Prázdniny se kvapem blíží ke konci a mnoho z nás čeká zase návrat do školy, někdo se vrací z dovolené, nastupuje do nové práce, a proto se by se vám mohly hodit tipy na snídaně do krabičky.
V březnu jsem vydala 5 tipů na zdravé obědy do krabičky, takže na tipy na zdravé obědy se můžete mrknout tam.
Ani v nabytém programu nezapomínejte snídat. Jak se říká "snídaně je základ dne", takže se ráno nezapomínejte nasnídat, abyste měli dostatek energie.
Lidé, kteří nesnídají, se velmi často odpoledne a večer přejídají, protože celý den hladoví. Hlad přechází pitím kávy nebo vody, protože na jídlo "prostě nemám čas" a večer se vrhnou na ledničku.
Pokud se tedy snažíte jíst zdravě a nemáte možnost se v práci najíst pestré stravy, vaše jídlo si plánujte a připravujte.

Že to zní jako spousta práce navíc? Možná zní, ale věřte, že mě příprava krabiček na celý den (a to je chystám většinou ještě pro mamku na další 2 dny) trvá zhruba 30 minut, někdy 60, ale to si stihnu udělat i večeři a ještě uklidit kuchyň. :D

Není však nutné snídat ihned po probuzení, někdo vyskočí z postele a má velký hlad a potřebuje ihned jíst, někdo se zas musí trošku probrat a snídá, až hodinu po vyhrabání se z postele. To je naprosto v pořádku. 

Aby vás snídaně dostatečně zasytila, měla by obsahovat:
  • komplexní sacharidy - k snídani například ovesné nebo pohankové vločky, celozrnné pečivo, koláč upečený z celozrnné mouky
  • bílkovinu - k snídani se skvěle hodí bílý jogurt, tvaroh, sýr, vejce, vysokoprocentní šunka
  • tuky - ořechy, semínka, trochu másla. Nezapomínejte, že bílkovinné potraviny obsahují i tuky, proto to s přidáváním ořechů a především ořechových másel nepřehánějte.
  • ovoce nebo zeleninu - ty byste měli mít u každého jídla (zeleniny alespoň 2x více než ovoce)
  • nápoj - ani po ránu nezapomeňte doplnit tekutiny, ať už vodou nebo čajem (i ke kávě si přidejte sklenku vody)
A teď už moje nejoblíbenější snídaně v krabičkách. :)

1. OVERNIGHT OVESNÁ KAŠE
Tohle je jeden z těch nejjednodušších receptů vůbec a k tomu ještě velmi chutný a výživný. Do krabičky jako dělaný.

Budete potřebovat:
- jemně mleté ovesné vločky (já používám ty s přidanou vlákninou)
- polotučné mléko
- ovoce čerstvé nebo lyofilizované, ořechy, semínka, vysokoprocentní čokoládu, kakao, kokos aj.
Vámi zvolené množství vloček nasypte do uzavíratelné sklenice a zalijte mlékem. Mléka by mělo být o trošku víc než vloček, tak aby vločky byly ponořené, ale zase v něm neplavaly jako v polívce. Přidejte ovoce, ořechy a cokoliv co máte vy rádi a máte to zrovna doma.
Já ráda přidávám chia semínka, tak mám jistotu, že kaše určitě zhoustne.

Sklenici/nádobu zavřete a nechte přes noc v lednici a ráno máte snídani hotovou a připravenou.
A jestli máte možnost si kaši ještě někde ohřát, tak může být i teplá.
nutri tip: nepoužívejte sušené ovoce, je proslazováno velkým množstvím cukru, raději si kupte lyofilizované = sušené mrazem

2. JOGURT S GRANOLOU A OVOCEM

Dobře, tohle je asi ještě jednodušší tip než ten první.
Celý recept na domácí granolu (müsli) najdete tady a zrychlený o řádek níže.

Budete potřebovat:
- (ovesné) vločky
- semínka
- ořechy
- strouhaný kokos
- goji
- lyofilizované ovoce
- skořice
- trošku řepkového oleje a čekankového sirupu
- co máte rádi (čokoládu, kakao aj.)
nutri tip: místo čekankové sirupu můžete použít i jiné sladidlo, ale čekankový sirup má výborné složení, obsahuje ze 71 % vlákninu (inulin) a pouze z 5 % jednoduché cukry

Všechno až na lyofilizované ovoce a goji smíchejte dohromady a pečte v předehřáté troubě na 160 °C  na 20 minut a pak ztlumíme na 100 °C a ještě pečeme 5-10 minut.
Plech vyndejte a přimíchejte goji a ovoce.

Vaši porci granoly si dejte do krabičky, přidejte bílý jogurt a čerstvé ovoce.
tip: doporučuji nedávat jogurt s granolou dohromady, přes noc by se granola rozmočila a to já osobně nemám ráda

3. TOAST S ARAŠÍDOVÝM MÁSLEM, DŽEMEM A OVOCEM
A u těch jednoduchých receptů zůstaneme až do konce.

Budete potřebovat:
- celozrnný toastový chléb (dá se koupit například od značky Penam)
- 100 % arašídové nebo ořechové máslo (nebo použijte třeba žervé, to je taky moc fajn)
- džem (můžete zkusit udělat vlastní podle mého receptu bez cukru zde)
- ovoce (výborně se hodí banán, ostružiny, maliny, banán, jahody)
- bílý jogurt
Toast nechte opéct v toastovači nebo troubě, druhý den už sice nebude křupavý, ale přes noc se nerozmočí a zůstane hezky vláčný.
Jednu stranu pomažte arašídovým máslem a na něj naneste vrstvu džemu. Na džem ještě přidejte pokrájené ovoce, přiklopte a máte hotovo.
Přidejte si ještě nějaké ovoce bokem do bílého jogurtu. Tyhle toasty si dělám vždy dva. :)

4. TOAST S KOZÍM SÝREM A AVOKÁDEM A FÍKY
A konečně i nějaká slaná snídaně. Miluju kozí sýr, pokud mu vy neholdujete, tak ho jednoduše vyměňte za nějaký čerstvý kravský, protože o tuhle kombinaci přijít nechcete.

Budete potřebovat:
- celozrnný toastový chléb
- čerstvý kozí sýr
- avokádo
- salátová okurka
- fík
- rukola nebo polníček
Toast nechte opět opéct v toastovači nebo troubě, aby druhý den nebyl rozmočený.
Kousek avokáda posypte trochou pepře a chilli (můžete přidat i citronovou šťávu), rozmačkejte vidličkou a pomažte tím toast.
Dál vrstvěte rukolu nebo polníček, přidejte na tenké plátky nakrájenou okurku a nakrájený kozí sýr, nakonec přidejte nakrájený fík a přiklopte druhou částí toastu.

5. MUFFINY S OVOCEM
První trošku náročnější tip, ale ani tak se nelekejte, jen všechno smícháte a hodíte do trouby.

Na 6 muffinů budete potřebovat:
- 120 g černých fazolí z konzervy
- 1 banán
- 1 vejce
- 10 g řepkového oleje
- 15 g kakaa
- 15 g 100 % arašídového nebo ořechového másla
- 100 g celozrnné pohankové mouky (jiné celozrnné)
- půl lžičky kypřícího prášku
Předehřejeme si troubu na 180 °C.
A jak jsem slíbila, teď všechno naházíme do mixéru (lze použít i tyčový) a jednoduše všechno promixujeme dohladka.
Pečeme asi 18-20 minut.
Ráda si k nim ještě přihodím trochu ovoce bokem.

Pokud budete nějaký z receptů/tipů zkoušet budu ráda, když ho na instagramu označíte hashtagem #dobrotyodA.
A přeju vám hodně úspěchů ve škole nebo práci, prostě kdekoliv, kam se vám tyhle tipy budou hodit.
A. ♥

7 komentářů

  1. Ahoj snídaně vypadají lákavě,ale nebyly by tam recepty na nesladké.Já sladké moc nemusím spíš sýr salám atd.Děkuji za inspiraci.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marti, jeden tip na slanou snídani tam je, ale určitě bych mohla udělat tipy jen na slané. Díky za nápad. :)

      Vymazat
  2. Pavlína Saudková5. září 2018 v 21:03

    Včera jsem vyzkoušela sendvič s kozim sýrem a fíky a musím říct, že jsem byla nadšená, určitě někdy zopakuji. Kozí sýr je u mě pořád velký favorit.
    Jako zelený základ jsem použila čerstvý špenát a ještě jsem přidala pár vlašských ořechů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ořechy s kozím sýrem (a ještě fíky) moc dobře fungují. To je pro mě opravdu lahůdka. ♥ Vlašáky jsou skvělý, doporučuji vyzkoušet i pekanové. :)

      Vymazat
  3. Nějak nedávám tu naši přes noc dělanou ;) ta konzistence je pro mě šílená. Osobně raději udělám, a jim studenou. A nebo jahly den předem udělané. A děkuji moc za další nápady !!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď to úplně nechápu, co vám na ni vadí a jestli ji tedy jíš nebo ne. :D Nicméně, pokud ti vadí konzistence, tak si stačí pohrát s poměrem vloček a mléka. :)
      A není vůbec zač, jsem ráda, že inspirace slouží. :)

      Vymazat
  4. Andrejko, jak nahlížíš na přerušované hladovění 16/8? Petra

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová