Druhý článek seriálu "pracovat a nepřibírat" je zde! V minulém jsme se podívali na to, jak jíst při směnném provozu. Tentokrát jsem vybrala téma sedavého zaměstnání.
Pokud máte náměty na další články k této sérii, dejte mi to vědět do komentářů. :)

1. Na jídlo nezapomínejte.
Často se stane, že jídlo prostě přejdete. Pokud máte tolik práce, že nestíháte zajít do jídelny nebo restaurace na oběd nebo zde není možnost vybrat si nějaké zdravější jídlo, připravte si krabičky s jídlem.
Já bych bez krabičky z domova už neodešla. Příprava jídla mi většinou zabere kolem 5-10 minut i s mytím nádobí. Ale přinese mi dobré a zdravé palivo, z kvalitních surovin. Díky tomu nejsem unavená, nemám hlad ani chuť na nějaké hlouposti.
Volte celozrnné obiloviny (bulgur, pohanka, kamut, celozrnné těstoviny), brambory, rýži, luštěniny. Nezapomínejte na zeleninu a ovoce. Volte libová masa, ryby, sýry nebo alternativní zdroje bílkovin, například tofu, robi maso nebo tempeh.
Co do krabičky? Tipy na rychlá a zdravá jídla najdete zde.

2. Nepřejídejte se. 
I s tímhle vám mohou pomoci krabičky.
V krabičce máte prostě svou porci, kterou když dojíte, už si nepřidáte. Pokud si krabičky neděláte, tak se před přidáním zkuste zamyslet: "Když to sním, bude mi dobře?", "Když si přidám, budu nacpaná/ý a budu si to vyčítat?"...
Zvlášť při práci u počítače a jiných sedavých zaměstnání často hrozí, že se přejíte a pak se vám bude chtít spát, budete nevýkonní a protivní.
Raději si tedy dávejte menší porce, jezte více pravidelně a menší hlavní chody doplňte o svačinky. Tak budete tělu postupně doplňovat energii, ale nezpůsobíte příliš velké rozepjetí žaludku, kvůli kterému se vyplaví více signálních látek, které způsobují, že jsme unavení. Ale je to samozřejmě individuální, a pokud vám vyhovuje jíst například jen 3x denně, tak je to v pořádku. Každý jsme jiný. :)

Už mě sledujete na Instagramu

3. Jezte uvědoměle.
Tento bod navazuje přímo na předchozí. Na jídlo si dejte čas a nekoukejte pořád do počítače, neodbíhejte od něj každých pár minut, netelefonujte. Prostě si na 10 minut sedněte a v klidu ho snězte. Tak si budete více uvědomovat, kolik jste toho snědli, jídlo bude požitek, a navíc si chvilku odpočinete.

4. Kafe nestačí.
Ano, já taky miluju kafe. A především v kancelářích je velmi časté, že se pije kafe jako na běžícím páse. Nezapomínejte k němu pít i vodu. Nebo pár šálků vyměňte za ovocný čaj. Pokud budete dobře hydratování, budete se cítit více svěže, lépe se vám bude koncentrovat a ledviny vám moc poděkují. ;)
Článek o pitném režimu najdete tady.

5. Občas se protáhněte. 
Víte, že když každých 30 minut vstanete a 1 minutu se jednoduše protáhnete, bude se vám mnohem lépe pracovat? Rozproudíte si krev v těle, protáhnete svaly, pořádně se nadýchnete, ulevíte celé páteři. A věřte, že i ta minutka pomůže a vám to nezabere žádný čas.

Pokud sedíte ve sdílené kanceláři, tak si odskočte na záchod (což, jestli dodržujete tip č. 4, stejně budete muset :D).

Jak se protáhnout?
  • Vytáhněte ruce nad hlavu a udělejte si pár úklonů.
  • Udělejte si pár kroužků hlavou.
  • Zakružte rameny.
  • Sehněte se dolů a pomalu se "poválejte" z jedné strany na druhou.
  • Přitom můžete krčit kolena a protáhnout i nohy.
Tak a můžete pokračovat v práci.

Díky za přečtení, budu ráda za vaše postřehy v komentářích.
A. ♥

8 komentářů

  1. Tento článok by som si mala vytlačiť :D
    Vera

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, jen do toho! Když to bude na očích, hned to bude mít větší efekt. :)

      Vymazat
  2. Mám sedavou práci a všechno z toho dodržuju a po práci fitko, chůze...takže naštěstí se mě žádné přibírání jako u mých kolegyň netýká :) Ty jsou extrémy ve formě: buď skoro nejím nebo jím hodně a blbosti:D A pak jsou unavené a cvičit samozřejmě nejdou:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je přesně ono. Z extrému do extrému, absolutně neprospěšné až škodlivé návyky.

      Vymazat
  3. Poslední semestr si taky připadám, že sedím jak v kanclu :D nejhorší na tom je, že hlad je pořád stejný :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová