Dnes bych se chtěla zaměřit na pár nejčastějších mýtů, které se točí kolem výživy a mně z nich vstávají vlasy hrůzou. Třeba nějaké znát budete, třeba ne a dozvíte se zase něco nového. Nebude to nic dlouhého ani odborného, jen prostě něco k čemu bych se ráda vyjádřila. Budu moc ráda, když mi do komentářů napíšete svůj názor a jak se vám článek líbil, popřípadě nějaký další mýtus, o kterém byste chtěli další článek. :)

Nejdříve bych chtěla začít s vitamínem B12, kolem něj se poslední dobou dělá velké haló. Kolem B12 se začalo mluvit především kvůli veganům, protože zdrojem tohoto vitamínu jsou živočišné produkty (mléko, maso a výrobky z nich).  Je sice pravda, že v tělech přežvýkavců jsou bakterie, které dokáží B12 syntetizovat, přesně tak je to i s naším tělem, tyto bakterie jsou v ileu (části tenkého střeva), ale v této čísti trávicího traktu už ho nedokáže vstřebat- Nedostatek vitamínu B12 je celkem neobvyklý, většinou se vyskytuje u lidí celkově podvyživených. Takže lidské tělo si samo vitamín vyrobí, bohužel ho nedokáže vstřebat, ale pro lidi, kteří jí živočišné produkty (takže i vegetariani) se ho nemusí úplně  obávat. Takoví vegani by ho už doplňovat měli. Ale není pravda, že by se k nám (lidé, kteří jedí živočišné produkty) běžně vitamín B12 nedostával, jako jsem už mnohokrát slyšela.



Překyselení organismu. Snad denně čtu na internetu o překyselení organismu. Tyto články nabádají, abyste si zašli do výživové poradny, kde vám udělají test na překyselení a pak vám od něj pomohou. Test který se využívá k tomuto stanovení je založen na moči na lakmusový papírek, který stanoví pH - jistě bude kyselé, protože moč prostě má kyselé pH. A proč je to hloupost? V těle fungují tzv. pufry - nárazníkové systémy, které regulují pH našeho těla, to je opravdu velmi stálé a vychýlení jak na zásaditou, tak kyselou stranu bychom poznali velmi rychle. Jenže potraviny kyselost naší krve neovlivňují a nejde je nimi tedy ani změnit. Vyskytují se sice případy, kdy je krev kyselejší, ale to je způsobeno jinou patologickou příčinou - například špatnou funkcí ledvin. 
Recyklace mléka, doneslo se mi, že tato zpráva byla i v televizních zprávách. Bože! Abych osvětlila o co jde, údajně se mléko, po té co projde trvanlivostí a které se neprodalo, odveze zpět do výrobny, kde je znovu převařeno (přepasterizováno), dáno zpět do krabic a znovu odvezeno do regálů v obchodě. Kolikrát jde mléko převařit je prý napsáno dole na krabici, maximálně jde převařit 5x. Proč je to hloupost? Krom toho, že si nedokážu představit ten technologický a zdlouhavý proces, mléko není pasterováno, ale projde vysokovoteplotním procesem - UHT, čím se stane mikrobiálně nezávadným. Po UHT ohřevu se již mléko nedá znovu tepelně ošetřovat. Čísla na spodku krabice nesouvisí s mlékem, ale s obalem.
Na závěr něco na odlehčení. Poslední dobou nějak často slýchám "co je veganské, je zdravé". Ráda bych jen upozornila, že správně postavena veganská strava má pro naše tělo mnoho benefitů (pokud doplňujete látky, které se dají získat pouze z živočišných produktů). Jen mi opravdu vadí toto tvrzení. Například hranolky z fast foodu či chipsy v obchodě jsou přeci také veganské, ale co je na nich zdravého to opravdu nevím. Často vidím, že si někdo dá veganskou pizzu a tvrdí, jak je skvělá protože je zdravá. Je to úplně klasická pizza jen bez sýra a dalších věcí. Co je na tom tak zdravé? Například teď, když jsem letěla z Londýna, jsem ke svačině dostali chipsy (jídlo v letadle pfff), na kterých bylo napsáno že jsou: veganské, bez lepku, bez přidaného cukru - a tedy že se jedná o ideální svačinku. Aha. Ty kila soli, tuků a akrylamidu jsou totiž našemu tělu vyloženě prospěšné. :D

6 komentářů

  1. Super článok! :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  2. To s veganstvím a vegetariánstvím mě občas také velmi pobaví... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viď, samozřejmě ať každý jí co chce, ale tohle tvzrení, že veganská pizza je zdravá...bože :D

      Vymazat
  3. I po dvou letech pořád dost aktuální, jen repasterizace mi úplně unikla :D :) Ale mám drobnej dotaz - u překyselení organismu píšeš o moči a pak najednou o kyselé krvi - a tak bych se jen chtěla zeptat, jestli to není překlep? Pokud ne, tak se moc omlouvám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, není to překlep. :) Nejdřív mluvím o moči, protože tento marketing je stanoven na pH moči, ale pH naší moči nemá souvislost s pH naší krve - pokud by pH naší krve bylo kyselé, tak by šlo skutečně o překyselení. Oproti tomu kyselé pH naší moči je v pořádku.
      A na rozdíl od pH krve, pH moči můžeme skutečně ovlivnit stravou, ale není důvod to dělat. :)

      Vymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová