Teplé podzimní sluníčko probouzí nejrůznější barvy na listech stromů, v konvičce se louhuje šípkový čaj a bytem se line vůně právě upečeného hruškového koláče. Co si k tomu ještě navléct pletené ponožky, zachumlat se do deky a do ruky si vzít hezkou knížku?
Dobře, i pokud na tohle čas nemáte, tak tenhle koláč si upečte. Pekla jsem ho v jednom týdnu hned dvakrát, jen se po něm zaprášilo.
Pokud budete koláč zkoušet, budu ráda, když mi pošlete fotku, napíšete (nejlépe tady do komentářů, aby i ostatní věděli), jak se povedl nebo mě označíte na instagramu. :)
Těsto:

350 g celozrnná ječná mouka
170 ml řepkový olej
60 ml studené voda (+ 1-2 lžíce navíc)
Náplň:
4 hrušky
130 g vlašských ořechů nebo vlašského másla
1 vejce
½ nízkotučného tvarohu
Na potřetí:
1 vejce
1 lžička čekankového sirupu (můžete nahradit cukrem)

Troubu předehřejeme na 190 °C.
Hrušky rozkrájíme na menší čtvrtiny, vykrojíme jadřince a dáme péct, zhruba na 30 minut.
Zatím smícháme mouku s olejem a vodou, vše propracujte rukama. Pokud těsto špatně drží dohromady, ještě přidejte 1 nebo 2 lžíce vody. Dejte do pytlíku a nechte odpočinout 30 minut v lednici. 

Vlašské ořechy na jemno pomelte. Pokud máte výkonný mixér, umixujte si je až na máslo.
Nyní si těsto rozdělíme na 2 části, jednu větší, kterou dáme do olejem vymazané formy. Vidličkou uděláme pár vpichů do dna a dáme péct na 10-15 minut.
Mezitím si v mixéru rozmixujeme hrušky na pyré, přidáme pomleté vlašáky (vlašské máslo), přidáme půl vaničky nízkotučného tvarohu a jedno vejce. Vše promícháme.
Směs náplně dáme na předpečený korpus.

Zbytek těsta si také vyvalíme a vytvoříme navrchu mřížku nebo vrch ozdobíme libovolně, třeba za pomoci vykrajovátek.
Smícháme si vejce s jednou lžičkou čekankového sirupu a potřeme vrchní části těsta. Dáme péct na 190 °C na 20 minut, poté ztlumíme troubu na 150 °C a pečeme ještě dalších 10 minut. V průběhu pečení ještě každých 10 minut potíráme.
Nechte koláč vychladnout. Dobrou chuť.

A. ♥


Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová