neděle 15. března 2015

Celozrnné bagely


Dnešní recept bude pro milovníky zdravého pečiva. Jestli rádi zkoušíte nové věci, tak tyhle bagely jsou to pravé pro vás. Bagely se běžně v obchodě tolik sehnat nedají (mám pocit, že v M&S se sehnat dají, ale oproti těmhle..pff), ale každý kdo viděl nějaký americký seriál o téhle dobrotě slyšel, pokud vás to nalákalo, tak je určitě vyzkoušejte a dejte mi vědět jestli se vám povedly a hlavně jak vám chutnaly. 

Ingredience:

  • 2 hrnky žitné mouky (samozřejmě můžete použít i klasicky polohrubou)
  • 30g droždí
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • 2/3 hrnku vlažné vody
  • rozšlehané vajíčko s trochou vody
  • slunečnicová semínka, sezam, mák, kmín...
Postup:
1.Do hrnku rozdrobíme droždí a přidáme cukr a budeme míchat dokud se z toho nestane kašička. Přidáme trochu vody a dáme na kamna na 15 minut vzejít. 
2. Mezitím si smícháme mouku, sůl a vodu. 
3. Nakonec přidáme kvásek a budeme 8 minut hníst ručním šlehačem s metlami na hnětení a nakonec ještě 5 minut v ruce. Hnětení nešiďte jinak nebude těsto tak nadýchané. Takto připravené těsto dáme pod utěrku a necháme hodinu kynout na kamnech. 
4. Po hodině si těsto rozdělíme asi na 8 dílů (podle toho jak je chcete mít velké) a vyválíme si válečky, které spojíme a uděláme z nich kolečka (=bagely). 
5. Dáme si vařit vodu a každý bagel budeme vařit minutu z každé strany. Po té dáme na plech a pomažeme je vajíčkem a posypeme semínky (nebo můžeme nechat bez).
6. V troubě, kterou jsme si předehřály na 240° budeme péct asi 20 minut. 

2 komentáře:

  1. Vždy, keď si pozerám Tvoje príspevky, tak si v duchu hovorím, že nech som už konečne z intárku doma a môžem skúšať všetky Tvoje dobroty. ;)

    Little Strong Skyscraper

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za moc milý komentář, hrozně jsi mě potěšila!!! :)

      Vymazat