Baba ganoush jsem poprvé ochutnala v baru Cobra, když jsem si řekla, že zkusím něco jiného než jejich výborný hummus. Tak jsem si tuhle lilkovou pochoutku oblíbila, že jsem si ji zkusila připravit i doma - několikrát. :D


Budeme potřebovat:
1 lilek
1 větší lžička tahini (sezamová pasta - můžete si ji vyrobit doma, stačí opražit 100 g sezamu, dát do mixéru a přidat 25 ml olivového oleje - rozmixovat)
1 lžička citrónové šťávy
1 stroužek česneku
mletý římský kmín
sůl
pepř
bylinky (čerstvý koriandr)

Předehřejeme troubu na 250 °C (pokud máte gril, tak ho zapněte).
Lilek párkrát propíchněte vidličkou. A celý lilek dejte do pekáčku na pečící papír a nechce péct do měkka. Slupka se trochu spálí, ale to nevadí, protože použijeme pouze dužinu.
Já pekla asi 35 minut, pokud nemáte gril a nerozehřáli jste troubu dopředu, bude to trvat déle. :)
Nechte lilek trochu vychladnout, ne zcela.
Rozkrojte ho v prostředku a lžící vydlabejte dužinu. Dejte ji do mixéru, přidejte tahini, česnek a rozmixujte.
Dochuťte citronem, kmínem, solí a pepřem.

Výborně se hodí podávat s pita chlebem jako dip.
Recept na celozrnný pita chléb najdete zde. :)

Dobrou chuť.  #dobrotyodA
A.♥︎

2 komentáře

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová