Všude okolo nás slyšíme, jak je důležitý pitný režim, ale už většinou nikdo neříká, jak takový správný pitný režim vypadá. A tak bych to dnes ráda objasnila, obzvlášť v těchto horkých letních dnech je důležitý.


Proč je důležité pít?
Naše tělo je tvořeno z 60% vodou - vlastně je to dost relativní číslo, záleží samozřejmě na věku, pohlaví, zdravotním stavu, množství tuku atd. V našem těle má funkci termoregulace, funguje jako transportní medium, stabilizátor, reaktant, rozpouštědlo... Dostatečný přívod tekutin je důležitý pro funkci orgánů (zejm. ledvin) a tkání. Nejsou důležité jen pro fyzické, ale i psychické zdraví. A jejich nedostatek se projeví jako akutní i chronický problém.


Kolik toho pít?
To je velmi individuální, jak už jsem řekla, záleží na věku, pohlaví, kondici, tělesné aktivitě, okolní teplotě atd. Orientačně se můžeme řídit touto rovnicí: 
hmotnost v kg x 0,035 = denní potřeba tekutin v litrech
Obecně se doporučuje vypít minimálně 1,5 l lépe 2 l tekutin denně. Samozřejmě je důležité pít v průběhu celého dne. Je hloupost za celý den vypít jednu sklenku a večer před spaním do sebe nalít dva litry. Neřiďte se pocitem žízně, ta vzniká, až ve chvíli, kdy voda v těle klesne o 2%, je tedy důležité, abyste žízeň pokud možno vůbec nepocítili. Pokud jdete cvičit nebo vykonávat jinou fyzickou aktivitu je důležité být dobře hydratován. V letních dnech samozřejmě pijte více, klidně i 3 l denně, záleží samozřejmě jak moc se potíte. Hned po probuzení zkuste vypít sklenici vody, tělo celou noc nemělo přívod tekutin a je důležité je doplnit.
Pokud trpíte onemocněním např. ledvin či srdce konzultujte pitný režim s lékařem, zde se doporučení hodně liší.

Co pít?
Krom množství je důležité co pijeme. Základem pitného režimu by měla být čistá voda, kohoutková nebo balená - nesycená a neslazená. Doplnit ji můžete neslazenými čaji, ředěnými ovocnými/zeleninovými šťávami a minerálními vodami. U minerálních vod je důležité sledovat obsah rozpuštěných látek, konzumovat je občas a raději se opět poradit s lékařem, při některých onemocněních může být užívání velmi škodlivé, to může být i u zdravého člověka, proto je konzumujte občas na doplnění pitného režimu. A ovocné šťávy obsahují velké množství cukru, takže opět je používejte spíše na doplnění pitného režimu.
Do pitného režimu se samozřejmě počítají i potraviny, které dělíme na ty s vysokým obsahem vody (zelenina, ovoce), se středně vysokým obsahem (chléb), s nízkým (ořechy).
Omezujte pití alkoholu, ten tělo naopak dehydratuje. Pamatujte si, že je důležité k alkoholu vypít i dostatečně čisté vody. 

Jak poznám, že piju dostatečně?
Nejjednodušší způsobem je kontrolovat si barvu moči. Měla by být světle žlutá - slámově žlutá/ medově žlutá. Pokud je jasně žlutá, pijete příliš a tím se ochuzujete o minerální látky, ale většinou by to nemělo způsobovat zdravotní problémy. V případě, že je tmavá jako pivo, je to známka dehydratace, ale může to být opět nějaké onemocnění. Proto je důležité chodit na pravidelné prohlídky a nechávat si vyšetřovat moč i krev. 

Pomohl vám článek? Budu ráda za vaše ohlasy.
A. ♥

13 komentářů

  1. Tyhle články jsou naprosto super, i ten předešlý se zdravým životním stylem :) Nejhorší ale je, že si tohle nepřečtou lidi, kteří by to potřebovali.. Třeba moje mamka je na tohle úplně strašná. Jsem ráda, když vypije 3 celé skleničky vody denně. Za to kafe, které dehydratuje, toho vypije třeba 3 hrnky.. A nepoučí se.. Přesto budu ráda, když v takových článcích budeš pokračovat, moc mě baví je číst ♥

    Pauline’s Tiny World♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí, zkus mamce vysvětlit proč je to důležité, třeba se nad tím, alespoň zamyslí. Když o tom bude jen přemýšlet, je to první krok ke změně. Držím palce! :)

      Vymazat
  2. tieto články ma vážne bavia!
    Ja občas pijem až príliš veľa, niektoré dni ledva liter. Ale snažím sa si to ustrážiť, lebo to má na mňa hrozný vplyv niekedy :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já bohužel pitný režim vůbec nedodržuju, i když bych se hodně snažila, tak nedokážu v mém běžném dnu vypít třeba ty "ideální" dva litry, ale vím, že bych na svém pitném režimu měla zapracovat, protože je fakt tragický :/

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba já hned po probuzení vypiju velkou sklenici vody (cca 400ml) a k snídani si jdu hned uvařit čaj. Tak to také zkus. A samozřejmě nosit u sebe pořád lahvičku s vodou. :)

      Vymazat
  4. Mně pomohl moc, ráda se o tom dozvím něco víc. :) Já jsem určitě vinná tím, že piju opravdu velké množství kávy, ale už tak trochu zapomínám, doplňovat to tou vodou. Tak se budu snažit, ať se nemusím stydět. :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, ze začátku si to budeš muset asi hlídat, ale brzy ti to ani nepřijde. :)

      Vymazat
  5. Super článok, ja sama mám s dodržiavaním pitného režime veľké problémy, takže sa mi veľmi hodil :)

    Hello, my name is Ev

    OdpovědětVymazat
  6. Super, já piju docela dost, ale tak samozřejmě ve zdravé míře, řekla bych. Já mám čistou vodu ráda, občas do ní hodím ovoce a ted i meduňku, nebo občas mátu, na osvěžení. Líbí se mi ten bod, kde píšeš, jak poznáme, že pijeme dostatečně, super, to jsem nevěděla :) A krásná láhev na pití! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Kolobeh vody v prirode: Cim vic se potime, tim vic pijeme. Cim vim vic pijeme, o to vic se potime.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V přírodě? Spíše jste myslel/a v těle. :) Samozřejmě, ale je potřeba udržovat stálou hladinu vody v těle z důvodů, které jsem v článku zmínila. :)

      Vymazat
  8. pekný užitočný článok :) zaujímavý bol napríklad ten vzorec na výpočet adekvátneho objemu vody za deň ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová