Fotila Ann Turková
Denně mi chodí mnoho dotazů, které se týkají zdravého životního stylu. Vždy se snažím odpovědět tak, abych vám pomohla a zachovala vaše individuální potřebám. Jenže většina otázek je takových, že se na ně nedá přímo odpovědět, a na dálku už vůbec ne. 
Přes Instagram nebo Facebook vás nemůžu poznat a já si nedovolím vám radit jen tak halabala. Tím spíše, když tuto problematiku studuji a vím, jaký dopad by to mohlo mít na vaše zdraví. Prostě to tak jednoduše nejde.
Je důležité připomenout, že zdraví máme jen jedno. A tyhle rady od neodborníků přes internet by vám v mnoha případech mohly i poškodit zdraví, ať fyzické nebo psychické. Proto na každou takovou radu na internetu, koukejte kriticky a nejdříve prosím pečlivě zvažte, zda to je opravdu smysluplné nebo spíš nesmyslný a striktní zákaz. Jezte, cvičte a žijte s radostí. :)
Dnes jsem sepsala 10 nejčastějších dotazů, které mi chodí a v tomto článku vám odpovím, ale taky vysvětlím, proč neexistuje jen 1 odpověď. 
1. "Cvičím už 2 měsíce a stále jsem nic nezhubla, jak to?"
Na tuhle otázku se tak těžko odpovídá.
Začali jste cvičit, ale co třeba strava? Nezanedbáváte kvůli tomu i běžnou aktivitu? Nezhubli jste nic na váze, ale nemění se vám postava?
Necvičte jen proto, abyste zhubli. Zkuste na to koukat víc komplexně. Díky cvičení se budete lépe cítit, vyjdete schody bez zadýchání, bude se vám lépe spát, budete mít lepší náladu.
Psychika v hubnutí má opravdu velký význam. A i právě taková psychická nepohoda, která může být způsobená tím "Jak to že furt nehubnu!", je možná důvod proč se nic neděje.
Takže:
  • intenzitu cvičení si zvolte podle sebe, tak abyste nebyli zbytečně vyčerpaní (psychika v hubnutí hraje velkou roli)
  • raději občas trochu zvolněte
  • dejte tělu občas volno, ať svaly (i hlava) mohou regenerovat
  • nečekejte zázraky příliš rychle, každé tělo potřebuje svůj čas

2. "Jaký bys mi doporučila spalovač?"
Na tohle mám velmi jednoduchou odpověď. Žádný.
Spalovače a nakopávače jsou další velmi chytrou "vychytávkou" markeťáků.
Proč "vychytávkou"? Jejich efekt je totiž absolutně zanedbatelný.
Jsou totiž na bázi kofeinu, takže vás mohou trochu probrat před cvičením, takže budete cvičit s větší energií a určitě se více zpotíte. Ale opravdu nezpůsobují nějaké zázračné hubnutí a spalování tuků.
Raději si jděte zacvičit s odhodláním, dbejte na správné provádění cviků a cvičte s elánem. :)

Takže:
  • nevěřte na zázraky ani na spalovače/nakopávače
  • pokud se chcete před cvičením nabudit, protože jste vyčerpaní, možná si raději odpočiňte (méně je někdy více)
  • podobný efekt vám poskytne i zelený čaj, tak alespoň nevyhazujte peníze
  • než začnete přemýšlet o jakýchkoliv doplňcích stravy (které vám mají pomoci hubnout - nepomohou), upravte stravu, začněte od základů - nehledejte zkratky


3. "Čím nahradit pečivo? Chci ho vyřadit, protože jsem po něm tlustá."
I tady bych dokázala odpovědět velmi jenoduše. Ničím.
Z žádného jídla nebo potraviny se nepřibírá. Stejně tak se po žádné ani nehubne, to už snad všichni víte.
Přibírá se pouze z kalorického nadbytku. Takže místo vyřazování pečiva (nebo jiné potraviny), se zkuste raději zamyslet nad svým celkovým jídelníčkem.
Pečivo a jiné výrobky z obilovin jsou zdrojem důležitých látek pro tělo a není důvod se jich zbavovat nebo si je zakazovat.
U tohoto postu nebo v tomto článku si můžete přečíst, jak si vybrat mezi pečivem.





Jedny z nejčastějších otázek, které mi posíláte jsou ohledně pečiva. 🥖Jestli je zdravé ho jíst, jestli se po něm tloustne, jestli lepí střeva, jaké je to správné?👩🏼‍🔬 Takže: 🌾Obiloviny a výrobky z nich (takže i pečivo) jsou zdravé. Jsou pro nás velmi cenným zdrojem energie, komplexních sacharidů, vitamínů skupiny B, minerálních látek a vlákniny. 🌾 Vybírejte si žitné a celozrnné druhy. Ne vícezrnné, ani multicereální, rustikální, cereální, tmavé. Pozor i na chytré markeťáky a jejich “celozrněnky” a jiný paskvily, které s množstvím celozrnné mouky ve výrobku nemají nic společného (tzn. není ji tam 80 %, což v celozrnných výrobcích být musí). Prostě celozrnné. ♥️ 🌾 Ne, po pečivu (obilovinách) se netloustne. Tloustne se, když je energetický příjem vyšší než výdej. (how simple ✌🏼) 🌾 Ne, pečivo nelepí střeva. To lepek fakt neumí. U zdravých jedinců, u celiaků, u nikoho (o lepku najdete článek na blogu). 🌾 Preferujte tedy to celozrnné a žitné, uvidíte, že v obchodech zas tak velký výběr není. 😢 Snažte se omezovat sladké druhy pečiva, které jsou plné cukru a nekvalitních tuků, které jsou ještě k tomu přepálené (to je ta hezká barva tohohle pečiva) a právě když se přepalují tuky, vznikají kancerogenní látky, tak to nepodceňujte. 🌾 Ale zas to tak děsně neprožívejte, že si dáte jednou za měsíc croissant je fakt v pohodě. S největší pravděpodobností to s vámi ani nešlehne, když si dáte k snídani bílej rohlík s marmeládou. Jde o to se nad tím zamyslet a snažit se celozrnné pečivo implementovat do běžného jídelníčku. ☺️ . . #pravdaovyzive#pravdaopecivu#pecivo#tuesdaytoast#toast#pbandjelly#pbtoast#peanutbutter#marmelade#jam#foos#wholegrain#wholegraintoast#healthysnack#noaddedsugar#registereddietitian#foodporn#dnesjem#healthy
Příspěvek sdílený Andrea Mokrejšová (@andreamokrejsova),
Takže:
  • Máte dostatek jídla nebo jíte jako vrabec? V tom by mohl být ten problém.
  • Jíte dostatek komplexních sacharidů (celozrnné a žitné pečivo a obiloviny, luštěniny) nebo spíše převažují ty jednoduché (sladká jídla, slazené nápoje)? Co upravit tento poměr než celkové množství?
  • Obsahuje váš jídelníček dostatek bílkovin? Ne? Zkuste si je přidat k hlavním jídlům, pomohou vám s tím, aby vás jídlo zasytilo (stejně jako vláknina).
  • A ano, možná máte v jídelníčku pečiva příliš. To nemohu říct, když nevím, jak se stravujete, nevím, jak cvičíte, jak vypadáte atd., ale není důvod ho vyřazovat zcela.
4. "Strašně ráda bych cvičila a jedla zdravě, ale nevím, kde najít motivaci. Poradíš mi?"
Přečtěte si tu větu ještě jednou. Začíná slovy "...ráda bych...", takže to je ta motivace!
Teď je potřeba si vybudovat disciplínu.
Jen díky disciplíně u cvičení a zdravé stravy vydržíte. Ne každý den budete vysoce motivovaní.
Takže:

  • Najděte si trvalou motivaci.
  • Pekáč buchet je sice super, ale věřte, že s takovým cílem budete brzy demotivovaní. Co kdyby vaše motivace byla: cítit se dobře, být i ve stáří fit a pohyblivý/á, být spokojený/á?
  • Utvořte si plán, který budete dodržovat. Nic extra přísného, to vás bude opět demotivovat. Intenzitu si zvolte adekvátně. 




Jaká je vaše motivace ke zdravému stravování a pohybu? 🤔 Jo, pekáč buchet v létě na pláži je fajn, ale být čipera i v důchodu je mnohem lepší. 🙏🏼 Otázky “Je tohle zdravé jídlo?” jsou většinou spíš převlečené “Nepřiberu po tom?”. 😅 Na motivaci vypadat líp a líbit se sám sobě není vůbec nic špatného a většina z nás tak se zdravou stravou a cvičením začínala. A to je hlavní - vůbec začít. 😊 Pokud by vás ale měl motivovat jen vzhled, pravděpodobně vám to příliš dlouho nevydrží, protože za týden se zázraky nedějí (stejně jako za týden nikdo nepřibral 10 kg). Zkuste se zaměřit na to, jak se cítíte. Nemáte lepší pocit, když si dáte dobrý oběd, než když se přeplácáte sušenkami, protože “nemáte čas” na pořádné jídlo? ✌🏻Není super, že vyjdete do 3. patra, aniž byste se zadýchali? Že se po lekci cvičení cítíte prostě fajn unaveně? Tak co místo nesmyslných diet, dělat rozumné volby a místo umírání u cvičení za trest, jít cvičit nebo třeba na kolo, protože je to prostě fajn?🙏🏼😊 #nebudtucnak
Příspěvek sdílený Andrea Mokrejšová (@andreamokrejsova),
5. "Můžeš mi poradit, jak mám jíst, abych zhubla?"
Ano, můžu.
Jen to nejde takhle přes Instagram. Ráda si s vámi domluvím konzultaci, kde můžeme tohle probrat, ale takto to prostě nejde.
Rady mohou být pak jen v omezeném rozsahu. I tak vám mohou pomoci a nemusíte si hned platit jídelníček na míru. :)
Na toto téma už jsme napsala několik článků, třeba tento.
Takže:

  • jídelníček na míru může být řešením
  • nejdřív se zkuste zamyslet, jestli náhodou není chyba někde jinde, třeba si penízky ušetříte


6. "Upravila jsem jídelníček a stále se nic nezměnilo, co si o tom myslíš?"
Co znamená "upravila jsem jídelníček"?
Já nevím, jak jste se stravovali předtím. Nevím, jak se stravujete teď. Nevím, jaké máte potřeby. Nevím, co se má změnit.
Já prostě z téhle informace nevím nic. 
Když odnesete počítač do opravny, taky nečekáte, že vám hned vysolí odpověď, proč počítač přestal fungovat. Je vám jasné, že ho nejdřív musí pečlivě diagnostikovat, pak až začít opravovat.
Opět si s vámi mohu domluvit konzultaci, kde můžeme všechny informace probrat, ale zkuste se nejdřív zase trochu zamyslet sami. Máte na to! :)
Takže:

  • na tohle už se neptejte, otázka je absolutně nespecifická a odpovědět na ni nejde
  • a vraťte se k bodům z otázky č.3


7. "Začala jsem dodržovat tuhle dietu, jak rychle můžu očekávat výsledky?"
Zase.
Já nevím, jaké čekáte výsledky, v jaké kondici jste teď, jak jsou vaše stravovací zvyklosti, stejně tak pohybové, kolik vám je, jak jste vysocí a tak dále.
U všech "diet" si však dejte pozor na tohle:

  • Nejsou příliš restriktivní? Pokud ano, vykašlete se na ně. Nejčastější chybou v jídelníčku je
  • Zakazují vaše oblíbené potraviny? A jak dlouho vám to vydrží? Asi moc dlouho ne a strava by měla být taková, abyste ji mohli dodržovat celý život.
  • Vyřazuje určitou potravinu nebo skupinu potravin? To stejné, jako předtím. Z žádné potraviny se nepřibírá, žádná potravina není nezdravá. Nezdravé může být pouze množství.
  • Nevychází z vašich zvyklostí? Asi ji taky dlouho nevydržíte. Starého psa nové kousky nenaučíš. :D


8. "Jak mám zhubnout břicho?"
Žádným cvikem (ani jídlem) nelze zhubnout konkrétní partii.
Ano, jejím posilováním jistě můžete posílit, ale ke cvičení přistupujte komplexně. Nelze si vybrat, která partie se začne měnit první nebo jak rychle se bude měnit. Ve sportu je důležitá všestrannost, tak bude mít největší efekt.
Takže místo každodenního cvičení břicha, zkuste zařadit různé tipy cvičení, zařaďte i přirozený pohyb (třeba chůze) v průběhu dne.
Takže:
  • zaměřte se na všestrannost 
  • střídejte cardio, posilování, protahování
  • nezapomeňte na pohyb v průběhu dne
  • nezapomeňte i na stravu 


9. "Proč má moje kamarádka lepší výsledky než já?"
Srovnávací fotky holek, které začaly cvičit, najdeme všude na internetu. Pro někoho mohou být super motivací. Pro někoho pravým opakem, protože takoví výsledky třeba nemají.
Jenže to je úplně normální. I když je to nefér.
Každý jsme prostě jiný, někdo je vysoký někdo naopak malý. A takhle je to i s hubnutím (nebo nabíráním svalů a podobně).
Někomu to jde rychleji, někomu pomaleji. Každý máme jinou startovací čárů. Navíc nikdy nevíme, jak ten onen člověk zrovna stravuje a jak cvičí.
Je důležité si uvědomovat, že když začnete cvičit stejně intenzivně, jako někdo jiný, nemusíte mít stejné výsledky. A pravděpodobně opravdu ani mít nebudete stejné výsledky. Když dva dělají to samé, není to to samé.
A určitě nezapomeňte na to, že cvičení je super, ale jak hubnutí, tak zpevňování, a hlavně celkové zdraví, podpoříte i tím, že budete jíst zdravě.
Takže:

  • každý jsme jiný, proto neduplikujte cvičení a jídelníčky ostatních (samozřejmě inspirace je fajn, ale ne všechno kopírovat)
  • srovnávejte se vždy jen sami se sebou

10. "Musím si při hubnutí zapisovat svůj kalorický příjem?"
"A potřebuji k hubnutí jídelníček na míru?"
"Musím jíst málo, abych zhubla?"
Ne, ne a ne. Ani jedna z těchto věcí není při hubnutí nutná.
Pokud skutečně tápete, může být vypočítání kalorického příjmu dobrým odrazovým můstkem. Ale dlouhodobě bych vám to nedoporučovala. Jídlo je jídlo, ne čísla.
Zkuste více poslouchat své tělo, jíst intuitivně.
Na tohle téma jsem sepsala článek, který by k tomu mohl pomoci. TADY.
Raději se zkuste nad jídelníčkem zamyslet.
Jak na to:

  • Sepište si vše, co za den sníte.
  • Jíte v průběhu celého dne? Nebo jsou mezi jídly příliš velké nebo naopak malé pauzy?
  • Jíte vážně plnohodnotně?
  • Není tam až moc uzobávání mezi jídly? 
  • Není toho celkově moc? Nebo je toho příliš málo?
  • Nejdřív si zkuste jídelníček zhodnotit sami.
Závěrem
Snad vás "odpovědi" nezklamaly. Bohužel se na tohle jen tak odpovědět nedá. Ačkoliv bych vám ráda konkrétně ráda pomohla. 
To je důvod, proč jsme článek sepsala. 
Zkuste více otevřít oči, přemýšlet o otázkách i radách, které na internetu najdete. Buďte k takovým informacím kritičtí. A hlavně poslouchejte své tělo.
Jezte zdravě a hýbejte se pro radost, ne za trest. :)

Budu ráda za vaše komentáře.
A. ❤️

3 komentáře

  1. Skvělej článek :) díky za tipy, mě zatím pomohli tablety na hubnutí, ale potřebuju k tomu ještě něco přidat

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová