Paleo, veganství, ketodieta, makrobiotika, iifym a nespočet dalších výživových směrů. Nejčastější dotazy, které dostávám přes sociální sítě a lidí v mém okolí je, jestli je tahle potravina zdravá. Hned v závěsu je otázka, která dieta je nejlepší? Na to se nedá jednoznačně odpovědět. Ani na jednu z těch otázek. A ještě bych chtěla zmínit, že dieta je z řeckého diaita, což znamená strava. Takže dieta neznamená, redukování hmotnosti či omezování se ve stravování, ale prostě stravování, a právě proto existuje například taková výživná dieta, která se ordinuje v nemocnici pacientům v malnutrici a nebo tzv. racionální dieta, což je prostě běžná strava, na které člověk ani neredukuje ani nepřibírá ani neomezuje žádné potraviny. :) I tak, jak si tedy vybrat tu správnou dietu, to správné stravování právě pro vás, ať už se snažíte zhubnout, přibrat nebo prostě jen něco omezovat? Zkuste si odpovědět na tyto otázky.


1. Je dlouhodobě udržitelná?

To je problém mnoha redukčních diet, nejsou dlouhodobě udržitelné, protože nevychází z návyků konkrétního člověka. Po přechodu na běžné stravování se tak velmi často dostaví všemi známí jo-jo efekt. Často ho lidé pozorují u nízkosacharidových diet, kdy se najednou začnou sacharidy přejídat a nezvládnou své chutě ukočírovat.
Může dojít dokonce až k psychogennímu (často nesprávně označované jako záchvatovitému) přejídání, což je jednou z poruch příjmu potravy. Neříkám, že to tak dopadá vždy, ale tento jev je  bohužel celkem častý.
Proto musí být vaše stravování dlouhodobě udržitelné a musí vám vyhovovat, nemá cenu se trápit a odpírat si, to prostě nikdo dlouho nevydrží.

2. Je strava pestrá a vyvážená?

Máte ve stravě vyvážený příjem makroživin a dostatek mikronutrientů? Nebo musíte suplementovat bílkoviny, minerální látky, vitamíny a bez dávky doplňků stravy si už neumíte ani představit den? V takovém případě to zkuste přehodnotit.
Ve zdravé stravě by měly být zastoupeny všechny živiny, minerální látky i vitamíny. Toho docílíte jedině tak, že budete jíst pestrou stravu a budete vybírat ze široké škály kvalitních potravin.
O makroživinách si můžete přečíst zde: sacharidy, tuky, bílkoviny.
A pro inspiraci obrázek výživového talíře. Vypadají nějak takhle vaše jídla?

3. Říká vám dieta, kdy a jak často musíte jíst?

Velmi často se doporučuje jíst 5x denně. Jistě, je mnoho lidí, kterým to vyhovuje, ale nedá se to takto obecně vztáhnout na všechny. Já jím třeba 3x denně a někdy zase 4x, záleží na mezerách během jídel, na mém výdeji, budíčku a doby kdy jdu spát, na tom, jaký mám hlad. Někdo, kdo vstává ráno v pět hodin a domu se dostane až po deváté večer je 5x mnohdy málo a potřebuje jíst 6x. Záleží jak velké jsou porce, na vašich preferencích, zdravotním stavu a samozřejmě i časových možnostech. To si musíte ozkoušet sami na sobě.
A takovéto jíst naposledy před 17 hodinou...wtf?! Když jde člověk spát ve 22 hodina snídat bude až v 7 hodin? To mám být 14 hodin bez jídla? Tohle jsou tak individuální "pravidla", která se prostě nedají vztáhnout obecně, tak se, prosím, raději se řiďte vaší intuicí.

4. Nutí vás začínat zas a znova?

Kdo z nás to nezažil, tak a zítra začnu. Dneska si teda ještě pořádně dopřeju, protože zítra mi začíná přísná dieta. Ne, ne, a ještě jednou NE! Pokud se snažíte upravit režim, musíte na to jít postupně, a ne ze dne na den vyřadit potraviny, které jsou podle "této diety" špatné, ať už je to cukr, tuk, mléko, luštěniny nebo já už nevím co si ty lidi všechno nevymyslí, že zrovna škodí.
Sepište si co za celý den sníte a vypijete, nepodvádějte, je to jen pro vás. A zamyslete se nad tím, co je tam špatně a co vám bude dělat nejmenší problém odbourat jako první, když se to povede přejdete na další věc a tak dále a tak dále.
Například místo toho, abyste snídali dva makové koláče, si dáte jen jeden a k tomu si dáte trošku bílého jogurtu s banánem. To nezní tak hrozně ne? A jen takhle může změna režimu fungovat, když bude postupná a bude vycházet z vás.

5. Nedodržujte diety, jezte prostě vyváženě!

Je to prostě o vyváženosti, balancu chcete-li. Říkám to pořád a je to prostě tak. Z žádné potraviny nepřiberete, nezhubnete, ale ani nebudete zdravější, protože si na mastné a sladké vdolečky dáte lžičku chia semínek.
Jezte kvalitní potraviny s co nejširší škálou výběru. Nepřejídejte se, pijte dostatečně tekutin, nemyslete na to, zda je tohle jídlo zdravé nebo ne, jde o celkovou skladbu jídelníčku, hýbejte se a buďte šťastní a zdraví - to je prostě nejdůležitější! :)

Tak co říkáte na článek, máte nějaké zkušenosti s "šarlatánskými dietami", budu ráda, když se podělíte do komentářů.
Už mě sledujete na facebooku a insagramu?
A. ♥

2 komentáře

  1. jo, přesně, takovejhle na to nějak mam taky pohled ♥
    Sarushef blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sári, to mě těší, že má takový pohled čím dál více lidí. :)

      Vymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová