Kdo mě sleduje na instagramu asi si všiml, že běhání je součástí mého života stejně jako třeba ovesná kaše. 

Občas mi píšete, že vás to motivuje a začali jste také běhat, ale občas mi píšete i to, že jste s během sice začali, ale pak přišel mráz/horko/moc práce/doplň podle libosti a vy jste přestali a pak zase a zase.

Prostě věční začátečníci. A právě pro vás je dnešní článek s 5 tipy, jak začít běhat a už nepřestat.


1. Nezapomínejte, proč jste začali.
Je hodně důležité si uvědomit, proč vlastně chcete běhat, pokud u toho chcete vydržet.

Jestli jste začali běhat, protože je to teď na sociálních sítích populární nebo chcete rychle zhubnout patnáct kilo před dovolenou, asi to není ten nejlepší důvod a nejspíš vám to moc dlouho nevydrží.

Zkuste se na běh dívat spíše jako na něco nového a zábavného, co se stane součástí vašeho života a budete to dělat pro radost.

A ano, samozřejmě na něj můžete koukat i jako na "nástroj" k dosažení nějakého vašeho cíle, ať už jde o hubnutí, uběhnutí 5 kilometrů/půlmaratonu nebo k tomu, abyste byli zdravější a šťastnější!

2. Nepřehánějte to.
Když jsem šla poprvé běhat, čekala jsem, jak to bude v pohodě a kolik toho neuběhnu. Ehm…
Realita: po zhruba 300 metrech jsem funěla jako lokomotiva, tekl ze mě pot proudem a trochu jsem se bála, že mám infarkt.

Tak jsem začala jinak. Střídala jsem pomalý běh s chůzí a chodila zhruba na tří kilometrovou trasu, sledovala svoje pokroky a z každého malého jsem měla neuvěřitelnou radost.


3. Domluvte se s parťákem.
Jestli se pořád vymlouváte, že nemáte čas, domluvte se s kamarádem, že půjdete třeba v 7 ráno a prostě to nezrušíte!

Pokud nikoho takového nemáte, tak se domluvte s někým, kdo s vámi sice nebude běhat, ale bude dohlížet, že opravdu vyběhnete.

Nebo můžete zkusit různé běžecké tréninky, které jsou zdarma pro nadšence, zkušené běžce i začátečníky. Na facebooku najdete mnoho skupin. Nebo něco takového můžete zorganizovat vy sami.

Na druhou stranu je normální, že se vám občas nechce nebo vás to občas nebaví a nemá cenu to lámat přes koleno.

4. Přihlaste se na závod.
Tohle je úplně skvělá motivace. Přihlásit se na závod a zaplatit si registraci je zavazující a člověka to hned vybudí, aby se trochu snažil běhat pravidelněji a efektivněji.

Jen to prosím nepřežeňte! Začněte radši na kratších tratích, než se rovnou přihlásit na půlmaraton nebo dokonce maraton.

A pokud byste chtěli konkrétní tip na nějaký závod, tak třeba já teď v září poběžím s RunCzech Birell Grand Prix Praha, kde poběžím 10 km, ale je tam možnost i běhu na 5 km pro jednotlivce (ženy) nebo 5 km pro ženskou týmovku. Potkat se můžeme ještě v Liberci na Nature Run, kde se dá běžet 12 nebo 22 km, tam se hodně těším!
Potkáme se na některém z těchto běhů? :)
5. Užívejte si to.
Není to jen o běhání, najděte si prostě takový sport, který vás bude bavit. Třeba pro vás běhání vážně není to pravé ořechové. Když najdete sport, který vás bude bavit, jednoduše se stane pravidelnou součástí vašeho života a to je důležité.
A pokud vás nic nebaví, tak si zkuste vybrat alespoň něco, co vás bude nejmíň štvát. To většinou bývá chůze. :)

A co pomáhá vám? 
A. ♥

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová