Vánoce klepou na dveře, těšíte se na pohodu u Vánočního stromku s čajem nebo svařákem, cukrovím a hlavně lidmi, které máte rádi? Asi ano, ale určitě se najdou tací, kteří z nich mají zároveň trochu hrůzu.
Proč?
Hromada cukroví, rodinné návštěvy, řízky, bramborové saláty plné majonézy, chlebíčky, víno.
Já svátky miluju. A tím, jestli něco přiberu nebo ne, se vůbec nestresuju. Na zimu je potřeba si udělat trochu tukovou izolaci. :D
I tak je dobré pořád myslet na nějaké zásady zdravého životního stylu a úplně se neutrhnout ze řetězu.
A chcete říct tajemství? Když žijete zdravě, tak si můžete dát i cukroví i bramborový salát a řízek. Fakt. Čestný nutriční.

Proto jsem pro vás sepsala 5 tipů, jak Vánoce přežít bez výčitek a s radostí. Nedělat si hlavu z nabraných kil nebo je vůbec nenabrat. Pojďte si ty svátky udělat jednoduše krásné.

TIP 1: Jde vůbec mlsat zdravě?
Co je vlastně zdravé a co ne? Kde je ta hranice?
A co je to to mlsání?
Nejde jen o to, co jíte, ale také o to, kolik toho sníte. To je důležité si uvědomit.

Není nic špatného na tom, že si k dopoledne k čaji nebo kávě zakousnete sušenku. Ano, i tu z bílé mouky a s cukrem. A co když jich sníte celý balík? Odpověď asi znáte.
A místo slova mlsat se prostě a jednoduše najezte. :)

Ať už budete péct cukroví klasické nebo ve zdravější formě, tak pamatujte i na to množství.
Jezte s klidem, vždyť víte, že to cukroví nikam neuteče. Že stačí, když si dáte jen trochu.
A jak se vyhnout přejídání?
  • dejte si porci cukroví na talířek
    • tak budete moci ochutnat každý kousek
    • stanovíte si svou porci, o které víte, že ji sníte, ale nebudete přejedení
  • v klidu si s talířkem sedněte
    • pobíhání a bezděčné ujídání je asi to nejhorší
    • člověk si vůbec neuvědomuje, kolik toho slupnul
    • takže hezky v klidu a pohodě, vychutnejte si to
  • uvařte si k němu dobrou kávu nebo čaj
    • když budete jíst cukroví s hrnek čaje nebo kávy, rychleji naplníte žaludek a bude vám stačit méně
    • navíc budete jíst pomaleji a jídlo si opět vychutnáte
všechny tyto body se samozřejmě týkají všeho jídla - řízků, chlebíčků, bramborového salátu 

Já třeba peču nějaké cukroví ve zdravější formě a některé naprosto klasicky. Nedělám ho v příliš velkém množství, jen tak, abych věděla, že jsme schopni ho s klidem sníst. Tak můžete zkusit snížit množství. Stejně to znáte, jak už jsou všichni jen otrávení, že musí pořád dojídat cukroví.

TIP 2: Nešiďte se
Pokud přes den hladovíte a odbýváte se, abyste aspoň trochu vykompenzovali tu mísu cukroví, do kterého se pustíte, nejspíš to dopadne tak, že ty mísy spořádáte dvě.

Nejlepším lékem, jak se nepřejídat je, jíst dostatek základních jídel. Pak najednou ani nebudete mít potřebu se přejídat, protože vaše tělo nebude mít hlad. Dáte si pár kousků a bude vám to stačit.

Znít to prostě?
Ono to totiž prosté je. :)

TIP 3: Myslete na vyváženost a pestrost v jídle
I z talířku cukroví můžete vykouzlit vhodné jídlo, Štědrovečerní večeře (nebo zbytek svátečních jídel) nemusí být nutně jen přejídačka nezdravým.

Jak na to?

  • k talířku cukroví k snídani si přidejte bílý jogurt a nakrájejte třeba jablko - tak vás jídlo zasytí, ale uspokojí i mlsný jazýček
  • na Štědrovečerní tabuli připravte i jiné dobroty než jen smažené řízky a bramborový salát - připravte i pečenou zeleninu v troubě - výborná je cuketa, lilek, papriky a cherry rajčata
  • připravte i chutný zeleninový salát (inspirujte se v sekci saláty)
  • vyzkoušejte připravit i tradičního Kubu, nemusí být plný sádla a i tak si pochutnáte, vsaďte na sušené houby, které ho skvěle ochutí a kroupy jsou velmi hodnotnou potravinou


TIP 4: Vánoce nejsou jen o jídle 
Tohle jsem už vlastně psala. Nicméně se to netýká pouze cukroví, ale jídla celkově. Nejen na Vánoce.
Věřte mi, že Vánoce nemusíte trávit sezením u pohádek s mísou salátu nebo cukroví na klíně a ládovat se.
Až příliš často vidím, jak lidé tráví celé svátky tím, že koukají na telku s jídlem. Jsou otrávení, znudění a naštvaní, že se přejídají a přibírají.
Tak dost!
Vánoce jsou hlavně o našich blízkých. Raději, než čas u pohádky, travte čas s nimi. Buďte na ně milí, pochvalte je, vyprávějte jim o svém životě a poslouchejte, co oni vypráví vám. Nestěžujte si, říkejte si hezké věci. Uvidíte, že budou oni i vy moc rádi.
Upevníte své vazby a budete mít radost.


TIP 5: Alkohol s mírou
Já vím. Já mám svařák taky ráda. Ale nemusím ho mít každý den. Dám si ho trošku. A hlavně nezapomínám na vodu.
Nejen, že vás díky vodě druhý den nebude tak bolet hlava, ale svému tělu hodně pomůžete.
Mnoho alkoholu škodí, to je asi všeobecně známo. A ne jen kvůli energetickému obsahu. Není to jen o přibírání a ošklivé pleti. Větší množství alkoholu pro tělo není přínosem, tak na to myslete. I tady, jako u všeho, platí "všeho s mírou".

TIP 6: Buďte na sebe hodní
A poslední tip. Buďte na sebe hodní a nestresujte se přibíráním. Z váhy si na Vánoce vyndejte baterky, ať vás to neláká. Vůbec neřešte jestli 2-3 kila přiberete. Uvidíte, že to zas hned půjde dolu.
Hrozně důležité je nastavení mysli. Ono se to sice nezdá, ale pokud si budete dělat hlavu z každého sousta cukroví, které sníte, o to víc vás bude tohle "zakázané ovoce" lákat. Tím spíš ujedete a totálně se přejíte. A hlavně se vám bude hodně špatně shazovat.
Jezte bez výčitek. Jídlo je kamarád, ne ďábel. Tak nehřešte, prostě jezte, nepřejídejte se, nezakazujte si. Buďte na sebe hodní!
A jestli na sebe chcete být hodně hodní, tak si k Vánocům nadělte nějaký hezký dárek - třeba vstup na nějakou novou lekci, startovné na nějaký závod (o dvě startovné si v lednu zasoutěžíme) nebo třeba sportovní víkendový pobyt. :)

Díky za přečtení a krásné svátky.
A. ♥

4 komentáře

  1. Cheat Christmas Day :) a je to vyřešeno, hlavní problém u většiny je velké množství cukru..., je dobré využít kalorický přebytek k nabírání svalové hmoty a poctivě cvičit... Né každý je takový blázen brodit se sněhem 14 km ;) to se to pak papá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemám ráda žádné "cheat days". Koho podvádím, že tomu musím říkat cheat day? Když budu jíst všeho s mírou, nemusím mít vůbec žádné výčitky svědomí, tím pádem se nejedná o žádný cheat. Jedná se jen o normální den. :)
      Kromě velkého množství přidaného cukru je v cukroví i velké množství tuku (a většinou ne toho nejvhodnějšího). Určitě je dobré se hýbat, ale ještě lepší je jíst s mírou a hýbat se přiměřeně, než každé sousto s těžkou dřinou vycvičit. :)

      Vymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová