Od dob co jsem poprvé viděla HIMYM (joo, to už je pěkných pár let zpátky :D), kde si Ted chodil kupovat bagely do své oblíbené bagelárny, jsem je chtěla hrozně ochutnat. U nás se, ale téměř nedají sehnat, nakonec jsem si je koupila v Marks&Spencer, ale cena? Šílená! Tak jsem si je zkusila udělat doma, akorát, že celozrnné. A výsledek? Parádní, mnohem lepší než z obchodu!
Jíst se pak dají na sladko i naslano. :)

Na 4 bagely budeme potřebovat

250g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
15g droždí
1/2 lžička soli
1 lžička cukru
130ml vlažné vody
rozšlehané vajíčko s trochou vody
sezamová semínka, lněná semínka, mák atd.


1. Do mističky rozdrobíme droždí, přidáme cukr a budeme míchat dokud se z toho nestane kašička. Přidáme vodu a dáme na kamna na 15 minut vzejít. 
2. Mezitím si smícháme mouku a sůl. 
3. Nakonec přidáme kvásek a budeme hníst těsto asi 5 minut v robotu (nebo ručně). Hnětení nešiďte jinak nebude těsto tak nadýchané. Takto připravené těsto dáme pod utěrku a necháme hodinu kynout na kamnech.
4. Po hodině dáme hřát troubu na 250°C a těsto rozdělíme asi na 4 díly, uděláme 4 kuličky, které pak rukou zploštíme a uprostřed pomocí vařečky uděláme díru.
5. Dáme vařit vodu a každý bagel budeme vařit minutu z každé strany. Po té dáme na plech a pomažeme je vajíčkem a posypeme semínky.
6. V troubě, kterou jsme si předehřály na 250° budeme péct asi 15 minut. 

2 komentáře

  1. Vždy, keď si pozerám Tvoje príspevky, tak si v duchu hovorím, že nech som už konečne z intárku doma a môžem skúšať všetky Tvoje dobroty. ;)

    Little Strong Skyscraper

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za moc milý komentář, hrozně jsi mě potěšila!!! :)

      Vymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová