Začíná léto a pro většinu z nás to znamená dovolenou. Někdo poletí k moři, někdo vyrazí pod stan. O tom jak jíst zdravě, když někam letíte a stravujete se v hotelu bude zase další článek, aby tento nebyl zbytečně dlouhý. Teď se vrhneme na to stanování/kempování. :)

Mnoho lidí má kempování spojené s jedením párků, opékáním buřtů a pitím litrů piva nebo vína. Jak to zkusit zdravěji? Tady máte pár tipů.

1. Připravte si jídlo dopředu
Pokud jste v kempu, většinou jsou vybaveny kuchyňkou, kde najdete vařiče i ledničky. 
Pokud se do kempů nedostanete, sbalte si trvanlivé jídlo, malý plynový vařič a ešus. Rázem se z odpočívadla pro auta stane kuchyně gurmánské restaurace...no, gurmánské jsem možná přehnala, ale najíte se určitě dobře i zdravě.
Ovoce, zeleninu a jiné potraviny, které by se ve vedru v autě zkazili, raději berte jen v menším množství. Zeleninu a luštěniny si ale můžete vzít v konzervě, ovoce zase lyofilizované.

A tady pár příkladů, co jíme na cestách my.
Snídaně: ovesná kaše, müsli, celozrnný chleba, ovoce
granola s jogurtem a ovocem (tuhle jsem připravila z ingrediencí, které mi dovezli kluci z Šufánku ♥︎)

Oběd: Předpřipravené sklenice: př. bulgur, sušené houby, sušené rajčata, plechovka cizrny, plechovka krájených rajčat, koření, bylinky
Stačí dát do ešusu, přilít vodu a uvařit na vařiči.

Večeře: celozrnný chléb, tuňák, tvaroh, zelenina

2. Nezapomínejte na pitný režim
Nezapomínejte dostatečně pít. Celý den jste na sluníčku, chodíte a jinak sportujete. Hned ráno doplňte tekutiny a vemte si s sebou do batohu láhev s vodou, ať ji máte pořád u sebe a můžete si jen dočepovat.
Více o pitném režimu si můžete přečíst tady.

3. Hýbejte se
Pokud jste jeli někam pod stan, pravděpodobně budete někde na horách nebo jinde v přírodě. Využijte toho. Neseďte celý den u stanu/karavanu, ale vyrazte ráno někam na hezkou túru, klidně se vraťte na oběd a pak zase vyrazte. 
Zajděte si někam k jezeru nebo rybníku a pořádně si zaplavte, půjčte si kola a vyjeďte na projížďku, vezměte si míč a jděte si zahrát volejbal nebo třeba tenis. Možností je nepřeberně mnoho, jen si vybrat.

Už mě sledujete na instagramu? :)

4. Když jdete nakoupit, nezapomeňte na zeleninu a ovoce
Pro nějakou mlsku si do obchodu zaběhnete nejspíš hned, ale zkuste místo sušenky sáhnout o zelenině a ovoci, které si přidáte ke každému jídlu.

A tu sušenku si klidně taky vemte, jen nezapomínejte na tu zeleninu. Fakt! :D

5. Alkohol 
Ano, taky si na dovolené ráda dám skleničku vína... nebo dvě. Ale přidám k ní i vodou a piju tak, abych druhý den byla v pohodě schopná ráno vyskočit a vyrazit někam na túru. 
Stejně tak to dělejte s pivem, basa na večer asi není úplně nejlepší nápad. V tu chvíli to tak může vypadat, ale druhý den se asi budete trochu proklínat.

Vyrazíte někam pod stan?
Díky za přečtení.
A. ❤️


Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová