První zahraniční cesta roku 2021! Když si vzpomenu, že ještě v polovině prosince 2020 jsem si myslela, že začátkem ledna odjedu na 5 měsíců studovat na medicínu v Norsku přes Erasmus+, je mi trochu smutno, že se skrze pandemická opatření nic z toho neodehrálo. Moje poslední šance vyjet na Erasmus v rámci magisterského studia... nebudu vám nic nalhávat, docela na prd. 

Ale na všechno se dá dívat i pozitivně! :) Místo mého Erasmu jsme s Ondrou dali dohromady byt, ve kterém jsme v tu dobu asi měsíc bydleli a teď už je to opravdu náš domov. 

A možná jsem i díky tomu zrušení mého norského života měla větší radost, když Ondrovi přišla pracovní nabídka, zda by nechtěl vytvořit obsah pro českou značku EGOE.

S touhle nabídkou se totiž pojila cesta do Haagu! Na cestu jsme byli dokonce vybavení autem s vestavbou a stanem na střeše. 

Spaní ve stanu na autě, cože?
A věřte nebo ne, ale tohle bylo nejpohodlnější spaní ve stanu vůbec. 
Rozložení trvalo asi 30 vteřin, prostě se jen odhákly přezky a bylo to. Uvnitř byla matrace, která se dala dát po celém stanu, který měl zhruba 2x2 metry. Tady by se natáhl skoro i můj brácha. :D

Cesta do Haagu by nám samozřejmě úplně v pohodě zabrala jen jeden den, ale my se rozhodli, že přespíme jednu noc ještě po cestě... prostě jen tak. A musím teda říct, že o moc hezčích výhledů jsem při snídani nezažila! (mrk dole na fotku)


Sprcha, kuchyň i postel? No jasně!
Vestavba v autě, která se umí velmi jednoduše předělat na postel na spaní uvnitř auta, skrývala kromě ledničky, plynového sporáku a dřezu i sprchu! 

Většinou jezdím jednou do roka někam kempovat, stanovat, nebo jen spát v autě při cestě. Ale vždy to je osobákem, se kterým se pojí trochu nepohodlné spaní na sedačkách auta, mytí v malém lavóru nebo v jezeře a vaření na jednom malém vařiči. 
Což je super, mám to tak ráda, ale kdybych takhle jezdila často, určitě bych o takové vestavbě přemýšlela. Musí to dost usnadnit cestu a zvýšit pohodlí. :)


Haag - ráj výborného jídla a kol
Hned po snídani jsme se pobalili - sbalit stan trvá o trochu déle, než ho rozbalit, což znamená asi 1 minutu - a vyrazili na cestu. Ta krásně ubíhala, ale ještě před cílovou destinací jsme dostali hlad, a tak jsme zastavili v Arnhemu, kam jsme zašli do místní Foodhall, což je i první tip na místo, kde se najíst. :)

A kam zajít na (pro) jídlo, nebo navštívit, vám vysypu hnedka tady:
  • Arnhem - Foodhall
  • snídaně u moře, nebo kafe u moře - Hart Beach, Beachclub Birds
  • trh se zeleninou, ovocem, ořechy, mořskými plody a vším možným - Haagse Markt
  • výborný kafe, místo na čtení, práci i odpočinek - Bookstroindenhaag
  • káva v Amersfoortu - Blur Your Life
  • kempy - Natuurkampeerterrein Drie, Roomtop Kijkduin
  • jídlo v Utrechtu - Gys
  • snídaně a kafe v Haagu - Bartine, Filtro koffie
  • oběd a večeře - Vincenzo's, Little V, Burrata Goudenregenplein
  • strom přání v Haagu - The Wishing Tree in front of Peace Palace
  • parky v Haagu - procházka, běh, piknik
Hotovost raději s sebou
Protože pravděpodobně zajdete i do obchodu pro nějaké jídlo, raději si s sebou vemte hotovost. Například v takovém Albertu můžete platit pouze speciální kartou, nebo hotově. Klasickou debetku, nebo kreditku vám bohužel vzít nemohou. V podnicích by se vám to stát nemělo a v některých supermarketech se dá také platit jakoukoliv kartou. A i v Albertu mají naštěstí bankomaty hned u pokladen. :)



Běhat, chodit, jezdit na kole
Asi nebude překvapením, že v Haagu na kopec moc nenarazíte, je to tedy ideální místo na přepravu stylovými koly i bez přehazovačky. Doporučuju však i vyběhnout a objevit jejich krásné parky, nebo uličky s nádhernými domky.
A pokud neradi běháte, tak klidně vyrazte na procházku, přes centrum, kde budete pořád jen zvedat hlavu a říkat "Aaaa" a "Oooo", protože malebných domků a uliček s květinami a stylovými prvky si nelze jen tak nepovšimnout.

Určitě si půjčte kola, je to nejefektivnější dopravní prostředek po městě. My využívali tuhle aplikaci. :)

Řeknu vám, že takové výlety bych brala klidně častěji. I když náplní našich dnů byla práce, ne výlety, ta změna prostředí nás dobila novou energií, inspirací a prostě krásnem.

Ondra navíc nafotil a natočil krásný materiál právě pro EGOE, při kterých jsem se naprosto zamilovala do jejich zahradního nábytku. S O. bychom do něj s radostí investovali, ale nemáme zahradu a do bytu (je tak pěkný, že bychom ho klidně dali i dovnitř) se nám už nevejde. :D

Speciální poděkování patří Alici a jejímu příteli, kteří nám na pár dní poskytli svůj krásný prostor k bydlení, ale i za celé zorganizování této práce, průvodcování a dobrou náladu od začátku až do konce. Jste boží. Celé to bylo boží!

A co vaše (letní) dobrodružství, chystáte se někam?

Díky za přečtení.
A. ♥️


2 komentáře

  1. Na takýto výlet by som hneď išla! Muselo to byť skvelé :)

    Petra z FRENCHSTYLE | Sleduj ma aj na Instagrame

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je hustý, máte štěstí, že se vám naskytla taková příležitost. Já mám ráda všehochuť. Bydlení hezky doma v teplíčku a pohodlí, u známých, na AIRBNB, hotelu, v bivaku :D Tohle by byl zase nový rozměr dobrodružství. Moc zajímavý článek :)Mít chlapa, co má chuť tohle zkusit, tak jdu do toho.

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová