Tak dlouho jsem se chystala tenhle recept přepracovat a furt jsem nebyla schopná to udělat. Byl tady totiž už od konce října 2014 (to snad už ani pravda neni), ale tím, že to byly začátky mého blogu, tak fotky byly otřesný, že jsem se neskutečně styděla. Navíc jsem za tu dobu nasbírala nové informace o výživě či celkově zkušeností v kuchyni (no ty jsou spíš furt stejný). Takže jsem ho chtěla i upravit, aby byl zdravější a výživnější. Až teď mi napsala kamarádka, jestli nemám recept, s velkým studem jsem ji ho poslala. A ona mi ještě napsala, že jsem pro ni velkou inspirací. ♥ No a v tu chvíli jsem ještě v legínách na cvičení vyběhla k Vietnamcům, koupila dýni a rychle začla péct. No a tohle všechno se stalo zhruba před 30 minutami. :D Tady je výsledek, jsem ráda, že jsou k němu konečně normální fotky a ještě k tomu je složení (i chuť) podle mých aktuálních představ. Ať vám chutná!

základ koláče
200 g celozrnné žitné mouky
špetka soli
1 lžíce citronové kůry
80 g řepkový olej
1 vejce

 dýňová náplň:
500 g Hokaido dýně
250 ml vody
1 vejce
2 polévkové lžíce bílého jogurtu
1 lžička skořice
1 polévková lžíce datlového sirupu
hrst mandlí

Troubu si předehřejeme na 200°C. Dýni si vydlabeme (odvážíme), nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do změknutí. 
Mezitím si smícháme mouku se solí, citronovou kůrou, vejcem a olejem (skutečně jsou to gramy) do kompaktní hmoty. Tu dáme na pár minutek odpočinout do lednice. Zatím si můžeme vymazat formu na pečení - často vysypávám kokosem, je to pak ještě lepší i hezčí.
Pokud byste používali jinou mouku, než žitnou, dejte méně oleje.
Když je dýně měkká, slijeme z ní vodu a tyčovým mixérem ji rozmixujeme do hladka. To smícháme s jogurtem, vejcem, skořicí a kdo potřebuje dosladit, tak i sirupem - datlový s dýni chutná asi nejlíp. 
Těsto si vyndáme z lednice a rukama ho vymačkáme po celé formě, na to nalijeme dýňovou náplň a posypeme nasekanými ořechy - nejvíc mi sem ladí vlašáky, pekanové nebo právě datle. A vše pečeme na 200°C asi 20 minut.

1 komentář

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová