně veganské. Tady by se krásně učilo nebo pracovalo. 

Rest Bar Kantoor
Až se půjdete projít k plynárně, spojte to rovnou se snídaní v Bar Kantoor, kde si můžete koupit snídani i formou bufetu. A kdo nemiluje hotelový snídaně formou bufetu? Takový dobroty! To rozhodně stojí za to. :)

SLA
Že těch salátových barů pořád nemáte dost? Naštěstí poboček SLA najdete v Amsterdamu hned několik. Zde už si do salátu maso sice nedáte, ale sýry tu mají. Saláty jsou snad ještě víc obří než ty předchozí. Obiloviny si navíc můžete dát teplé nebo studené, takže vás i zahřeje. Hodně mě zaujal tenhle Tea bar, kde si sami vyberete čaj (nebo kombinaci čajů) podle toho, jaký vám voní. A věřte, že všechny voní fantasticky. 


Pluk
Sem jsem se opravdu těšila. Milujete roztomilé kravinky, čokoládičky a jiné blbůstky. Tak sem se mrkněte. Hlavní bylo ale jídlo. Já nakonec zkusila jogurtovou misku a Verča kombinaci dvou smoothie bowls. Jídlo bylo skvělý, ale když jsme viděly, jak lidem kolem nás nesou french toast, palačinky nebo avo toasty, tak nám bylo líto, že už jsme tu poslední den a víc toho nezkusíme. A aby všechno nebylo úplně dokonalý, tak cappuccino si tu spíš nedávejte, pěna byla přešlehaná a raději bych dala přednost čaji. 


Naked espresso
Sem jsme zapluly, abychom se ohřály po naší procházce od A`DAM lookout k NDSM a plavbě trajektem. Čekala nás totiž tour po Red Light District a věděly jsme, že se musíme rychle zahřát. Za barem byl moc milý klučina, který servíroval výborný batch

TOKI
Naše úplně poslední zastávka před poslední procházkou až zpátky na Centraal Amsterdam a odtud na letiště. Byl tu zrovna šílený šrumec a chvilku jsme čekaly na obsluhu, ale musím říct, že čekání za to stálo. Filtrovaná káva byla výborná, a ještě jsem k tomu ochutnala chocolate mud cake a Verunka banana bread s krémem. A věřte mi, že ten můj musíte ochutnat (dobrá zpráva - je ve stálé nabídce).

Tak co, chystáte se do Amsterdamu nebo už jste tohle místo navštívili? Dejte mi vědět. :)
Děkuji za přečtení.
A. 


8 komentářů

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová