ten nejlepší hruškový koláč
4. 11. 2018
Teplé podzimní sluníčko probouzí nejrůznější barvy na
listech stromů, v konvičce se louhuje šípkový čaj a bytem se line vůně
právě upečeného hruškového koláče. Co si k tomu ještě navléct pletené
ponožky, zachumlat se do deky a do ruky si vzít hezkou knížku?
Dobře, i pokud na tohle čas nemáte, tak tenhle koláč si upečte. Pekla jsem ho v jednom týdnu hned dvakrát, jen se po něm zaprášilo.
Pokud budete koláč zkoušet, budu ráda, když mi pošlete
fotku, napíšete (nejlépe tady do komentářů, aby i ostatní věděli), jak se
povedl nebo mě označíte na instagramu. :)
Těsto:
350 g celozrnná ječná mouka
170 ml řepkový olej
60 ml studené voda (+ 1-2 lžíce navíc)
Náplň:
4 hrušky
130 g vlašských ořechů nebo vlašského másla
1 vejce
½ nízkotučného tvarohu
Na potřetí:
1 vejce
1 lžička čekankového sirupu (můžete nahradit cukrem)
Troubu předehřejeme na 190 °C.
Hrušky rozkrájíme na menší čtvrtiny, vykrojíme
jadřince a dáme péct, zhruba na 30 minut.
Zatím smícháme mouku s olejem a vodou, vše
propracujte rukama. Pokud těsto špatně drží dohromady, ještě přidejte 1 nebo 2
lžíce vody. Dejte do pytlíku a nechte odpočinout 30 minut v lednici.
Vlašské ořechy na jemno pomelte. Pokud máte
výkonný mixér, umixujte si je až na máslo.
Nyní si těsto rozdělíme na 2 části, jednu větší,
kterou dáme do olejem vymazané formy. Vidličkou uděláme pár vpichů do dna a
dáme péct na 10-15 minut.
Mezitím si v mixéru rozmixujeme hrušky na
pyré, přidáme pomleté vlašáky (vlašské máslo), přidáme půl vaničky nízkotučného
tvarohu a jedno vejce. Vše promícháme.
Směs náplně dáme na předpečený korpus.
Zbytek těsta si také vyvalíme a vytvoříme
navrchu mřížku nebo vrch ozdobíme libovolně, třeba za pomoci vykrajovátek.
Smícháme si vejce s jednou lžičkou čekankového
sirupu a potřeme vrchní části těsta. Dáme péct na 190 °C na 20 minut, poté
ztlumíme troubu na 150 °C a pečeme ještě dalších 10 minut. V průběhu
pečení ještě každých 10 minut potíráme.
Nechte koláč vychladnout. Dobrou chuť.
A. ♥
Děkuji za přečtení a Váš komentář!