Proč nejde váha dolu? Už měsíc cvičím a nejím žádné přílohy a nezhubla jsem ani deko. Začala jsem cvičit a přibrala jsem kilo. Proč sakra nehubnu?

To jsou otázky, které mi píšete neuvěřitelně moc často. Řešíte je na facebookových skupinách, s kamarádkami, trenéry, výživovými poradci...

Proto jsem se rozhodla sepsat ty nejčastější důvody, proč se na váze ukazuje stále stejná hmotnost.

1. Svaly jsou těžší než tuk
Mám sice pocit, že se tohle omílá pořád dokola, ale většina lidí to asi neumí přenést do praxe. 
Takže pokud jste změnili svůj jídelníček a začali jste cvičit, tak se kromě zvážení také zkuste:
  • vyfotit (zpředu, z profilu, zezadu)
  • změřit metrem (pas, boky, zadek, stehno, paže, prsa)
  • nebo se nechte změřit na váze s analýzou tukové a svalové tkáně (nejsou zcela přesné a občas to nabízí za ne úplně malý peníz, tak raději zkuste ty první dvě varianty - konzultace i měření nabízím i  :D)
Je tedy možné, že hubnete - měníte tuk za svaly - jen na váze máte pořád stejně. To by se však mělo projevit na vašem oblečení, naměřených centimetrech, mělo by to být vidět na fotkách a i vaše okolí si nejspíš všimlo. 
Jeden příklad za všechny - moje maminka.
Fotku vám teda neukážu, ale i tak můžete vidět, že na hmotnost zhubla vlastně jen "půl kila" za půl roku, ve skutečnosti zhubla 4,3 kg tuku a nabrala 3,4 kg svalů. A to je to co chceme! 
A je to na ni skutečně hodně vidět, podívejte se na ty centimetry. V pase -6 cm.
A to mi věřte, že mamka nepodstupuje nějaké drastické změny a rozhodně jsme nedělaly žádnou velkou restrikci v jídelníčku. Jen se ji snažím naučit eliminovat takové ty úlety. Třeba když má na něco chuť, sní balíček ořechů na posezení, protože jsou přeci zdravé. Je důležité mít na paměti heslo: všeho s mírou.
Například takové ořechy mají průměrně kolem 50-60 % tuku. Sníst tedy 100 g balíček je vlastně roven snědení 60 g tuku. Je sice pravda, že ořechy obsahují ty lepší tuky, ale pořád jsou to tuky. A čeho je moc, toho je příliš. A pokud budeme jíst více, než potřebujeme, budeme i přibírat.

2. Řešení drobností
Při úpravě jídelníčku a celkového životního stylu se setkávám, že se lidé zaměřují na drobnosti, které nejsou podstatné.
Řeší, které ovoce má více kalorií. Jablko nebo banán? Místo těstovin z pšeničné mouky kupují kukuřičné místo toho, aby koupili těstoviny celozrnné. Při jaké tepové frekvenci nejvíce spalují, ale přitom si klidně dají klobásu k večeři.

Je úplně jedno, jestli si dáte banán nebo jablko, ale rozhodně není jedno jestli si dáte libové vepřové nebo tlačenku. Nezaměřujte se na drobnosti, které jsou bezvýznamné, ale koukejte na jídelníček jako na celek.

Zařaďte více zeleniny, celozrnných výrobků, libového masa, luštěnin a omezte příliš tučná jídla, smažená jídla a jídla plná jednoduchých cukrů.

3. Alkohol a nápoje
Je až neuvěřitelné jak často na instagramu vidím fotku nějaké slečny z fitka a vedle ní je lahev s colou. Sice si "naordinovala" nízkosacharidovou dietu, aby náhodou nepřibrala z těch hrozně zlých komplexních sacharidů (sarkasmus). Mají málo energie a tak si teda koupí colu. Postrádáte v tom logiku logiku? Já taky.
V nápojích jsme schopni přijmout neuvěřitelně velké množství energie a cukru.
Sklenice džusu se dá vypít opravdu jednoduše, ale sníst 6 pomerančů už je horší. Tak je raději omezujte, řeďte vodou a pijte raději čistou vodu a neslazené čaje.

Alkohol. To je takové téma Čechů, většina lidí si vůbec neuvědomuje jak vysokou má kalorickou hodnotu. Jídelníček sice může být krásný, můžete se i dostatečně hýbat, ale večer to naprosto zabijete 5 pivy a lahví vína.
Pokud bez alkoholu nevydržíte, omezte se na půl litru piva denně nebo jednu skleničku vína nebo jeden panák tvrdého alkoholu. A samozřejmě nezapomeňte na vodu. K alkoholu pijte i dostatek vody. Druhý den vám bude mnohem líp, fakt.

4. Posedlost (denní vážení, excesivní cvičení)
Ačkoli se to často nezdá, psychika hraje opravdu velkou roli. Je neuvěřitelně důležité s jakým přístup se do toho pouštíte.
Pokud se každý den přeměřujete, převažujete a čekáte ze dne na den viditelné výsledky, nejspíš to nepůjde. Zbytečně se stresujete a vaše očekávání, že se brzy změníte ve své dokonalé já, nemusí jen tak přijít.
Chce to dát si reálný cíl a pokud možno malé cíle. "Chci vážit jako ve 20 letech." To může znamenat třeba o 30 kg méně. A to většinou není reálné. S věkem trochu prostě přibíráme, je to přirozené a je to naprosto v pořádku. :) A je lepší si říct, začnu tedy sportovat, abych dopnula kalhoty z minulého měsíce, než ty, které jsou staré 10 let.

Přehánět to se cvičením také není dobré. Odpočinek je stejně důležitý jako pohyb a cvičení.
Hýbejte se denně, ale nemučte se každý den hodinu v posilovně. Střídejte dny, kdy mátě větší zátěž s odpočinkovějšími dny. Místo náročného cvičení se jděte raději projít, protáhněte se. Uvidíte, že když necháte tělo i odpočívat, tak mu to prospěje a vy uvidíte větší výsledky.


5. Špatně sestavený jídelníček, nedostatečný příjem a radikální diety
Nadměrný příjem - to napadne asi každého. Když chci hubnout, musím snížit svůj energetický příjem.
Nedostatečný příjem - tedy takový, který je pod vaším bazálním metabolismem (to je potřeba energie, kterou tělo potřebuje jen k tomu, aby byly zajištěny základní životní funkci, kdybyste pouze leželi, netrávili atd.) způsobí to, že také nebudete hubnout. Tělo pozná, že nemá dostatek energie k normálnímu fungování, tak pojede na "úsporný režim" - sníží svůj bazální metabolismus - jednoduše: zpomalí se vám metabolismus a je tedy jasné, že nebudete hubnout. Dokonce si tělo bude dělat energetické (tukové) zásoby.

Radikální diety - tak a od zítra žádný cukr, jíst jen do 6 do večera nebo pít jen šťávy? Ne, ne a ještě jednou ne. Pokud skočíte z jednoho výživového extrému (přejídání se, nepravidelnost, tučné, málo zeleniny, vysoce průmyslově zpracované potraviny aj.) do druhého (nízkosacharidovky, raw diety aj.), tak to dlouhodobě nevydržíte. V každém výživovém směru se dá něčím rozumným inspirovat, ale jejich striktní dodržování a víra v to, že vyléčí všechny choroby světa, už není moc rozumným rozhodnutím.

Jídlo není prokletí. Berte stravu jako palivo i potěšení. Nehřešte, když budete jíst  všechno v rozumném množství, pestře, vyváženě a v dostatečném množství, tak prostě nehřešíte i když si dáte dort, burger nebo třeba pizzu. Mrkněte třeba do tohohle krátkého článku.
Nebo mrkněte do rubriky pravda o výživě, kde najdete mnoho článků na různá témata (nízkosacharidové diety, detoxy, přerušované hladovění atd.).

Takže u jídla dobrou chuť. Jídlo je prostě jídlo. Není jen kaloriemi (nebo sacharidy, bílkovinami, tuky) nebo zdrojem tukové pneumatiky na břiše či zadku.
Sport si užívejte a nepřehánějte to s ním.
Nepozorujte změny každý den, nestoupejte pořád na váhu.
Buďte prostě zdravější a šťastnější.
A pokud si o tom potřebujete promluvit, tak mi klidně napište mail - andrea.mokrejsova@seznam.cz
A. ♥

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová