Teď zahrádky plodí o sto šest a my absolutně nestíháme všechno jíst, mrazák už praská ve švech a už nemáme, koho podarovat jsem se rozhodla zkusit udělat vlastní marmeládu. Tedy, džem, samozřejmě! Ale pro mě je to prostě marmeláda #sorrynotsorry. To ovoce je tak slaďounké, že mi přijde škoda, přidávat ještě cukr a hele ono to funguje (chutná a vypadá) i bez něj!
A jen: bez přidaného cukru znamená, že tam není přidaný cukr. Neznamená to, že tam cukr není. V ovoci je cukr přirozeně, takže samozřejmě i v této marmošce je. :)

Už jsem zkoušela různé druhy, na fotce vidíte višňovou, ale skvělá byla i kombinace rebarbory a třešní, teď budu dělat zase rebarborovo-špendílkovou. A funguje to samozřejmě s jakýmkoliv ovocem. :)

Na jednu sklenici džemu jsem potřebovala
1 kg zralého ovoce
špetka soli

1. Ovoce omyjeme a necháme okapat. Zbavíme ho pecek, pokud je má, a pokrájíme na menší kousky.
2. Vše dáme do hrnce, přidáme špetku soli (nebojte se přisolit, ale nepřežeňte to, třeba půl lžičky na kilo ovoce je už moc), hrnec přiklopíme pokličkou a necháme vařit 30 - 60 minut.
3. Když ovoce začne pouštět vodu, sundáme pokličku a počkáme, až se voda vyvaří. Občas jsem vše promíchala, abych se ujistila, že se nic nepřipaluje.
4. Odstavte z plotny a rozmixujte tyčovým mixérem.
5. Připravte si sklenici: propláchněte ji vařící vodou.
6. Hotovou marmeládu do ni dejte, zavíčkujte a dejte ji do hrnce, který zalijeme asi ze 2/3 horkou vodou a necháme ještě 45 minut vařit.
7. Teď sklenici vyndejte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Já dělám takhle menší množství, takže ji skladuju v lednici, protože se hned otevře, ale měla by normálně vydržet i mimo ledničku.

Pokud budete marmeládu (džem) bez cukru zkoušet, pošlete mi výsledek nebo ji na instagramu označte #dobrotyodA
A. ♥

2 komentáře

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová