Ahoj a krásný čtvrtek! Na instagram mi chodí dotazy na studium od holek, které by se chtěly vydat stejným směrem jako já. Kolem mého studia se točí velká část mého života, je mi koníčkem i prací.
Rozhodla jsem se sepsat pár bodů, které by vám mohli odpovědět na nejčastější dotazy.

1. Studuji nutriční terapii na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, aktuálně chodím do 2. ročníku bakalářského studia a chci pokračovat dále na magistra, tam už na obor nutriční specialista.
Rada pro vás, pokud vám někdo řekne, že studuje nutriční terapii a vy jej nazvete výživovým poradcem, utíkejte tak rychle, jak jen můžete! Většina z nás se dost naprdne. Trochu přeháním, ale opravdu se nás to dotkne. O tom, jaký je v těch pojmech rozdíl, si přečtete zde. :)
A ani označením dietka=dietní sestra zrovna nezaskórujete. Na práci dietní sestry není samozřejmě vůbec nic špatného, ale je to prostě zase něco jiného. :)

2. Přijímačky ke studiu.
Vše o přijímacím řízení najdete na stránkách fakulty. Konkrétně k nám na 1. lékařskou fakultu se dělají písemné testy nyní už jen z biologie, dříve i z chemie a fyziky. Testy jsou zaškrtávací, je možné, že je více odpovědí správných. K přijímačkám jsou pro 1. LF UK vytvořeny modelové otázky, které si rovněž můžete koupit na stránkách fakulty. :)

3. Většinu lidí zajímá co všechno se učíme. Studujeme zdravotnický obor, takže v prváku jsme prošli anatomii (o té si můžete přečíst tady), biochemií, genetikou, psychologií, fyziologií, latinou a hromadou dalších předmětů.
Ve druháku to byla/je například patologie, patofyziologie, farmakologie, imunologie. Předmětů je samozřejmě mnoho nebudu tu všechny vypisovat, jen pár pro příklad a představu.
Prostě studují se skoro všechny předměty jako na všeobecném lékařství. Ve zdravotnictví totiž nelze mít jen úzký okruh vědomostí, ale naopak vše v našem těle je propojeno, takže se prostě musíme naučit všechno. A je to super zajímavé, učit se jak všechno funguje a taky jak se všechno může hezky podělat.
K těmhle všeobecným předmětům se přidávají ještě odborné předměty, jako chemie potravin, potravinářství, nutriční propedeutika, nutriční psychologie, poruchy příjmu potravy, zbožíznalství, dietologie atd.
Taky chodíme na praxe, které si domlouváme sami. Bohužel je vážně těžké vybrat si místo, kde bychom se něco praktického naučili. Osobně doporučuji zajistit si je na různých pracovištích, vidět ambulanci i klinická oddělení. 
4. A co zajímá lidi asi nejvíc je, kolik zabere studium času a jak moc je studium náročné.
Hodně.
Do školy chodíme od pondělí do pátku a většinou na celý den, po příchodu ze školy to ovšem ještě nekončí, doma začíná příprava na další dny. Ať už učení, opakování probrané látky (jinak bychom se z toho zcvokli), vypracovávání různých prací. To zabere docela dost času a někdy je fakt hodně těžké k tomu ještě zařadit činnosti, jako cvičení/běh, sociální život, práci. Ale podle mě je vše věcí organizace a dá se to zvládnout. Sice s trochou většího úsilí, ale taky nemusíte vidět každý den 5 seriálů, že jo. :D
Obtížnost předmětů se dost liší, většina je náročná dost a bohužel jich je docela hodně a o to je to náročnější. Avšak s dobrou organizací a nelajdačením se dá zvládnout vše! :)

Tohle byly ty nejčastější otázky, pokud máte další dotazy, napište je do komentářů nebo na email. 
A. ♥

8 komentářů

  1. Ja osobne veľmi obdivujem ľudí, ktorí sa rozohdnú študovať medicínky odbor. Sama by som do toho neša, pretože to nie je nič pre mňa a hlavne tá obrovská zodpovednosť za život ostatných. Držím ti veľmi moc palce! :) xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovědětVymazat
  2. vybrala si si zaujímavý odbor ;) ja by som z toho asi zošalela, ale tebe držím palce, je to super :)

    Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek, myslím, že spoustě lidí pomohl :) Pokud mi bude přáno, chystám se příští rok také hlásit na lékařskou univerzitu. Sice na jiný obor, ale stejně doufám, že budu aspoň z části jako ty :)♥

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
  4. Opravdu zajímavý článek. Já se sice na takovýhle ani podobný obor nechystám, ale bylo super si o tom něco přečíst, a aspoň vím, jaká slova před vámi nemám příště vyslovovat! Držím palce, ať ti vše vyjde a jednou tak budeš moct dělat své vysněné povolání! :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  5. Andrejko, zrovinka jsem se ti chystala psat. Jsem ve třeťáku, o výživu se zajímám, bavi me to, na skole uz nektere z tvých predmetu mam, libi se mi, ze v tomhle oboru se tedy lide leci pomoci výživy, tak me tento obor hodne laka. :) Dekuji za clanek, mozna ti nekdy preci jen napisu. :-D Mej se hezky, Terka

    OdpovědětVymazat
  6. Ahojky, díky za pěkný članek. Mě by třeba ještě zajímalo, jak to chodí na praxích, jaké máš z praxí zkušenosti a tak. Nechtěla bys napsal článek i o tom? :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová