celozrnné bulky na burgery

Venku už je krásné teplíčko a to znamená, že přichází grilovací sezóna. 
A tak si dnes ukážeme jak připravit domácí celozrnné bulky na burgery. 
Já si dám ráda burger s masem, ale nešetřte na něm. Vyberte si vážně kvalitní maso. Občas si dělám i vegetariánskou verzi s halloumi nebo cizrnovým burgerem (chtěli byste recept?).
Bulky jsou samozřejmě hutnější než z klasické hladké mouky. Jestli chcete ty pravé a na zdravější variantu kašlete, jen dejte hladkou mouku. :)
Na 4 střední bulky budeme potřebovat
  • 350 g celozrnné ječné mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 100 ml polotučného mléka + 4 lžíce vlažného mléka na kvásek
  • 100 ml vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • na potření: 1 vejce + 1-2 lžíce vody
  • na posypání: sezam, mák
V mističce si smícháme droždí a cukr do kašičky, přidáme vlažné mléko (4 lžíce) a necháme vzejít kvásek, zhruba 10 minut.
V jiné míse smícháme vejce, mléko, voda, olej a sůl. Nakonec i vzešlý kvásek.
Postupně přidáváme mouku, je možné, že vám trocha zbude. Těsto zpracováváme vařečkou  a posléze i rukama, mělo by být pružné a trochu lepivé. To je v pořádku, nepřidávejte mouky moc, jinak vám hodně popraskají. Jak vidíte na fotkách, chvilku mi trvalo, než jsem to vychytala.
Zpracované těsto dáme na hodinu kynout pod utěrku do tepla.
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Z těsta vytvoříme 4 bulky a nechte ještě takových 20 minut pod utěrkou a v teple vykynout.
Potřeme rozšlehaným vajíčkem s vodou a posypeme sezam nebo co máte rádi.
Pečeme zhruba 15 minut, záleží na troubě - do zhnědnutí.
Po vytažení dejte plech s bulkami pod utěrku (já dávám dvě) vychladnout. Takhle budou krásně měkké. :)
Tip: K burgerům se samozřejmě hodí i domácí hranolky, jak na ně se dozvíte tady.

Komentáře