K tomuhle článku mě přivedla jedna facebooková skupina o cvičení, kde se lidé motivují ke cvičení a různě si radí. Bohužel se zde šíří i mnoho klasických hloupostí a mýtů spojené se stravováním. Například naprosto zbytečný nadbytek bílkovin a naopak nesmyslné omezování sacharidů, sdílení přísných jídelníčků, které pak dodržuje 50 lidí. Prostě nesmysly. Často se tam objevují rady od výživových poradců, a proto dnes jaký je rozdíl mezi nutričním terapeutem a výživovým poradcem.

NUTRIČNÍ TERAPEUT
Člověk, který vystudoval bakalářské studium na lékařské fakultě nebo diplomovaný specialista z vyšší odborné školy. 
Takový člověk studuje medicínu, tzn. projde náročnou výukou anatomie, fyziologie, patologie, patofyziologie, propedeutiky či interny a samozřejmě předměty zaměřeny na výživu přímo. To znamená, že má znalosti o fungování lidského těla.

Je součástí zdravotnického týmu na různých pracovištích. Od psychiatrických přes stomatologii a diabetologii až k onkologii. Opodstatněné místo má prostě všude. Nezaměřuje se totiž na to, jak má někdo zhubnout nebo přibrat, ale hlavně na to, aby byl zdráv a tím mu pomůže výživou. 

Většina onemocnění má specifické požadavky na stravu. Například pacient s ledvinovou nedostatečností musí velmi omezovat bílkoviny, zároveň je důležité, aby ale nešel do malnutrice (podvýživy). Pacienti s idiopatickými záněty střev zase musí dodržovat dietu bezezbytkovou (žádná vláknina, slupky, semínka...) a jinak specificky upravenou. A takhle bych mohla pokračovat hodiny, ale to nikdo nechce. :D

NUTRIČNÍ SPECIALISTA
Zdravotník, který vystudoval i magisterské studium - návaznost na nutričního terapeuta.

VÝŽIVOVÝ PORADCE
Tak a tady to specifikování bude už těžší. Výživový poradce může být člověk, který se dnes vzbudil, došel si na živnostenský úřad a zaplatil si živnost na výživové poradenství. 
Jsou i uvědomělejší, kteří mají nějaký kurz. Může to být klidně online (př. hodinový), víkendový a někdy dokonce 6 týdenní. Aktuálně se dá výživové poradenství vystudovat i na vysoké škole Palestra (taky si zaplatíte). Bohužel i těch 6 týdnů je na naučení se něco o výživě velmi krátká doba.

Výživový poradce pak může radit zdravým lidem jak se lépe stravovat, hubnout a přibírat. Nesmí pracovat s nemocnými lidmi (btw. i obezita je nemoc).

Co z toho vyplývá? 
Neznamená to, že všichni nutriční terapeuti (specialisti) jsou úžasní a všichni výživový poradci jsou špatní. To absolutně ne! 
Jen by výživový poradci měli vědět, kde jsou jejich kompetence a být svědomití a udělat si ten nejlepší výživový kurz co existuje a vědět, že i tak to není dost.

Výživové poradenství by vlastně měla být profese pomocná zdravotníkům. A při podezření na jakékoliv zdravotní problémy odesílat k nutričnímu terapeutovi nebo lékaři. 
Bohužel v aktuální době spíše poradci a terapeuti dost bojují. Protože je tu pořád většina poradců, kteří pouze rejžujou na lidech neskutečné prachy a šíří naprosto neskutečné hlouposti. To terapeuti nenechávají jen tak, takže se tu vede válka. Tohle už je bohužel asi věc zákonů ČR, snad budou jednou přísnější a lidé nebudou věřit jednoduchým a poplašným zprávám na první přečtení.

P.s.: paskvily jako výživový terapeut, nutriční poradce, výživový specialista atd. jsou pořád výživový poradci. Student lékařské fakulty je buď nutriční terapeut nebo specialista. :)

10 komentářů

  1. Problém vidím v tom, že se u nás nepraktikuje celostní medicina v tom správném slova smyslu. Každý se na něco úzce specialisuje, aniž by rozuměl celku. Jestli některý z lékařů, které znám třeba i jen z doslechu rozumí "zdravé výživě" je dosti ožehavá otázka. Běžný doktor je schopen nanejvýše stínově a neurčitě doporučit úpravu stravy, když se podívá na výsledky laboratorního vyšetření. Takový lékař léčí laboratoř, nikoli člověka. Pak je další kategorie lékařů, kteří se ze své původní specialisace "přeškolili" na celostní medicinu. Zde je však pro normálního (rozuměj obyčejného člověka všežravce) opět problém, že je mu tímto doktorem vehementně doporučována např. makrobiotika. Jo, špatný výživový směr to není, ale jistě není pro nékoho, kdo se desítky let stravoval konvenčně. Tady je pak každá rada drahá.
    Jsem vegetarián už dobrých šestadvacet roků a většinu toho času jsem byl vegan. Nyní zařadím občas sýr, vejce docela pravidelně a rybu už jsem neměl ani nepamatuju. Přesto však mám hraniční až zvýšenou hodnotu celkového cholesterolu a asi i zastoupení jednotlivých frakcí není úplně v pořádku. Při poslední kontrole u svého internisty jsem měl celkovou hladinu již pouze hraniční. Pan doktor mne chválil a zajímal se, co jsem pro to udělal. Když jsem mu řekl, že jsem začal jíst vejce, radši se už na nic neptal. Inu tělo každého z nás funguje způsobem, který je obtížné vystihnout. ... to jsem ale trochu odbočil od thematu...
    Docela rozumný přístup, i když také skoro výhradně vegetariánský, propaguje MUDr. Igor Bukovský. Jeho knihy jsou napsány velice svěžím stylem a s humorem. Otázkou zdravého hubnutí se zabývá zejména v knize Plán B – 30-dňový manuál zdravého chudnutia. Pokud máte zájem: www.akv.sk.
    ... a těm slečnám, co chtějí mít sexy pozadí, doporučuji chodit hodně po schodech směrem nahoru. Pomáhá to.
    Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z toho co píšete mám pocit, že si nedokážete představit jak neuvěřitelně složité a náročné je studium medicíny, fungování těla a jeho orgánů. Proto se každý lékař na něco specializuje (spíše než lékař, každý zdravotník). Právě v tom vidím tu sílu našeho zdravotnictví, že se lékaři doplňují a spolupracují, dokáží vás odkázat na někoho jiného, pokud chcete hlubší informace. Ale mnoho informací, podle vás okrajových, dovedou předat.
      S těmi vejci a cholesterolem je to celkem časté, protože často při omezení živočišných výrobků, si ho naše tělo má potřebu "schovávat" z vlastních zdrojů. A právě ve vejcích, ve kterých je sice cholesterolu dost, ale naše tělo ho naprosto perfektně využívá, tak že se hladina LDL sníží.
      Vaše závěrečné doporučení mě upřímně pobavilo, je to tak. :)

      Vymazat
    2. Velice dobre si dokazu predstavit obtiznost kazdeho studia. Ne ze by to melo neco znamenat, ale take jsem studoval a vlastne jsem se vzdelaval ve svem oboru cely zivot. Pokud se toto nestane zvykem, budete disponovat pouze ucebnicovymi znalostmi a to je strasne malo.
      Preji Vam, aby Vam idylicke predstavy o nadhernem fungovani naseho zdravotnictvi vydrzely co nejdele. Minimalne do te doby, nez budete skutecne odbornou lekarskou pomoc sama potrebovat.
      O tech hlubsich informacich od lekaru vim sve, ale to bylo na delsi povidani...

      Vymazat
    3. Řekla bych, že vůbec nemám idylický náhled na naše zdravotnictví. Ve zdravotnictví se pohybuji od mala, celý život, takže také vím své. Spíš si myslím, že si ho obyvatelé naší republiky absolutně neváží. Ono kdyby si za něj měli platit jako jinde ve světě, také by si ho vážili víc a hlavně by z nudy netrajdali k lékaři (nemocnice) jako pro rohlíky do sámošky. Možná máte špatné zkušenosti, ale asi bych si nedovolila říct plošně, že mé představy jsou idylické. To jen stěží, naopak bych řekla, že každý kdo medicíně zasvětí svůj život je neskutečný charakter, ale kdo nezkusil asi nepochopí. Nic proti vám, ale nemyslím si, že to dokáže pochopit každý. Abych přesně vysvětlila jak to myslím, psala bych tu ještě 4 hodiny, na to bohužel nemám čas - učení nepočká. Ještě snad krátce k tomu celoživotnímu vzdělávání. Kdyby lékaři (zdravotníci) nestudovali celý život, tak by to tu šlo rychle do kopru. Každý den přichází nové informace a asi každý kdo studoval medicínu a dnes je mu kolem 50 tak více než polovinu co se učil na škole, je nahrazeno novými technikami, technologiemi, farmaky...

      Vymazat
    4. Radeji toho nechme....
      Jedna se zde o "ovozismus a okozismus." Neboli halenka bez Lenky neni to same, co Lenka bez halenky.

      Vymazat
    5. Jsem s vámi za jedno, abychom konverzaci ukončili, ale asi bych neřekla, že každý mluvíme o něčem jiném. Nebojte, víc už to komentovat nebudu, hezký večer. :)

      Vymazat
    6. Ano, ano... Jenom je mi lito tech, kteri ... "Ono kdyby si za něj měli platit jako jinde ve světě, také by si ho vážili víc a hlavně by z nudy netrajdali k lékaři (nemocnice) jako pro rohlíky do sámošky." Nevim, jestli takovi jedinci existuji, ci zda je to pouze jakysi argument zdravotniku.... Nicmene, pokud se takovi najdou, nejsou to prave ti, kteri se marne snazi nalezt odpovedi na sve nezodpovezene otazky?
      ... to uz vsak omlouvam za ruseni klidu. :)
      Nadherny week-end. Z.

      Vymazat
  2. Při čtení tvého článku jsem si vzpomněla na podobnou věc, kdy slečny chtěly dodržovat jídelníček fitnesek a netušily, proč ho má takhle seskládaný, za jakým účelem. Taky se tímhle tématem zabývám, ale spíše okrajově, protože mě to zajímá, nic takového nestuduji. Podle mě je asi fakt nejdůležitější se stravovat pravidelně a hýbat se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je přesně ono, každý by chtěl asi něco univerzálního. Bohužel nic takového neexistuje. Je to prostě složitější, než by lidé chtěli.

      Vymazat
  3. Skvelý článok, myslím, že všetko čo mám aj ja na mysli v ňom bolo zhrnuté.
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová