Jsem novopečená studentka nutriční terapie na 1. lékařské fakultě v Praze. A napadlo mě trochu o studiu a celkově oboru mluvit, protože je v široké veřejnosti celkem neznámý, lidé si často představí buď dietní sestru nebo výživového poradce.
Navíc by články mohly být nápomocné i budoucím studentům tohoto oboru. :)

Dnes bych se chtěla trošku vyjádřit ke slovu dieta a také bezlepkové stravě. Dieta ve svém překladu znamená strava. Takže věta "někdo drží dietu" vlastně znamená, že se ten člověk prostě stravuje.

Dieta tedy vůbec nemusí znamenat, že někdo hubne (redukční), ale může znamenat pravý opak, tzn. přibírá, to je tzv. výživná dieta. Máme samozřejmě spoustu typů diet, z těch léčebných je to například diabetická, dieta pro pacienty s renální insuficiencí, pankreatická dieta, dieta u pacientů s fenylketonurií a mnoho a mnoho dalších.
Veřejnost zcela pochopitelně chápe dietu jako redukci a typů redukčních diet je dnes na trhu velká spousta (nízkosacharidové, tukožroustké, vajíčkové, zeleninové, detoxy atd.), naprostá většina je však nesmyslně postavená, dlouhodobě neudržitelná a může být často i riziková (jojo efekt, nedostatek makro i mikronutrientů aj.).

Jednou z léčebných diet je právě dieta bezlepková. ta se podává pacientům s celiakií (intolerancí lepku), alergií na lepek nebo neceliakální glutenovou senzitivitou. Pro zdravého člověka, který s lepkem nemá problém je naprosto zbytečná a nemá žádné výhody. Naopak má pro zdravého člověka mnoho nevýhod - finance, snížené množství výběru potravin (nedostatečná pestrost), náročnost na sestavení vyváženého jídelníčku a s ním se pojící riziko nedostatku živin.

Velmi zkráceně řečeno, k tématu bezlepkové diety bych se chtěla ještě v budoucnu dostat v samostatném článku.

Jinak jsme tento týden měli imatrikulaci v krásném Carolinu. A příští týden nás čeká první test z anatomie - POMOC - takže už teď doma jen ležím v anatomických atlasech.

4 komentáře

  1. Ahoj, tvůj nápad je parádní! :-) Kdyby jsi psala nejen o postřezích, ale i o tom, co tento obor obnáší, byla bych ti moc vděčná, protože mně zajímá. :-) Jinak máš mňamkózní recepty a už se klepu na další. :-)) Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za krásný komentář! :) Pokusím se napsat i něco o tom jak je dobré se připravovat na přijímačky a třeba i něco o zkouškách na škole (až je budu mít za sebou :D) Jinak na recepty se teď můžeš těšit na něco s cuketou a chia semínky, tak snad se budou líbit. ;) Krásné podzimní prázdniny ♥

      Vymazat
  2. Ahoj :)
    po přečtení článku jsem nemohl jinak, než na něj zareagovat. Mám celiakii a držím bezlepkovou dietu necelých 10 let a nechci tady nikomu vnucovat, aby jí začal dodržovat taky.
    Lepek pro většinu lidí škodlivý není, ale taky jim nic nepřináší. V lepku totiž není žádná využitelná energie, naopak tělo musí vydat energii nato, abys lepek strávilo. To je důvod, proč bezlepkovou dietu drží i lidé, kteří celiakii nemají (mnoho mých přátel).
    Bezlepkovou dietu drží např. i Novak Djokovic, který se stal světovou jedničkou v tenise :D neříkám, že to je kvůli bezlepkové dietě, ale proč nevyužít přijatou energii lépe než na trávení lepku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uznavam, ze jsem se nevyjadrila na konci uplne stastne, ale myslim si, ze neni nutne se mu uplne vyhybat. Rekla bych, ze jsou lide trosku zpitomeli tady tim hoaxem kolem lepku. Proste nekomu lepek nevyhovuje - nejen celikum- ale nekdo ho snasi v poradku a muze ho konzumovat. Samozrejme by se to s nicim nemelo prehanet, navic je jasne, ze pokud nebudu jist knedliky a rohliky je jasne, ze se budu citit tezko, ale neni to kvuli lepku, nybrz kvul dalsim ingrediencim. At si to kazdy prebere jak chce, ale je zbytecne delat z komara velblouda. :D :)

      Vymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová