Třetí adventní neděle klepe na dveře a to znamená, že už jen týden a budeme sedět u štědrovečerní tabule. Jestli náhodou ještě nemáte nějaké dárky nebo nevíte, co komu dát, tak mrkněte do dnešního článku. Neříká se nadarmo, že láska prochází žaludkem. 
Tak připravte tyhle zdravé dobroty svým blízkým. 

1. KŘÍŽALY
- obyčejnou sklenici s víčkem, krabičku nebo sáček
- jablka (počet jablek závisí na velikosti sklenice)
- nůž (škrabka s vroubkovanou čepelkou na okurku)
- mašlička
Sklenici pořádně umyjeme a zbavíme etikety
Jablko si oloupejte a nakrájejte na malé kousky (nebo odškrabujte jako já pomocí škrabky na okurku a budete mít i zajímavé vzory) a dejte na kamna usušit, chce to alespoň 1 den, také záleží na tloušťce plátků a teplotě kamen.
Teď už dejte křížaly jen do sklenice, kterou ozdobíme jednoduše mašličkou a můžete udělat třeba i etiketu.

2. OŘECHOVÁ GRANOLA        
- sklenice s víčkem                     
- ovesné vločky
- ořechy a semínka (vlašáky, lískáče, dýňová a slunečnicová semínka...)
- křížaly a jiné sušené ovoce                                     
- perníkové koření (nešetřete s ním)
- hořká čokoláda (70 %)                                       
- 1 lžíce čekankové sirupu
- půl lžíce řepkového oleje
Smíchejte vločky, ořechy, semínka, perníkové koření a přidáme sirup a olej. Vše Pořádně promícháme a dáme péct na 150 °C, počkáme až začne vonět a lehce zlátnout.
Plech vyndáme a přimícháme sušené (lyofilizované) ovoce a na kostičky nakrájenou čokoládu. Opět promícháme a necháme vychladnout.
Plníme sklenice a je hotovo. 

3. ČOKOLÁDA JE VŽDYCKY SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ
- lahev se zavíráním 
- 2 tabulky čokolády (já měla jednu 85 % a druhou 50 %, aby byl větší kontrast chutí)
- dýňová semínka
- goji
- pistácie
- himalájská sůl
Nejdříve si rozpustíme jednu čokoládu nad vodní lázní a nalijeme ji na pečící papír.
Rozpustíme i druhou a přelijeme s ní první čokoládu - nejlépe tvořte různé tvary a pak ještě vidličkou tvořte různé klikyháky.
Posypte lehce solí, semínky, ořechy a goji.
Vše dejte do mrazáku zatuhnout.
Po půl hodině můžete vyndat a nalámejte na menší kousky.
Teď už stačí dát do sklenice a hotovo.

4. UPEČ SI SÁM - COOKIES   
- sklenice a víčko                          
- suché ingredience, které k tomu potřebujete                                  
- 100 g kokosu
- 10 g holandského kakaa
- 100 g pohankové mouky                       
- 30 g řepkového oleje
- 60 g čekankového sirupu
Do sklenice dejte všechny suché ingredience, střídejte je, aby vznikl hezký vzor.
Na cedulku dopište, co je nutné ke směsi přidat. V našem případě 30 g řepkového oleje a 60 g čekankového sirupu. 
K tomu dopište i postup. Zde by to bylo: vše smícháme a rukama propracujeme v kompaktní hmotu. Pokud je těsto příliš suché, přidejte lžíci nebo dvě vody. Pečte v předehřáté troubě na 160 °C asi 10 minut.                                        

Přeji krásné a klidné svátky.
A. ♥

4 komentáře

  1. To jsou úžasné nápady na ,,jedlé dárky´´´. :-) Myslím, že si upeču cookies a o receptu na vaječný koňak povím mamce, třeba si ho také uděláme. Děkuji za inspiraci , máš moc pěkné články! :-)
    Přeji hezký advent. ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Ty cookies jsou naprosto dokonalá nápad :) ! Díky za inspiraci :-)

    runeatandtravel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný článek! Ty ořechy musím někdy udělat a děkuju za připomenutí, že chci udělat ty křížaly :-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová