Co do krabičky? | 5 tipů na zdravé obědy vol. 2

Jedna z nejčastějších věcí, o které mi píšete. Co si máte připravit k jídlu do školy/práce/na cestu. Rozhodně byste neměli minout už napsané články na toto téma:

Dneska si tedy ukážeme další rychlé a jednoduché recepty do krabičky. Dají se jíst i studené nebo rychle ohřát v mikrovlnce. :)
Kamut s halloumi
kamut (nebo třeba bulgur, pohanka)
halloumi (nebo zkuste kozí sýr, mozzarellu)
žampiony
špenát
granátové jablko
sůl, tymián (čerstvý nebo sušený)

Kamut namočte alespoň 12 hodin dopředu do vody. Pak uvařte podle návodu.
Na ubrousek si dejte trochu řepkového oleje a pomažte tím rozehřátou pánev. Na pánvičku dejte plátky halloumi a nechte z obou stran opéct.
Na jiné pánvi zatím osmahněte žampiony.
K uvařenému kamutu přidejte žampiony, rukolu a pokud máte rádi něco navíc, tak zrníčka granátového jablka.
Přidejte špetku (fakt špetku) soli a tymián.
Nakonec přidejte halloumi a je hotovo.

Rýže s tofu a brokolicí
basmati rýže
brokolice
mrkev
žampiony
jarní cibulka
uzené tofu
1 lžíce arašídového másla, ¼ lžičky sójové omáčky
řepkový olej

Rýži si uvaříme s brokolicí a mrkví.
Na pánvičce si zatím osmahneme žampiony a cibulku.
Když je rýže hotová, přidáme k ní žampiony a cibulku, promícháme. Nakonec přidáme arašídové máslo a sójovku (množství jsem uvedla v přibližném poměru) – vytvoří se krémová konzistence. Případně můžete ještě dochutit třeba chilli.
Na závěr přidejte ještě pokrájené tofu a je hotovo.

Chilli sin carne
rýže
šalotka, jarní cibulka
červená paprika
červené fazole (z plechovky)
plechovka loupaných, krájených rajčat
zeleninový vývar (nebo voda)
kostka hořké čokolády (80 %)
koření: sladká paprika, uzená paprika, chilli, pepř
jogurt (bílý nebo třeba sójový)
koriandr

Rýži uvařte podle návodu.
Na jednu porci jsem použila 1 šalotku, 1 jarní cibulku, 1/3 plechovky fazolí, ½ plechovku loupaných rajčat a tak 200 ml vývaru.
Cibulku a šalotku osmahněte na trošce řepkového oleje. Přidejte koření a pokrájenou červenou papriku na tenoučké plátky.
Zatím si slijte fazole a propláchněte vodou (aby se netvořila pěna). Přidejte je do kastrůlku a zalijte rajčaty a vývarem (vodou).
Nechte vařit do požadované konzistence (zhoustnutí). Než sundáte z plotny, přidejte kostku hořké čokolády – fakt!
Dejte do krabičky a přidejte ještě jogurt a nasekaný koriandr.

Z jednoho pekáčku – pečený květák, cizrna a tofu
květák
cizrna
tofu
brokolice
kari
kurkuma
lahůdkové droždí
řepkový olej

Troubu si předehřejeme na 180 °C.
Do pekáčku si nakrájíme květák, brokolici, cizrnu a přidáme cizrnu. Pokud ji používáte jako já z plechovky, tak ji předtím propláchněte, dokud se nepřestane tvořit pěna.
Vše zasypeme kari, kurkumou a lahůdkovým droždím. Přidejte olej – já dala tak lžičku, lžičku a půl na svou porci. J
Nechte péct 20-30 minut, raději kontrolujte.

Krémové těstoviny
žitné těstoviny
brokolice
cherry rajčata
rukola
tuňák ve vlastní šťávě (já dělala dvě porce, takže na jednu vyšla zhruba půlka)
ricotta (dohromady jsem použila tak 170 g, tzn. na jednu porci nějakých 85 g, ale to odhadnete)
bazalka (sušená nebo čerstvá), pepř

Těstoviny uvařte společně s brokolicí.
Zatím si nakrájíme rajčata.
Z těstovin slijte vodu, přidejte rajčata, tuňáka, ricottu, koření a bazalku. Vše pořádně promíchejte ještě na teple.
Po té odstavte a přidejte rukolu. Hotovo.

Je vám tahle inspirace k něčemu? Pokud ano, dejte mi to vědět do komentářů a já připravím další díl. Krabičkuju totiž dnes a denně. :D

Díky za přečtení! #dobrotyodA
A.

Komentáře

  1. Díky za nápady co do krabiček :) Za pokračování budu ráda, vše vypadá lákavě ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Mám tyto články velmi ráda, super inspirace nebo alespoň motivace si udělat něco zdravého a hezky barevného s sebou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda Leo, že se hodí. Snad brzy zase nějaký přihodím. :)

      Vymazat
  3. Dekuju moc, tahle inspirace je velmi cenná :))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!