Minulou neděli jsem se vrátila z víkendu v Berlíně, kam jsme vyrazily s holkama, tři Andrey a jedna Šárka, jak to asi skončilo? Kafem a jídlem.
Kromě chození, posilování břišních svalů smíchem a kocháním se berlínskými uličkami, jsme i hodně pily kafe a jedly. 
Ještě než vám ukážu fotky a prozradím místa, kam na výbornou kávu a jídlo, dám vám pár praktických tipů, když pojedete do Berlína (autem).

Užitečné rady pro návštěvu Berlína
1. EKO plaketa
Pokud pojedete do Berlína autem, tak jako my, nezapomeňte si zajistit EKO plaketu. Od roku 2010 je celý Berlín ekologickou zónou a pokud nemáte auto opatřené touto nálepkou, hrozí vám pokuta až 80 EUR. 
Já si tuhle skutečnost uvědomila 5 dní před odjezdem, tak jsem hned druhý den vyrazila na pobočku ÚAMK a za 300,- jsem ji ihned na místě obdržela. Jediné co k tomu potřebujete je velký techničák od auta.
A samozřejmě si dejte pozor, zda má vaše auto vůbec nárok na získání EKO plakety.

2. Bezplatné parkovací zóny
V Berlíně jsou parkovací zóny, které platí přes den od pondělí do soboty. Každá zóna je jinak zpoplatněná a najdou se i nezpoplatněné zóny. Mapku zón najdete tady. Nevyznačená místa jsou celý týden zdarma.
My měly velké štěstí a hned u našeho hostelu byla právě ta nezpoplatněná zóna, ale rozhodně bych se nebála nechat auto někde dál a k ubytování se dopravit už bez auta.

3. Nezapomeňte na hotovost
Mám radši, když můžu všechno platit kartou. Člověk má pak lepší přehled o svých financích, ale v Berlíně v některých podnicích stále přetrvává možnost platit pouze hotově. Takže si raději malý obnos připravte, ať pak nejste nepříjemně zaskočeni.
Občas se může stát i to, že přijímají pouze VISA karty, takže pokud jako já máte pouze MasterCard, také mějte připravený malý obnos hotově.

4. Ubytování v hostelu
Nejčastěji využívám ubytování přes AirBnb, ale v Berlíně jsme našly celkem drahé varianty. Nakonec jsme přes Booking našly tenhle krásný hostel Singer109
Byly jsme 4, takže jsme měly pokoj hezky samy pro sebe. 
Jinak byl hostel čistý, klidný, personál byl moc milý a ráno si za poplatek 5 EUR můžete koupit snídani formou bufetu, která byla moc fajn (vajíčka, chlebíky, sýry, šunka, pečivo, jogurt, různé cereálie, zelenina, ovoce, mini masla, medy, marmelády, nutelly, káva, čaje, džusy, kakao).


Kafe, jídlo, kafe, jídlo
1. Fatma & Frieda
Začneme místem, které jsme na navštívily náhodou. Původně jsme šly na snídani do Roamers, nakonec jsme odešly do téhle kavárničky, která je hned za rohem. 
Baristka byla neuvěřitelně milá a krásná slečna, která byla tak pohotová, že jsme jen koukaly. Celou naší objednávku, která byla docela dost obšírná, si zapamatovala, aniž by si cokoliv poznamenala a vše přinesla, tak rychle, že jsme jen zíraly (a všechno správně :D).
A jak to všechno bylo výborné? Nepopsatelně! 
Kafe čekejte spíš průměrné, ale celkový dojem byl za mě asi nejlepší. Sem rozhodně zajděte.


2. Happy Baristas
Tohle krásné bistro je speciální ze tří důvodů; 
1. baristé jsou skutečně happy, rádi si s vámi povídají, ale nejsou vlezlí,
2. brunch si můžete objednat až do tří odpoledne a
3. majitelem je Slovák.
Výborný kafe, jídlo potěší oko i chuťové buňky, moc příjemný interiér a o personálu už jsem mluvila.

3. The Barn
Vyhlášená kavárna, takže jsme ji nemohly vynechat. Z filtrovaný kávy i croissantu jsem byla nadšená, jediné co bych vytkla je nepřítomnost toalet. Naštěstí jsou nedaleko v nákupní galerii.

4. Five Elephant Coffee & Cake
Další vyhlášené kafe a teda tohle taky musíte zkusit. Tady mi vážně moc chutnalo, nic dalšího už jsme neochutnaly, protože jsme šly akorát z velké snídaně, ale ten filtr, byl boží. I když nám ho Andrea všem rozlila. :D


5. Westberlin
Sem jsme také došly spíš náhodou, když jsme byly na Potsdammer platz, dostaly jsme chuť na kafe (u nás velmi neobvyklé) a Google mapy nám poradily tuhle kavárnu. Kávu mají z Five Elephant, takže ta byla výborná, koláče i sendviče nám moc chutnali. 
A pokud potřebujete v Berlíně někde pracovat nebo se třeba učit, tak tady je moc příjemný vyhrazený prostor, kde budete mít skvělé zázemí.

6. Roamers
Instagram téhle kavárny vypadal hodně božsky, z fotek jídel mi tekly sliny a z fotek interiéru jsem měla chuť vyjet okamžitě stanovat (naštěstí jsem o 2 dny později fakt jela). 
Přijely jsme 2 minuty před otevíračkou a na chodníku už byla fronta. Chytly jsme příjemný stůl venku...teda nejdřív nám přišlo, že je příjemný. Ale jakmile zafoukal vítr, přivál neskutečný zápach moči a i toho druhého výtvoru. Nejdřív jsme si řekly, že to snad odejde, ale ne. Navíc si nás nikdo moc nevšímal, tak jsme se zvedly a odešly.
Při odchodu jsme zjistili, že kousek od našeho stolu byl dost nepěkný exkrement. :D Jasně, v kavárně nemůžou za to, že se tohle na chodníku stane, ale měli by si pohlídat, aby tohle v blízkosti stolu nebylo. Vážně to bylo dost cítit a přitom by stačilo to spláchnout teplou vodou s jarem...

Na cestu do Prahy jsem si tady koupila filtrovaný kafe, abych neusla za volantem a to musím říct, že bylo výborný a slečna baristka mi ho okamžitě připravila. 
Bohužel ráno se jim úplně nepovedlo.


7. Markthalle Neun
Moc hezký market, kde si můžete vybrat nespočet sladkých i slaných jídel, ale je možnost si koupit i zeleninu, ovoce, sýry a jiné produkty. 

8. Lerchen&Eulen
I na tuhle kavárnu jsme narazily náhodou, když jsme odcházely z Markthalle Neun. Tady jsme si výjimečně nedaly kafe ani dortík, ale drink - Hugo. Ke každé rundě (byly dvě, nebojte) jsme zdarma dostaly sklenici slaných tyčinek a džbánek s vodou.
Tady se nám hodně líbilo! A večer se to tady mění na bar, který má otevřeno až do rána (tentokrát už se nám to nevešlo do programu, možná příště? :D).

9. Espera
Tuhle kavárnu jsem vybrala kvůli croissnatům, které mě nalákaly skrz fotky na sociálních sítích, Yelpu a TripAdviseru. 
Na výběr bylo několik druhů, nakonec jsem byla tak najedená, že jsme si ho nekoupila. Zkusila ho však Andy a říkala, že byl moc dobrý a dala by si ho rozhodně znova, ale není to něco, co si nemůžete koupit jinde. :)
Kavárnička je velmi útulná a personál byl moc milý.

Chystáte se do Berlína nebo už jste ho navštívili?
A. ♥

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová