V pondělí moje mamka oslavila 49 narozeniny a k takové příležitosti jsem se rozhodla upéct dort s námi milovanými malinami. Všem moc chutnal, vypadá elegantně a jednoduše a hlavně je tak strašně jednoduchý. Určitě ho můžu jen a jen doporučit. Pokud ho budete zkoušet budu ráda, když mi dáte vědět jak se vám povedl.

Korpus:
200 g mandlové mouky (rozemleté mandle)
50 g celozrnné špaldové hladké mouky
3/4 prášek do pečiva
4 vejce
50 g řepkového oleje
2 lžíce čekankového sirupu
1 lžíce mléka
1 lžička mandlového aroma

1. Předehřejeme si troubu na 120°C.
2. Smícháme mandlovou mouku (popřípadě nejdříve nameleme mandle), špaldovou mouku a prášek do pečiva.
3. K sypké směsi přidáme žloutky, aroma, sirup a mléko a vše promícháme. V jiné míse si zatím vyšleháme tuhý sníh a přidáme ho do směsi.
4. Do vymazané a vysypané formy (raději menší průměr, cca 20cm) nalijeme směs na korpus. Dáme do trouby a na 120°C pečeme 60 minut.
5. Po dopečení necháme vychladnout.

Poleva:
  • 200g bílá čokoláda
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • hrst nadrcených pistácií
  • asi 500g malin

1. Kokosové mléko necháme přes noc v lednici. Druhý den dáme pouze ztuhlou část do rendlíku k nalámané čokoládě a na mírném plameni vše rozpustíme. Dávejte pozor, aby nikde nebyly hrudky.
2. Krém stáhneme z ohně a počkáme až vychladne. Vychladlý krém budeme chvilku šlehat ručním šlehačem a pak dáme tuhnout na 1-2 hodiny do lednice.
3. V misce si vidličkou rozdrtíme maliny, aby konzistencí připomínaly marmeládu. Korpus, který jsme rozřízli napůl tím pomažeme, nešetříme. 
4. Takto připravený korpus polijeme asi polovinou krému, ten odchytí všechny nerovnosti a nedokonalosti. Dáme do lednice tuhnout opět asi na hodinu. Po hodině polijeme druhou vrstvou krému a upravíme do finální podoby. 
5. Ozdobíme malinami a pistáciemi.

#dobrotyodA

5 komentářů

  1. Keďže kokos a biela čokoláda nie sú vôbec pre mňa, ale za to moja sestra by ich nedala za nič! Určite stojí za vyskúšanie. Ďakujem za tip! :)
    Máš super blog, len tak ďaleeeeej. ;)

    Peťuš
    http://littlestrongskyscraper.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá nádherně! :) Hned bych si dala :))

    OdpovědětVymazat
  3. mnaam musí být vynikající:)

    OdpovědětVymazat
  4. Teda, to vypadá krásně a určitě to bylo i moc dobré :-) . Já pracuji v čokoládovně a s bílou čokoládou pracuji nejradši. Máme nový stroj na čokoládu z Cesk a přijde mi, že se mi s bílou čokoládou pracuje mnohem příjemněji a hlavně figurky z ní jsou takové zajímavější :-) .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme přímo od odbornice na čokoládu, je fakt, že bílá je taková poddajnější. :D

      Vymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová