A je to tady. Konec roku se kvapem blíží a mnoho z nás si zase dá plno předsevzetí; budu jíst zdravě, nebudu odkládat práci, budu méně času na sociálních sítích, každý den budu chodit cvičit, zhubnu 20 kilo...
Myslím si, že každý den je perfektní pro "nový" začátek, ale je pravda, že 1.1. je prostě spjatý se zhodnocením uplynulého roku a stanovení si nových cílů pro ten následující.

Proto si pojďte sednout a zamyslet se, nad tím co byste v roce 2019 chtěli. Čeho chcete dosáhnout. Co chcete změnit. Kam se chcete podívat nebo co se chcete naučit. A pokud víte, že v dodržování "pravidel" nejste moc dobří, tak rozhodně čtěte dál. :)

1. Stanovte si reálný cíl.
To je hrozně důležité. Často se lidé vůbec nezamyslí nad tím, jestli je jejich cíl reálný. Chcete začít běhat každý den a přitom jste předtím nijak necvičili, neběhali, ani se jinak nepohybovali? Jít běhat každý den je opravdu náročný cíl a myslím, že ani velcí sporťáci by ho nedokázali splnit. Formulujte to jinak. Nejdřív můžete třeba chodit běhat 2x týdně a až získáte nějakou fyzičku, budete se snažit chodit minimálně 3x. Není nic víc demotivující, než když nedokážete splnit svá očekávání.

2. Stanovte si pár základních cílů.
Další častá chyba (dá-li se to za chybu vůbec považovat) je dlouhý seznam všemožných předsevzetí. Raději si stanovte 5-6 cílů, ke kterým se mohou vázat i další, ale tyhle berte jako závazné.
A jestli vám můžu trochu napovídat, co si takhle dát cíl budu zdravější a konečně FIT. K tomu vám doporučuju pomocníka ve formě prvního českého fitness programu FITFAB Strong, a teď už i dalších 2 FITFAB Light a Stronger. Najdete tady 6 různých videí se skvělou partou cvičících. Celá atmosféra vás namotivuje, že nebudete moc zastavit. Fakt! Tak začněte ještě dneska. :)  

To souvisí dost s jedničkou. Pokud jste si například zvolili předsevzetí, že začnete jíst zdravě a rovnou si zakázali veškeré sladké. Naopak si povolili jen zeleninu, ovoce a bílý jogurt, přičemž jste tyto potraviny skoro nekonzumovali, tak vám to asi dlouho nevydrží.
Zkuste raději začít tím, že místo donutu k snídani si dáte ovesnou kaši nebo si připravíte vlastní müsli, k tomu si dáte jablko a jogurt.
K obědu a večeři zase přihodíte více zeleniny a místo knedlíků si dáte třeba brambory nebo bulgur.
A své nové a zdravé návyky budete dál postupně rozšiřovat a brzy vám přijde, že jsou součástí vašeho života od nepaměti.

4. Co je psáno to je dáno.
Tahle věta se netraduje jen tak pro nic za nic. A platí i u předsevzetí. Pokud si nenapíšete seznam svých cílů, brzy na ně zapomenete. Krom seznamu s vašimi cíli, nezapomeňte taky na zapisování, jak se vám daří cíle plnit. Můžete si třeba každý měsíc napsat, jak a co se vám povedlo a v čem by to mohlo být lepší. Tyhle bilance hodně pomáhají, protože se člověk skutečně musí zamyslet, jak mu to šlo.

5. A co pak?
Rozmyslete si taky proč jste se do plnění předsevzetí vůbec dali a co z toho budete mít. Takže třeba: Budu zdravě jíst, abych byla zdravá.
Až uběhnu prvních 10 km, budu ve skvělé kondici.
Budu víc číst české knihy, abych rozvíjela své znalosti českých spisovatelů.

Budu ráda, když mi napíšete jestli a jaká si dáváte předsevzetí.
Krásný start do nového roku 2019! 
A. ♥

6 komentářů

  1. Super článok! S predsavzatiami je to vážne ťažké! Tento rok som si povedala že to zoberiem trošku vážnejšie a súhlasím s tvojimi radami!
     xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělý! Věřím, že se ti všechna (nebo alespoň co nejvíce z nich) zdaří. :)

      Vymazat
  2. Hezky shrnuté! :) Já si tento rok budu dávat předsevzetí, už nad tím dost přemýšlím a chci to vzít opravdu vážně. Těším se, tak snad vše dopadne tak, jak si představuji.
    Přeji krásný nový rok!

    https://muj-maly-sen.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. A jaká předsevzetí sis dala? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý měsíc přečíst minimálně 1 knížku (ne učebnici! :D). Každý týden si jít minimálně 2x zaběhat (pokud to vyloženě nebude možné, například nemoc nebo bude někde, kde to prostě nepůjde). Poznávat nová města a místa. :)

      Vymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová