Každé léto je pro mnoho lidí trochu noční můrou. Na dovolenou se sice všichni těší, ale trochu to kazí ta plavková sezóna. Odhalují ze svého těla více, než jsou zvyklí a s tím pravděpodobně i partie, na které nejsou příliš hrdí. Proto před dovolenou dají vše do cvičení i zdravé stravy. Pak ale přijde ona dovolená, kvůli které to všechno podstupovali. Jenže na dovolené se utrhnou ze řetězu, protože "Jsou přeci na dovolené, ne?" a vrátí se o 3 kila těžší.
Je to i váš případ? Sepsala jsem 10 jednoduchých tipů, jak zůstat fit i na dovolené a zároveň si ji užít.

1. Dovolená ≠ prasení 
Nemám příliš ráda označení "prasení" obecně, ale jde mi i o ten myšlenkový pochod, který se s dovolenou často pojí. Mnoho lidí na dovolené sní, na co přijdou, protože na dovolené je to už přeci dovolené (mrk, mrk :D).
Zvlášť, když se předtím tak omezovali.

Pokud vám není jedno vaše zdraví i to, jak budete vypadat, pročtěte si těchto pár bodů.

  • Všechno to vypadá skvěle! Potřebuji vše ochutnat. Sortiment v hotelech se na jídlo většinou příliš nemění. Pravděpodobně bude podobná nabídka i další dny. Takže dnes si dejte jedno jídlo, další den zkusíte jiné. Nebo si naložte od každého jen lžíci, tak zjistíte, co vám nejvíce chutná.
  • Po jídle musí přijít dezert. Jasně, proč ne. I tady se však držte předchozího pravidla.
  • Mořské potvory nejím, zůstanu u hranolek a řízku. Je pravda, že tuhle variantu najdete v nabídce asi vždy. Ale i pokud nemáte rádi ryby, zkuste přeci jen nějaká lokální jídla. Z mé zkušenosti vím, že umí výbornou grilovanou zeleninu, pečené brambory, na výběr bývají i skvělé sýry nebo přírodní plátky masa.
  • Potřebuji se osvěžit něčím studeným, objednám si kolu. Ale no tak. Potřebujete se hydratovat? Dejte si vodu, nic lepšího na doplnění tekutin není. Potřebujete si ji ochutit? Přidejte pár plátků citrónu, ten vám všude rádi přidají. Nebo si nařeďte džus půl na půl s vodou. 
Neberte dovolenou jako něco výjimečného, proč se najednou můžete vykašlat na zdravý životní styl. Pokud jíte zdravě, podle žádných striktních pravidel a nedržíte se zbytečných zákazů, neměl by to pro vás být problém. I na dovolené jezte podobně jako doma. Nepřejídejte se, nezapomínejte na zeleninu, pitný režim, dejte si klidně dezert nebo něco smaženého, ale nevyčítejte si to. :)

    2. Svačina na cestu
    Teď se trochu vrátíme. Chystáte se na cestu na dovolenou. Ať už letadlem, autem nebo autobusem. Vemte si něco malého, co můžete použít jako nozovou svačinu a neutrácet tak zbytečně peníze za sušenky nebo mastné sendviče z automatu.

    • pytlík křížal s oříšky
    • proteinová tyčinky
    • nakrájená zelenina (šup s ní do uzavíratelného pytlíku a malá svačina je na světě)
    • celozrnné sušenky
    • sendvič (žitná bulka, kozí sýr, rukola, okurka, maliny/fíky)
    • zapečené toasty (celozrnný toastový chléb, šunka s 85% masa, sýr, rajčata)

    3. All inclusive?
    Všechno vypadá tak lákavě a když je jídlo formou švédských stolů, může být těžké odolat. Valíte se pak ze snídaně k bazénu s nafouknutým pupkem. Odtamtud na oběd a pak ještě na večeři a z večeře rovnou na pokoj, protože jste úplně vyřízení.
    Ruku na srdce, stojí vám to za to? Ten pocit přejedení, neschopnost si jít zaplavat, protože buď půjdete ke dnu nebo se pozvracíte? Nejspíš ne. To jídlo opravdu neuteče. :)

    Jak zvládat all inclusive ještě líp:

    • malé talířky vám pomohou s menšími porcemi
    • nezapomínejte pít vodu
    • na půlku talířku zeleninu
    • jezte v klidu, není kam spěchat
    • když něco nestihnete ochutnat dnes, ochutnáte to zítra
    • cítíte se sytí, přestaňte jíst, ať z toho dne něco máte

    4. Nezakazujte a nevyčítejte si jídlo

    O tomhle často mluvím s klientkami v poradně. Doporučuji si přečíst tento článek - zdravý vztah k jídlu.
    Není nic špatného na tom, dát si něco na co se vám sbíhají sliny. I když to není zelenina, není to celozrnné, není to plné bílkovin ani bez cukru a tuku. 
    Pokud to není to jediné, čím se budete celý týden živit a dáte si vše v rozumném množství, rozhodně vám to neublíží. Ani vašemu zdraví, ani vaší postavě.

    5. Pitný režim
    Pitný režim je velmi důležitý. O to víc v horkých letních dnech, kdy se potíme "jako dveře od chlíva". Nezapomínejte u sebe nosit pořád lahev s vodou. U každého jídla se napijte.
    Nejlepší je samozřejmě obyčejná voda, sladké nápoje si dávejte spíše výjimečně.
    Více o pitném režimu.
    6. Protáhněte se
    Ať už jedu kamkoliv, vždy na dovolené sportuji. Buď chodím ráno běhat, jezdím na kole, plavu, cvičím jógu, lezu po horách.
    Vždy se najde něco, co můžete dělat. I když jste v hotelovém resortu. Zajděte si na lekci tance, zahrajte si tenis, navštivte fitko, dejte si několik bazénů nebo jen vyrazte na večerní procházku po okolí. Nebo si do počítače stáhněte naše cvičení FITFAB Strong, co třeba nový Well, který zvládnete odcvičit i v horkých teplotách? :)
    Pocit po pohybu je prostě k nezaplacení.

    7. Zkuste lokální potraviny
    Když už jsme u těch procházek, co to spojit s návštěvou místního trhu? Většinou tam najdete výbornou zeleninu a ovoce. O těch exotických se vám ani nesnilo. To je prostě lahoda!
    Takže se projdete, ochutnáte něco výborného a zdravého.
    A ochutnávat různé místní speciality, ať už jde o pečivo, potraviny nebo celé pokrmy je občas i dost dobrodružné. Zvlášť pokud neovládáte místní jazyk. :D
    8. Zelenina a ovoce na každý talíř
    Tak jo, tenhle bod jsem sice už vlastně zmiňovala. Jenže je tak důležitý, že si ho dovolím znovu napsat. Zeleninu ke každému hlavnímu jídlu (alespoň k obědu i večeři).
    Zasytí vás, ale zároveň má nízkou kalorickou hodnotu, takže vám pomůže i s tím, abyste zbytečně na dovolené nepřibírali. A samozřejmě má i mnoho dalších tělu prospěšných látek. :)

    9. Dejte si pozor na alkohol
    Klidně si dejte večer nějakou skleničku, ale pozor na alkohol na sluníčku, ať vám není druhý den pěkně zle.
    Alkohol prokládejte vodou a pijte ho s rozumem. Tak abyste i další den byli schopni užívat dovolenou celými doušky. :)
    Pozor si dejte i na koktejly. Jednak je člověk pije jako limonádu a přebere rychleji, než by si přál. Jednak jsou velmi energeticky náročné. Bývají slazené, míchané s džusem nebo smetanou. Takže jsou plné jednoduchého cukru, a ty smetanové i tuku.

    10. Odpočiňte si
    Vážně! Jste na dovolené. Zase to neberte tak vážně a na proflákaném dni na pláži není nic špatného. Nemusíte se každý den mořit ve fitku a v restauraci si nosit jen talíře se zeleninou a ničím dalším.
    Odpočiňte si a užijte si to. 

    A co pomáhá vám? Kam se letos na dovču chystáte? Napište mi do komentářů.

    Díky za přečtení.
    A. ❤️

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová