Letos jsem se podruhé podívala na Island, tentokrát to bylo v něčem jiném. Byli jsme s partou na treku přes Langavegur (česky Duhové hory) a já jsem totálně nadšená! To ale neznamená, že se všechno povedlo a nebyl žádný fuck-up (dočtete se v článku). :D

Tohle je však ráj pro milovníky přírody a aktivit (a přitom nemusíte být nejzdatnější sportovec na světě).

Pokud jste více měští a chcete cestovat raději autem, přečtěte si tento článek.

Proč jít trek přes Duhovky?

1. Stačí vám pouze 3 až 4 dny. Celý trek si můžete rozdělit i do více dní (cca 6), ale celý trek se dá docela hravě zvládnout i za 3-4 dny, takže ho stihnete i pokud se chystáte na Island jen na pár dní.

2. Názorná ukázka, proč se Islandu říká země ohně a ledu. Uvidíte termální vřídla, sopečnou poušť, ledovce i vodopády. 

3. Dechberoucí příroda. No nebojte, o kousek níž uvidíte i fotky! Všechny fotky v článku fotila @barborabydzovska

4. Levná dovolená na Islandu. Nejspíš víte, že Island není zrovna nejlevnější destinací, a právě takovéhle trekování nemusí být finančně příliš náročné. Více o tom najdete v užitečných tipech.


Užitečné tipy na cestu na Island | pro přechod Duhových hor

Na přechod (nejen) Duhovek je potřeba se připravit ještě doma. Co je potřeba si zařídit?

Plán trasy a přespání

Je několik způsobů, kudy trek přes Duhovky jít. My se rozhodli vyrazit ze Skógaru a končit v Landmannalaugar. Častější je obrácený směr, my se rozhodli pro tento, protože v celkovém součtu na něm bylo nižší převýšení. 
Na každý den jsme měli naplánovanou trasu (tj. počet kilometrů) a kemp, do kterého jsme přišli, kde jsme přespali. Kempy nebylo potřeba nijak rezervovat dopředu, na místě prostě přespíte a zaplatíte poplatek (cca 450 Kč na osobu) - rovnou říkám, že to nikdo moc nekontroluje a je to na vaší poctivosti. 

Hiking pass

To si kupte, stojí to cca 2.500 Kč a zajistí vám to autobus na výchozí bod treku a stejně tak odvoz z konečného bodu do Reykjavíku. Je to nejlacinější způsob, jak se tam dostat. Respektive na a ze Skogaru byste se ještě mohli dostat stopem, ale z Landmannlaugaru by to spíše neklaplo. Zařizovali jsme ho na tomto webu.
Až vám přijde potvrzení o koupi hiking passu, je potřeba ještě potvrdit e-mail, kam napíšete den a čas, kdy budete chtít autobusem jet tam a zase zpátky. Vše se dá 24 hodin předem ještě změnit, ale pokud to neuděláte, nebude pro vás nejspíš místo a autobus vás nemusí vzít.

Stopování, autobusy, půjčení auta

Jak se pohybovat po Islandu? Máte hned několik možností.
Například z letiště v Keflavíku se do Reykjavíku (hlavního města) pohodlně dostanete všemi způsoby. Půjčení auta je v aktuální situaci (postcovidové a inflační) velmi drahé. Na 2 dny to vychází zhruba na necelých 20.000 Kč. Není to tedy úplně laciné, ale pokud chcete projezdit Island, asi vám nic jiného nezbyde. Ale dá se sehnat auto i přes FB skupiny jako je třeba Češi a Slováci na Islandu. :)
Využít můžete samozřejmě i autobusů, ale taktéž nejsou příliš levné a zároveň vás asi nezavezou úplně všude, kam byste chtěli. Je pravda, že tohle nemám moc prostudované a určitě si to raději dohledejte sami. 
Zkusit můžete také stopování, asi vás také nezaveze úplně všude, ale my ho třeba využili na a z letiště. Na Islandu je vpodstatě nulová kriminalita, takže toho se bát nemusíte.

Balení do krosny

Nepřehánějte to, nezapomeňte, že si to všechno budete muset pěkně odnést.
Tady přikládám seznam pro balení bez jídla.

Voděodolné varianty fakt chcete! Nám sice nakonec skoro nepršelo, ale to může být naprostá výjimka potvrzující pravidlo. :)
Jeden den může být na kraťasy, druhý den na péřovku, tohle chce opravdu promyslet.

Jídlo

Moje oblíbená část! 
Ohledně stravy budu psát ještě samostatný článek, ale už teď vám prozradím, co je základ.
Jídlo si napočítejte na dny tak, abyste každý den měli dostatek jídla. Na místě v kempech si můžete koupit snad jen brambůrky, nějaké sušenky, občas nějaké hlavní dehydratované jídlo a pivo. Vše za poměrně dost vysoké ceny, raději na to nespoléhejte.

Snídaně: ovesné kaše, které stačí zalít vodou, k nim se hodí malé pytlíčky s ořechovým máslem od Šufanu, čokoláda, ořechy, sušené ovoce
Obědy a večeře: dehydratované pytlíčky s jídlem, my sáhly po vegetariánských variantách od Adventure menu (jsou nejen kaloricky bohaté - to chcete!, ale složením jsou moc hezky vyvážené a chuťově jsme byly s Bárou také spokojené)
Svačiny: flapjacky, občas proteinové tyčinky, ořechy, hroznový cukr

Určitě je potřeba si s sebou vzít vařič, plynovou bombu (koupíte v Reykjavíku) a nádobu na vaření vody, lžíci a skládací hrneček na čaj (někdo s sebou měl i instantní kafe (já raději vydržela 3 dny bez něj) a horkou čokoládu, já si vystačila s ovocným čajem).

Kempy

Kempy nebylo potřeba nijak rezervovat dopředu, na místě prostě přespíte a zaplatíte poplatek (cca 450 Kč na osobu) - rovnou říkám, že to nikdo moc nekontroluje a je to na vaší poctivosti. 
Jsou docela fajn zařízené - všechny mají normální záchod i sprchy (většina jen s ledovou vodou). Nečekejte však žádný luxus, kuchyňka je pouze v ... jinak to chce samozřejmě vařič a ešus.

Finance

Není úplně tajemstvím, že Island není zrovna nejlevnější destinace. Kempování tak může být docela fajn způsob, jak ušetřit za nákladnější ubytování. Jídlo (nebo většinu) si navíc přivezete s sebou.
Platit se dá snad všude kartou. Já používám Revolut, takže jsem platila Revolutí kartou. Na Islandu mají ISK (islandská koruna), která je aktuálně cca 17 Kč. Berou i Eura, ale vrátí vám v ISK - jak říkám, hotovost jsem nevyužila ani jednou.

Pojištění

Protože jsme plánovali jít trek a Island může být podmínkami docela dost zákeřný, samozřejmě jsme se i pojistili. Já si ho většinou sjednávám přímo v mobilu u své banky (AirBank). Je to rychlé a jednoduché.

Počasí

S předpovědí je to tak 50:50, sice jsme ji sledovali pořád, ale každou hodinu se předpověď měnila a posouvala. Proto buďte připraveni na všechny varianty.




Itinerář naší cesty aneb co musíte vidět:

Takhle jsem si zapisovala poznámky do telefonu, tak to nechám autenticky přímo z nich.

Den treku: -1 Praha

Poslední pracovní den, kdy je nutné zařídit vše potřebné: 
  • zabalit celou krosnu
  • koupit hiking pass
  • impregnace bot a oblečení
  • nákup tyčinek a příprava jídla na cestu
  • stáhnutí offline map Islandu
  • nabití powerbanky (na 8 nabití)
  • vyrobit ceduli na stopování

Den treku: 0 Praha - Londýn - Reykjavík

  • vstáváme ve 3:00 a jedeme na letiště (vzhledem k aktuální situaci je dobré tam být opravdu alespoň 2 hodiny předem!)
  • přestup v Londýně na Stanstedu a snídaně (ovesná kaše z Pretu, to bohužel nevyšlo kvůli frontě, takže méně dobrá volba v Costě)
  • vyzvedávání nadrozměrných zavazadel v Keflavíku (nepanikařte, když vám krosna nedorazí, v Reykjavíku nepřijede na páse, ale musíte si ji vyzvednout na jiném místě - je tam cedule :))
  • stopování z letiště do Reykjavíku
  • stavění stanu v kempu (přímo v Reykjavíku)
  • procházka po Reykjavíku a zastávka v Kaktus Espressobar na nejlepší banana bread
  • protože jsme byly v době polárního dne, doporučuji si vzít škrabošku na spaní
Z letiště jsme se rozhodly stopovat. Už poprvé na Islandu jsem z letiště stopovala a věděla jsem tak, že je to tady relativně běžné. 
A bylo to tak. Asi 3 vteřiny potom, co jsme vyndaly s Bárou ceduli s nápisem REY, nás oslovil pán, který přijel z pracovní schůzky z Kodaně a dovezl nás do Reykjavíku přímo do našeho kempu, což bylo naprosto skvělý! A ještě jsme se svezly hezkým Porsche s milým pánem.
Cestou na letiště už jsme se trochu bály, ale zhruba za 10 minut nás nabralo první auto, které nás vzalo asi do půlky cesty, kde jsme za dalších 10 minut chytly jiné, které nás odvezlo přímo tam. :)

Den treku: 1 Skógar Þórsmörk

  • odjezd autobusem přímo od kempu v 6:30 na Skógar (potřeba dopředu rezervovat viz hiking pass)
  • cesta autobusem trvá cca 3 hodiny, jsou krásné výhledy a zastávka na moc fajn benzínce se super jídlem
  • zjištění, jak správně si zapnout krosnu na pánevních kostech, aby to všechno nenesla ramena :D
  • první puchýř a strach z pádu ve větru
  • zamilování se do hůlek na chození - bez těch nejezděte!
  • zjištění: mít 18kilovou krosnu je strašný (zítra musíme všechno ujíst)
  • počasí bylo jinak docela fajn
  • celkem 26 km, převýšení kolem 1 400 m
Toť náš fail. Příliš těžká krosna, jídlo jsme vybíraly docela narychlo, protože Bára byla v zahraničí a já se snažila dodělat všechnu práci, abych 12 dní bez počítače neměla žádné resty. Takže jsme příliš nestudovaly, co kolik váží a kromě dehydratovaných jídel jsme objednávaly i sterilovaná jídla. Ty mají hmotnost kolem 400 g a každá jsme měly asi 4 balíčky takových a ještě 2 menší snídaňové (tj. 2,5 kila). Druhý den jsme tedy hodně pracovaly na tom, abychom tyhle těžká ujedly a zůstaly nám jen ty dehydratované a snídaňové kaše od Šufana. Další dny se šlo hned o dost lépe! :D

Den treku: 2 v okolí Þórsmörk

  • dnes na odpočinutí - procházka po okolí bez krosen
  • okruh okolo 14,5 km s převýšením 780 m
  • moc hezký kemp i s kuchyňkou a free food poličkou (tu si zamilujete!)
  • hrajeme prší, jíme sušenky a čerpáme sílu na zítra
  • žádný signál ani wi-fi, nejbližší signál 2 km chůze od kempu
  • jedení nejtěžších jídel, abychom měly lehčí krosny (povedlo se!)
  • snaha zahlédnout hmyz, který jsme kvůli jeho zvuku jmenovali na "bzučák" 🪰

Den treku: 3  Þórsmörk - Emstrur

  • snídaně na sluníčku i s kafem (nákyp s máslem = 💕)
  • chůze jen v kraťasech
  • zacházka 4 km 😅
  • lehčí krosna! 
  • první brodění vodou (ledové jehličký)
  • celkem 20 km s převýšením 750 m, moc příjemný (to bude tou krosnou)
  • v dalším kempu kromě signálu není ani free food polička
  • nejlepší bylo vidět přijet velkými auty bandu Američanů, pro které bylo spaní v chatce a dojet tam autem to "dobrodružství"

Den treku: 4  Emstrur - Álftavatn - Hrafntinnusker - Landmannalaugar

  • spojení 3 treků dohromady
  • původní trasa 16 km - docela pohoda, rychle zdoláno, 2 velké brodění, převýšení 660 m, oběd v kempu Álftavatn
  • protože bylo brzy, pokračovalo se dál - 11 km do příkreho kopce do nejvyššího bodu (hodne silný vítr), asi 920 m převýšení, ovesná kaše na posilnění
  • kvůli zimě a silnému větru v kempu Hrafntinnuskerm pokračujeme dál - 11 km do nížiny, převýšení jen 210 m
  • dorazily jsme do konečného kempu Landmannalaugar, odkud nás odveze bus zase zpátky do Reykjavíku
  • hot pot, teplá sprcha i voda v koupenlně
  • šílena noc (velká zima a VÍTR - pusťte si ve výběrech ze stories na Instagramu :D - stavění stanu s kameny, aby neodlítl, oblíkání do snad všech vrstev na spaní, zoufalé prosby, aby uz přestalo foukat, nebyla zima a mohly jsme spát - nevymodlily jsme to :D)
  • celkem tedy 38 km převýšení okolo 1790 m
Protože jsme tak celou cestu o 2 dny zkrátily, musely jsme si přebookovat náš autobus. Stačí na stejný e-mail napsat zprávu, že se chcete vrátit jiný den (čas je většinou stejný) a počkat na potvrzení. To přichází zhruba do 1-2 hodin. 

Problém však byl, že jsme se tak dříve vrátily do Reykjavíku a strávily tam 4 dny - 2 by naprosto stačily, ale nedalo se nic dělat. No, stálo nás to víc peněz a už se nám pak chtělo vrátit, abychom mohly být doma produktivní, ale i tak jsme si program vždy našly! :)

Den treku: 5 a 6  v okolí Landmannalaugar

  • kratší treky po okolí 10 km a 14,5 km
  • stavění ohrádky kolem stanu z kamení
  • hodně lidí v kempu (většina tady trasu začíná)
  • dobré LTE pokrytí :D
  • šíleně otravné mouchy kolem jezera poslední den!
  • koupačky v hot potu
  • odjezd terénním autobusem zpátky do Reykjavíku

Díky za přečtení, budu ráda i za vaše tipy a postřehy z cesty. :)
A. ❤️

3 komentáře

  1. Moc hezky napsáno. Děkuji za tipy. Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, nemohu dohledat kde koupit Hiking pass, díky za bližší info. Super článek

    OdpovědětVymazat
  3. Andrea Mokrejošvá18. srpna 2023 v 17:21

    Ahoj, vše jsme zařizovali na tomto webu: https://www.re.is/highland-bus/?psafe_param=1&gclid=Cj0KCQjwrfymBhCTARIsADXTablwT1DbWXsqqmiWZcFJbIRi91KounhPezkf1U3YAITw8zPJRe-eBpcaAj9KEALw_wcB :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová