Superpotraviny jsou poslední dva roky hodně "trendy" téma. Se články, videi, fotkami a jinými příspěvky se superpotravinami se roztrhl pytel. Najít se dají snad ve všech obchodech a většinou jim jsou zasvěcené celé regály. Často vidím pytlíčky s nápisem superfood, které si máte dát do smoothie nebo třeba kaše, chuť a barva budou sice odporné, ale za to bude nadupané vitamíny, minerály, antioxidanty, proteiny, vlákninou a dalšími skvělými věcmi.

Ve většině článcích se dozvíte, že do této skupiny potravin patří třeba goji, chia, acai, ořechy, matcha, quinoa, houby, zelené potraviny a já nevím co všechno. 

No co si o tom myslím? Řekla bych, že označení superpotravina je hodně, ale hodně matoucí a nadhodnocené. Jistě některé potraviny jsou bohaté na nějaké minerály a jiné zase na něco jiného. V tom případě, by se za superpotravinu dalo označit asi úplně cokoliv. Já si mnohem více vážím například kvalitní zeleniny, ryb, mléčných výrobků, vloček...

Nechápejte mě špatně, třeba takové goji naprosto miluji a hodně ráda si je přidávám do granoly nebo jiných jídel, ale určitě vás takové potraviny nespasí. Je fajn je do jídelníčku zařadit, ale věřte, že můžete úplně v klidu žít zdravě i bez acai prášku nebo quinoy. Většina lidí si totiž představí, že si k snídani dá chia puding, ale jinak bude jíst smažené, tučné a přeslazené potraviny, nebude se hýbat, ale díky tomu jednomu jídlu zhubne a bude nejzdravější na světe. Hmm, to by bylo fajn, ale tak to bohužel nefunguje. 

Nálepka superpotravina je podle mě úžasný marketingový tah, jak z lidí vytáhnout neuvěřitelné částky za něco, co ve skutečnosti nutně nepotřebujete, život vám to nespasí a hlavně ty látky můžete získat z potravin, které jsou kdekoliv k dostání za normální ceny. Jejich zařazením do jídelníčku samozřejmě nic nezkazíte, nutností však určitě nejsou. Já jen prostě nemám ráda označení superpotraviny. 

Takže lepší je kupovat čerstvou a kvalitní zeleninu, ovoce a celkově výrobky. Mít pestře poskládaný jídelníček, hýbat se a být šťastný. No a i vaše peněženka bude určitě ráda! 

A jaký máte názor na superpotraviny vy? :)
Zase příště, ahoj! ♥

7 komentářů

  1. Pekný článok a dosť s tebou súhlasím. Tiež si myslím, že je to hlavne marketingový ťah. A v dnešnej dobe je taký trend, že keď niečo je stále na instagrame a podobne, tak je to úžasné a všetci to chcú a napodobujú. Hlavne je treba sa stravovať pestro a podľa toho, čo si vaše telo žiada.

    http://lamodaeanarchia.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek :) Myslím si to samé, je to hlavně marketingový tah. Jak říkáš, je dobré je vyzkoušet, do jídelníčku klidně zařadit, ale ne na nich stavět. Kvalitní čerstvé potraviny vždycky byly a budou zárukou zdraví :)

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně moje slova. Není to nic jiného než aby nalákali lidi na něco pod nálepkou extra pro to vytáhnout z lidí co nejvíce peněz. Však si pamatuji dobře, když jsem chodila na brigádu do menšího obchodu a kolikrát se mě hodně starší lidi ptali kde najdou chia semínka, pak jedna babka dodala, že je to teď moderní a kdoví co si. Přesně, ono dát si jogurt s chia a myslet si že mě to spasí, když pak sežeru jinýho nezdravého jídla tuny, je vážně blbost. Chce to změnu v celé životosprávě ale spousta lidí mi přijde že jsou jak tupé ovce a poslouchají co jim kdo v televizi a na internetu nakváká. Další třešničkou je i raw strava a pojídání různých doplňků, to taky stojí za zmínku.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová