A je za mnou další půlmaraton! Na #PragueHalf jsem se obzvlášť těšila z několika důvodů. Byl to první půlmaraton v roce 2019, konal se v Praze a poprvé ho běžela moje statečná kamarádka Kristina.

RunCzech závody jsou opravdu srdcovka. Skvělá organizace, milí a ochotní organizátoři, nejlepší běžci! Zkusím vás v pár bodech přesvědčit o tom, že byste si i vy měli zkusit půlmaraton (nebo jiný závod) zaběhnout.

1. Atmosféra

Upřímně, vždycky, když jsem ve startovacím koridoru a začne hrát Smetanova Vltava, mám husí kůži a jsem úplně dojatá. A to je teprve začátek.
Celý běh jsou podél trati různí kolemjdoucí, rodinní příslušníci, dobrovolníci a fanoušci, kteří fandí ostošest. Fandí všem a fakt to funguje! Je to neuvěřitelně milé, ačkoliv tam nejsou primárně kvůli vám. A když náhodou někdo zavolá vaše jméno a povzbuzuje přímo vás, to už se usmíváte opravdu od ucha k uchu. Za tohle všem velké díky!

Ale i atmosféra mezi ostatními běžci. Co si budeme povídat, někdy to bolí a dost, chcete přestat, zastavit a vykašlat se na to. Vždy když někdo přejde do chůze, hned dostane pár povzbudivých poplácání po zádech a nabídku pomoci k rozběhnutí. Všichni vás prostě podpoří.

2. Překonáte se

Když si jdu zaběhat takhle delší běh sama, běžím určitě pomaleji (a taky do větších kopců), takže dobíhám v mnohem větší pohodě. Ačkoliv nejdete na půlmaraton závodit, stejně s ostatními běžci poběžíte rychleji, nejspíš i na trati, na kterou nejste zvyklí a nejspíš i vzdálenost, kterou běžně neběháte nebo ji běžíte úplně poprvé. A to bolí. S blížícím se koncem čím dál víc, každý krok je hra mezi silou vůle a svalů. Ale ten pocit po doběhnutí je k nezaplacení.
Před cílem si budete říkat "To už nikdy!", ale doběhnete, napijete se, dostanete medaily a první co vás napadne "Tak kdy bude další?".

A jak vnímá svůj 1. půlmaraton Kristí?
Kíťa začala běhat před 2 lety, ale pravidelně běhá zhruba rok. Celkem si už zaběhla 4 SpartanRace, z toho 3 stihla v roce 2018. Většinou běhá 5-8 km a nejdelší běh zažila letos v únoru, který měl 14 km. I tak se odhodlala přihlásit na #PragueHalf a tohle jsou její pocity:


"Půlmaraton byl pro mě zatím nejsilnější sportovní zážitek. Před i během závodu jsem byla několikrát dojatá, ať už ze spoluběžců, fanoušků a nebo sama ze sebe. :D Během závodu to sice několikrát bolelo, ale v cíli už o té bolesti na trati člověk vůbec neví a snad se i těší na další závod ... :)"
Já Kítě ještě jednou moc gratuluju za obrovské odhodlání a statečnost. Jsem pyšná, jak skvělou kamarádku mám. ❤️

3. Běh je prostě nejlepší sport

Moje běžecké začátky byly spíš úsměvné. Začínala jsem na 3 kilometrech, kdy jsem střídala běh a chůzi a stejně jsem byla úplně hotová. Když jsem to poprvé uběhla v kuse, tak to skončilo zvracením z přetížení. :D JOP! Ale nevzdala jsem to a s během pokračovala, jen trochu rozuměji. Když jsem pak uběhla svých prvních 5 kilometrů, cítila jsem euforii maratonců! V tu dobu by mě nenapadlo, že budu běhat takové trasy jako teď, ale stačí vydržet a ono to přijde samo. :)
K běhu totiž nepotřebujete nic speciálního, kromě kvalitní obuvi. :)

A když jsme u toho maratonu...

Možná jste zaregistrovali, že se s Andy chystáme na maraton. Naše cíle jsou docela jednoduché. Udělat si z toho hezký zážitek! Nechceme běžet na žádné rekordy, když bude potřeba, tak si odpočinout chůzí, v klidu se v průběhu občerstvit. Já se především nechci zmrzačit, nechci si to zošklivit, naopak si to chci užít.
I tak přípravu nepodceňuji, protože tělo je potřeba na takovou zátěž připravit. A jak to vypadá u mě?

Jak se připravuji na maraton:

S přípravou mi pomohla atletka Hanča Homolková, kterou můžete znát z našeho brněnského FITFAB Talku. Pomohla mi stanovit si plán, který mi bude sedět podle toho, jak jsem zvyklá běhat a jsem schopná plán dodržovat. :)
Nakonec jsme se domluvily takhle:
  • Chodím 3x týdně běhat - frekvenci běhů jsem tedy nechala pořád stejnou.
  • Běhám nad 10 km - prodloužila jsem délku tras. Předtím jsem běhala většinou 2x 8 kilometrů a 1x nad 12 km. Teď se snažím mít 2x nad 14 km a 1x kolem 20, nejlépe nad 20 km.
  • Dbám na protahování - protahování je základ, ale teď se na něj snažím zaměřovat o to víc. Brzy vyjde video o protahování po běhu, které jsme s holkami natočily. Tak se těšte a sledujte kanály FITFAB Strong.
  • Přidala jsem na jídle - s prodlužujícími se běhy se mi logicky zvětšil i apetit. Jím teď tedy o ještě o něco víc. Každý den jím nějaký ze svých zdravých moučníků z mých receptů, které mi krásně pomáhají doplnit dostatek energie a především sacharidů, které jsou pro běžce alfou a omegou. Dbám samozřejmě na dostatek příjmu celkově a zvětšila jsem všechny porce.
Celkem se tedy připravuji 3 měsíce intenzivněji. Nechci běžet maraton za nějaký čas, ale chci si ho zaběhnout v klidu tak, aby moje tělo nestrádalo a neublížilo mi to.
Pokud někdy budu chtít maraton běžet na čas, tak to bude zase trochu jiná příprava. 🙊

Tak co, přihlásíte se na nějaký půlmaraton? A neuvidím se s někým třeba i na maratonu? :)
A. ❤️

4 komentáře

  1. Když jsem se v sobotu koukala v televizi na půlmaraton, hned mi přišla myšlenka, proč bych to nemohla zkusit? Jestli to dám pod tři hodiny nebo dvě je mi jedno. Hlavně si to užít a doběhnout do cíle. Tak snad příští rok, ale nejdřív musím prodloužit svoje běhy navíc než 5km..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě pojď do toho. :) Ten pocit v cíli je vážně k nezaplacení. ☀️

      Vymazat
    2. Děkuji..:) Určitě do toho půjdu.. :)

      Vymazat
  2. Ahoj, mám dotaz, který je asi trochu mimo, ale jak správně vybrat běžecké boty? Neplánuješ udělat článek nebo nemáš nějaké tipy?

    Díky za odpověď

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová